Türkiye genelinde trafikte yaya önceliğine dikkati çekebilmek amacıyla yürütülen nöbet uygulaması, Gaziantep’te de gerçekleştirildi.

Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin de kullanımını yaygınlaştırılması amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan ve “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” kampanyası kapsamında “Yaya Geçidi Nöbeti” farkındalık etkinliği düzenlendi.

Fevzi Çakmak Bulvarı üzerinde gerçekleştirilen uygulamaya, Gaziantep Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Yaya güvenliğini sağlamak amacıyla yaya geçitlerinde araç sürücüleri ve vatandaşlara trafikte yaya önceliği bilincini ve yaya geçitlerinin kullanımını anlatan broşürler dağıtılırken düzenlenen etkinlikte, sürücüler trafikte yaya önceliği noktasında uyarıldı.

Etkinliğin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye genelinde meydana gelen kazalarda yaya ölümlerinin oranının yüzde 22 olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de “Yaya Geçitlerinin Nöbetçisiyiz” sloganıyla farkındalık etkinliğinin yapıldığını söyleyen Gül, yaya geçitlerinde yayalara yol verilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

İçişleri Bakanlığının 2019 yılında başlattığı yaya öncelikli trafik uygulamasının çeşitli uygulamalarının olduğunu belirten Gül, “Bugün de ‘Yaya Geçitlerinin Nöbetçisiyiz’ sloganıyla Türkiye’nin her tarafında ve Gaziantep'te de bir kampanya başlatıldı. Bu kampanya kapsamında yaya geçitlerinde yayalara yol verilmesi, yetişkinlerin özellikle çocukların geçişlerine kolaylık sağlaması, onlara rehberlik etmesidir. Sürücülerin her hangi bir trafik polisini görmeden yayaları gördüğünde doğrudan onlara yol vermesi gerekir. Biliyorsunuz bunun yasal düzenlemeleri de yapıldı. Dolayısıyla yaya geçidinde yaya durduğu an sürücülerin frene basarak yol vermeleri gerekiyor. Ayrıca bir polisiye tedbir almadan, her hangi bir müdahalede bulunmadan bunun yapılması lazım ve ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ diyoruz. Bu anlamda yayaların, yaya geçitlerini kullanmaları ve yaya geçitlerinin dışındaki yollarda geçmemeleri gerekir. Sürücülerin de yaya geçidinde her hangi bir yaya gördüğünde durarak yayalara yol vermeleri gerekir.” dedi.

Uygulamanın bin kişiyle 100 farklı noktada gerçekleştirildiğini de belirten Gül, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasının da önemine değindi.

Geçen sene Türkiye genelinde meydana gelen kazalarda yaya ölüm oranının yüzde 22 olduğunu ve Gaziantep'in de bu ortalamaya yakın olduğunu belirten Gül, bu oranın azaltılması ve sıfırlanmasını istediklerini belirterek, trafik kurallarına uyulduğunda yayaların trafikte can kaybının sıfırlanacağını belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)