EKONOMİ SERVİSİ

Rusya'da halk ve perakende zincirleri her yıl 17 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Bu miktarın parasal karşılığı 1,6 trilyon ruble, yani 24,6 milyar dolar.

Bu durumda Rusya'da her gün 30 milyon kişiyi besleyebilecek 68 milyon dolarlık gıda çöpü boyluyor.  RBC gazetesinin TIAR-Tsentr verilerine dayandırdığı habere göre, çöpe giden gıdalar üretilen ve satışa sunulan gıdaların yüzde 16'sına karşılık geliyor.

Haberde hane halkının perakende zincirlere kıyasla daha çok gıdayı çöpe attığına dikkat çekilirken, en çok atılan ürünlerin yüzde 62'lik payla ekmek, makarna ve unlu mamuller olduğu bilgisine yer verildi. İkinci sırada yüzde 15'le patates, üçüncü sırada yüzde 5'le süt ürünleri var.

Perakende zinciri ve marketlerin en çok attığı ürünse yüzde 47 ile süt ürünleri. Ekmek, makarna ve unlu mamuller ikinci, patates üçüncü sırada. Atılan gıdaların yüzde 90'ı çöplüklere dökülüyor.

TIAR-Tsentr analistlerinin hesabına göre, çöpe giden gıdalarla yılda 30 milyon insanı beslemek mümkün. Haberde bu sayının Rusya'da yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısından daha fazla olduğunun altı çiziliyor.