Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararı ile Suriye'de, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı El-Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de ise Eğitim Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.

Kararın ardından Suriye’nin EL-Bab, Azez ve Afrin kentlerindeki fakültelerde pazartesi günü eğitim öğretim başladı. Suriye'nin Cerablus kentinde daha önce açılan Meslek Yüksekokulu’nun ardından, Gaziantep Üniversitesine bağlı üç fakülteden birisi olan El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de eğitim öğretime açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylaması ve 4 Ekim’de resmi gazetede kurulma kararının yayınlanması ile öğrenci kayıtları da kısa sürede tamamlanan El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin eğitime başlaması nedeniyle tören düzenlendi.

Düzenlenen törende konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Şenol Esmer, Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası El-Bab'ın güvenli bölge haline getirildiğini ve insanların geriye dönüşünün normalleştiğini söyledi.

“60 bin öğrenci eğitim görüyor”

Birçok şeyin normale döndüğü bölgede, insanların sosyal yaşam faaliyetleri için talep ve isteklerinin karşılandığını ifade eden Esmer, “İnsanların istekleri güvenli bir sokak ve eğitim görebilecekleri ilk ve ortaokul ile liseler, sağlık hizmetlerini alabileceği tesisler. Bu istekler karşısında Türkiye'nin yardım ve desteğiyle yerelde meclisler oluşturuldu. Buradaki yerel meclisteki arkadaşlarımıza Türkiye'nin vermiş olduğu destekle yol arkadaşlığı yaptık. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle 60 bin öğrencimiz ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim görüyor. Bunun yanında yerel polisler güvenliği sağlamaktadır. Tamamı Türkiye Cumhuriyeti sermayesi ile yapılan El-Bab Hastanemiz bugün hizmet vermeye başlamıştır. 193 cami onarılarak ibadete açılmış durumda. Bu bölgede altyapıya yönelik çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. El-Bab'ın yıl sonuna kadar elektrik ve su gibi eksik kalan bazı ihtiyaçları da giderilmiş olacak.” dedi.

“Eğitim hakkı kutsaldır, devam etmelidir”

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de bugünün, Türkiye ve savaş sonrası hayatını idame ettirmeye çalışan Suriyeli gençler için büyük önem taşıdığını söyledi.

Zulmün ilelebet devam etmeyeceğinin bilinen bir durum olduğunu vurgulayan Rektör Gür, Gaziantep Üniversitesi’nin Suriye’deki savaşın başlamasından sonra Türkiye’ye sığınan gençlerin eğitimleri için gereken her türlü fedakârlığı yaptığını, kendi dillerinde eğitim imkânı sağlandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu süreç içerisinde bir taraftan özgürlük mücadelesi verilirken diğer taraftan da insani yaşam standartlarını yükseltmek ve kutsal eğitim hakkını da devam ettirmek gerekiyor. Bu yüzden Gaziantep Üniversitesi, Cumhurbaşkanımızın çizmiş olduğu vizyonla birlikte, bir taraftan ordumuz diğer taraftan Türk milleti, burada topyekûn bir şekilde asayiş ve güvenliği oluşturup insani yaşam standartlarını yükseltirken, diğer taraftan da eğitim kampüsleri açma kararı almıştır. 2011 yılından beri devam eden bu süreçte Gaziantep Üniversitesi, öncelikli olarak Türkiye'ye gelen Suriyeli gençlere yükseköğretimin kapılarını açarak onlara yükseköğretim imkânı tanıdı. Arkasından kendi ana dilleriyle eğitim yapabilmeleri için Arapça eğitim programları başlatıldı."

“Kimse eğitimsiz kalmayacak”

Bundan böyle güvenliği sağlanan bölgelerde eğitim imkânlarının sağlanmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmeye başlandığını belirten Gür, “Burada hiç kimse eğitimsiz kalmayacak. Bugün itibariyle Türkiye’deki üniversitelerde 25 bin üzerinde Suriyeli genç eğitim almaktadır. Bugünkü haliyle bu bölgede 2 bin 500 öğrenci eğitim görüyor ve dört yıl sonra bunlar mezun olur hale gelecek. Suriye problemi başladığı günden bu yana Gaziantep Üniversitesi tüm duyarlılığıyla davranmaya başlamış ve eğitimin buralara kadar gelmesi için her türlü çabayı seferber etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir, bir taraftan burada Suriye meselesinde müdahil olarak huzuru, barışı sağlarken diğer taraftan da hiçbir ferdin eğitimsiz kalmaması için her türlü çabayı sarf etmektedir. Biz savaşla birlikte en küçük bir ferdin bile eğitimsiz kalmaması için yerine gelerek Suriye güvenlikli bölgesinden çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Konuşmasının devamında, YÖK’ün Suriye’deki yüksek öğrenim konusunda Gaziantep Üniversitesi’ni koordinatör üniversite olarak belirlediğini belirten Gür, yüksek öğrenim çağındaki gençlere de şu tavsiyelerde bulundu:

“Eğitim fırsatı ayağınıza geldi lütfen çok iyi değerlendirin. Gaziantep Üniversitesi Türkiye’de olduğu gibi Suriye bölgesinde de yabancı öğrenci sınavı olmadan hiçbir öğrenci almamaktadır. Sınava girmek ve belli bir puanı almak zorundasınız. Bu puanı almadığınızda burada hiçbir yere yerleştirilemezsiniz. Onun için sınavlara şimdiden hazırlanmaya iyi başlayın. YÖK Başkanlığı ve Cumhurbaşkanımızın da kararnamesiyle Suriye güvenli bölgedeki güvenlik bölgesinde yükseköğrenimin şekillendirilmesi için Gaziantep Üniversitesi görevlendirilmiştir. Biz de sizler için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.”

Barış güvercini uçuruldu

El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Üsame Hüseyin ise savaştan dolayı eğitimini tamamlayamadığını ve açılan fakültenin kendisi gibi birçok genç için büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

Beyaz barış güvercinlerinin de uçurulduğu açılışta, konuşmaların ardından katılımcılar derslikleri gezip, öğrencilerle sohbet etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)