ŞIRNAK- Dün Şırnak Devlet Hastanesine gelen bir hasta, doktordan istediği raporu alamayınca tacize uğradığını iddia etmiş ve yakınlarıyla birlikte doktoru darp etmişti. Dün meydana gelen olay, Şırnak`ta büyük bir yankı uyandırmış ve halkın tepkisine neden olmuştu. Mesai arkadaşlarının darp edilmesini protesto etmek amacıyla Şırnak Devlet Hastanesinde doktorlar, acil servis dışında, 2 günlük iş bırakma eylemi başlattı.

 

Dr. Ahmet Güngör`ün darp edildikten sonra odasının dağıtılması nedeniyle Sağlık Sen Şırnak Şubesi bu gün 09.00`da konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Sağlık Sen üyeleri, hasta ve yakınları ile Şırnak Kamu Taşeron İşçileri Derneği(KATİŞ) destek verdi.

 

Basın açıklamasını Sağlık Sen Şırnak Şubesi Başkanı Hakan Usal yaptı. Basın açıklamasına dün mesai arkadaşlarına düzenlenen saldırıyı hatırlatarak başlayan Usal şöyle konuştu:
\"Bu doktor iki gün önce büyük üniversitelerde eğitim araştırmalarda gerçekleştirilebilecek başarılı operasyonlara imza atmış ve iki tane çocuğumuzun hayata bağlanmasına vesile olmuştur, üstün hizmetlerden dolayı plaketle ödüllendirilmiş ve bütün hastalarının teveccühünü kazanmış bir doktorumuzdur. Kişilerin şahsi beklentilerine cevap verilmediği, yasaların ve kanunların hatırlatıldığı durumlarda çalışanlarımızın hem darp edilmeleri hem de hiçbir inanca, vicdana sığmayacak seviyede İftiralara maruz kalmaları kabul edilemez bir durumdur. Bundan dolayı da bu eylemi gerçekleştirenleri şiddetle kınıyoruz.\"

 

Sağlık Çalışanlarına Şiddetin Boyutu Arttı

Son yıllarda gerek küresel ölçekte gerekse de Türkiye sağlık ortamında hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanları arasındaki şiddet olaylarında bir artış gözlendiğine dikkat çeken Usal, \"Hemen her gün şiddete uğrayan bir doktorun ya da hemşirenin görüntüsü medyaya yansır oldu. Hastanelerdeki şiddetin ulaştığı boyut anlamıyla başhekimlerin makam odalarında tehdit edilerek saldırıya uğradıklarını, özellikle de acil servislerde hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının artık bu durumu kanıksadıklarını görülüyor.

 

Sağlık çalışanlarımız büyük fedakârlıklarla görevlerini yürütmekte iken, buna karşın yıpratıcı süreçlerle karşılaşmaktadırlar. Türkiye`de halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin üst seviyelere çıktığı bir dönemde sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet asla kabul edilemez.\" dedi.

 

Emeğe Saygı, Şiddete Sıfır Tolerans

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, sendikalara, meslek örgütlerine, hasta ve yakınlarına alt sivil toplum örgütlerine ve medyaya önemli görevler düştüğünü belirten Usal, \"Şırnak Halkımız büyük özverilerle çalışan bu insanlara sahip çıkmalıdır. Kendi içerisinde kendisine hizmeti engellemeye ve baltalamaya çalışan az sayıdaki bu holiganlara dur demelidir. Zira bunun faturası dolaylı olarak tekrar halka çıkmaktadır. \"Hasta - çalışan iletişimini ve hizmet sunum sürecini olumsuz etkileyen, şiddeti tetikleyen tüm nedenleri inceleyerek, sorunun çözümüne yönelik eylem olanları geliştirilmeli ve bunun önlenmesi adına çalışma yapılmalıdır. Daha önce yaptığımız araştırma ve çalışmalarla, İstanbul`da düzenlediğimiz \"Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans\" sempozyumu île biz Sağlık-Sen olarak üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimize inanıyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz.\"ifadelerinin kullandı.

 

Doktoruna Sahip Çık!

İllerinde sağlıkta şiddetin panzehiri halkın doktorunu hemşiresini, ebesini sahiplenmesi ile mümkün olabileceğini vurgulayan Usal, \"Sağlık Bakanlığı`nın, yetki, imkan ve güç açısından bu sosyal problemle mücadeleyi yönetecek ve sosyal partnerlerine özgüven aşılayacak, inisiyatif ve riskleri göğüsleyebilecek kurum kimliğiyle hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Olayın cereyan ettiği saatlerde hastanemizdeki ortak tavır iki günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirilmesi yönünde idi. Ancak yine darp edilen hekimler şiddete uğrayan hemşireler ve diğer sağlık çalışanları halkın günahsız olduğunu ve böyle bir uygulamanın günahsız halkı cezalandırmak anlamına geleceğini belirterek. Bu halkın hizmetin en güzeline layık olduklarını dile getirmişlerdir. Bizler \"Bir canı kurtarmanın, bütün insanlığı kurtarmış olur\" hadisinde olduğu gibi müstesna bir görev icra ediyoruz. Hastalarımıza kapılarımız sonuna kadar, açık olacaktır. İnanıyoruz ki bu kadar güzel bir kültüre ve insanı değerlere sahip misafirperver Şırnak halkı buna müsamaha göstermeyecektir. Dediler. Bizlerde sivil toplum örgütleri olarak bütün halkımızı göreve davet ediyoruz. Ve doktoruna sahip çık diyoruz.\" dedi.

 

Basın açıklamasının bitiminde, Sağlık çalışanları ve hastalar birlikte hastane başhekimliğine doğru yürüyerek doktorlara destek çıktı. Kalabalık \"Şırnak sizinle gurur duyuyor\" tezahüratlarıyla doktorları göreve çağırdı.

 

Devlet Hastanesinde İki Günlük İş Bırakma

Doktorlar, başhekimlikte İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Fikret İnal ile toplantı gerçekleştirdi. Toplantı bitiminde topluluğun karşısına çıkan İnal, \" Türkiye`de ve özellikle ilimizde hekimlere yapılan bu saldırıyı, sağlık çalışanlarına yapılan bu şiddeti hiç bir şekilde kabul etmiyoruz. Kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir olay değil, burada tüm sağlık çalışanları hekim arkadaşları ciddi bir özveri ile çalışıp böyle bir şiddete maruz kalmaları fiziksel bir şiddete maruz kalmaları tavsiye ettiğimiz bir olay değildir. Hekim arkadaşlar bu yönde tamamen kendi kararlarını almışlardır. Bu kendilerinin kararıdır. Umarız bir daha ne ilimizde özveri ile çalışan bu arkadaşlara nede Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına bu şiddet olmaz. Ve son bulur.\" Şeklinde konuştu.

Şırnak Devlet Hastanesindeki doktorlar meslektaşlarına yönelik şiddet nedeniyle 2 günlük iş bırakma eylemi başlattı.

 

Görgü Şahidi: Taciz Yok

Dr. Ahmet Güngör`ün sekreterliğini yapan ve görgü tanıklarından Hanife Ayaz, doktor ile birlikte kendisinin de darp edildiğini ifade ederek \"Odayı üzerimize kilitleyip odayı dağıttılar. Her hangi bir taciz maciz olayı yok. Ben görgü tanığıyım. Ayrıca hastalarda vardı. Böyle bir durum olsaydı hastalar da açıklardı.\" dedi.

 

Halk Doktorlara Sahip Çıktı
Şırnak merkez başta olmak üzere farklı ilçelerden gelen hastalar ise doktorlara yönelik şiddete tepki gösterdiler. Vatandaşlar, olayı gerçekleştirenlerin belli olduğunu ve bazı kişiler yüzünden tüm halkın mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirerek doktorları görevlerini yapmaya davet ettiler.

 

Bazı hastalar doktorların iş bırakmaları durumunda Diyarbakır gibi uzak illere gitmek zorunda kalacaklarını ve mağdur olacaklarını ifade ettiler.

 

Şırnak Devlet Hastanesi`nde doktorlar acil servis dışında 2 günlük iş bırakma eylemine girdi.

Öte yandan Şırnak Valiliği konu ile ilgili olarak gerekli işlemlerinin başlatıldığını duyurdu. (Emcet Yalçın-İLKHA)