Türkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Şanlıurfa’daki isot üreticileri, daha hijyenik bir ortamda çalışabilmek için kendilerine yer tahsis edilmesini istiyor.
Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi’nde kiraladıkları arazilerde yemeklik pul biberi ve salça üreten Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi üyeleri, kendilerine yer tahsis edildiği takdirde üretimlerini daha sağlıklı bir şekilde yapacaklarını ifade ettiler.
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatif Başkan Yardımcısı Murat Mermer konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “En önemli sıkıntımız yer sıkıntısıdır. Buraya gelen yetkililer bize burada üretim yapmamızın yasak olduğunu söylüyorlar. Ama hep birlikte elimizi taşın altına koyarak bu işi daha hijyenik, daha güzel alanlarda yapabiliriz. Daha iyi biberi Urfa topraklarında nasıl yetiştirebiliriz? Bunun derdinde olmamız lazım. Biberleri Gaziantep ve Kilis’ten alıyoruz. Maalesef bu sene Urfa’da rekolte düşük olduğu için biberi çevre illerden temin etmeye çalışıyoruz. Belediye, Gıda Tarım Müdürlüğü ve Valilik, çiftçiye yardımcı olsun ki bu işi daha güzel yerlere getirelim. En önemli sıkıntımız yer sıkıntısıdır. Bu sıkıntıyı gidermeleri gerekir. Yetkililer, bu sıkıntıyı gidersinler inşallah her şey daha güzel olacak. Diğer sıkıntılarımızı kendimiz çözebiliriz. Örneğin zaman zaman işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Yer sıkıntısı giderilmeden ilerleyemeyiz.” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da düzenlenecek olan isot festivali için kendileri ile istişare edilmesi gerektiğini belirten Mermer, “Urfa’yı tanıtmak, ileriye götürmek açısından bir festival düzenlenebilir ama bir eksiklik var; imalatçılarla, biber üreticileriyle işbirliği yapılmalıdır. Kooperatif başkanıyla, üyelerle görüşülmelidir. İstişare yapılmadan İsot festivali düzenleniyor. Biz burada kooperatif olarak aşağı yukarı otuz imalatçıyız. Urfa biberini dünyaya hep birlikte tanıtalım. Şu an ki mevcut yerler şahıslara aittir. Şahıslardan kiralayarak bu işleri yapıyoruz. Kendi imkânımızla yapıyoruz. Şahıslardan kiraladığımız yerler için belediyeye de işgal ücreti altında para ödüyoruz. Bu da bize büyük külfetler oluşturuyor. Ben buraya her yıl 15 ile 20 bin lira ücret ödüyorum. Sabit yerimiz olursa bir defaya mahsus 50 bin ya da 100 bin ücret öderiz. Kendi yerimize geçerek rahat ederiz. Urfalılar; güzel isot yesin derdindeyiz.” diye konuştu.
“Yer tahsisi ile ilgili son aşamaya gelindi”
Biber üreticilerinin sorunları ile ilgili gazetecilere açıklama yapan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Vildan Polat, üreticilerin yer sorununu çözeceklerini belirterek, “ Şanlıurfa İsot Kooperatifi’nin, isot üreticilerine yönelik daha nezih bir ortamda, isotu markalaştırmaya yönelik çalışmalar yapabilmesi için yer tahsisi ile ilgili yıllardır süren sorunları var. Bu konu ile ilgili Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucu artık son aşmaya geldik. Komisyon onayından sonra İnşallah Organize Sanayi Bölgesi’ndeki alanda isot üreticilerine yer tahsisi yapacağız. Daha sonra isot üreticilerinin tamamını oraya taşıyacağız. İsotu markalaştırmaya yönelik çalışmalarımız da devam edecektir. Bir yandan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) ile birlikte isot ıslahına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Urfa’nın kendine has isotunu ıslah etmek adına Tarım Bakanlığı ile çalışacağız. İnşallah Urfa’yı isotta marka haline getireceğiz. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri isotu marka yapamamamız ve şehrimize katma değer kazandıramamamızdır. Bundan sonraki süreçte çalışmalarımızı bu minvalde değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)