Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara oranla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğu ortaya kondu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Uzmanlar, dişi sivrisineklerin tercihinde (Bilindiği üzere sadece dişi sivrisinekler ısırıyor) insanların salgıladığı kimyasalların da rol oynadığını belirtiyorlar.
Araştırmaya göre, sivrisinekleri kan kaynağına insanların verdiği işaretler yönlendiriyor. En önemli işaret, karbondioksit. Ürettiğiniz karbondioksit miktarı sizi sivrisinekler için daha cazip bir hedef haline getiriyor. Metabolizması hızlı olanlar ise, daha fazla karbondioksit salgılıyor. Sivrisineklerin 60 metreden karbondioksitin kokusunu alabildikleri belirtiliyor.
İkinci işaret ise, egzersiz sırasında salgılanan laktik asit. Ciltten salgılanan laktik asit, insanları sivrisinekler için hedef haline getiriyor.
Araştırmanın diğer bir önemli sonucuna göre, sivrisineklerin tercihinde dokunma duyusuyla algılanabilen işaretler de rol oynuyor. Bu açıdan genetik ve fizyolojik farklılıklara göre değişen vücut ısısının çok önemli olduğuna ve sivrisineklerin, kanın deriye daha yakın olduğu bölgeleri tercih ettiğine dikkat çekiliyor. Bir başka ifadeyle vücut ısısı biraz daha fazla olanların ısırılma olasılıkları daha yüksek. (İLKHA)