ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, 2020 yılında ülkede 18 bin mültecinin yerleşime izin verilmesinin planlandığı duyuruldu. Rakam, modern ABD tarihi mülteci programında en düşük seviye olarak dikkat çekti.
Bakanlık açıklamasında, "Yeniden çok sayıda mültecinin yerleştirilmesinin mümkün kılabilmek için ABD göç sistemi üzerindeki mevcut yükler azaltılması gerekiyor" ifadesi kullanıldı.
Ülkeye yerleştirilecek 18 bin mülteci kontenjanının 4 bini Iraklılara, 5 binini dini azınlıklara ve bin 500'ünün Honduras, Guatemala ile El Salvador'dan gelecek olanlara ayrılacak.
MÜLTECİ KONTENJANI HER YIL DARALIYOR
Başkan Donald Trump, göreve gelir gelmez ilk icraat olarak eski Başkan Barack Obama'nın bir kaç ay önce belirlediği mülteci kontenjanını yarıdan aza indirerek 50 bine düşürmüştü.
Söz konusu kontenjan, Savunma Bakanlığı'nın itirazlarına rağmen, 2018'de 45 bine, 2019'da 30 bine indirildi.
ABD Savunma Bakanlığı, mevcut müttefiklerin ödüllendirilmesi ve yeni müttefiklikler kurulması açısından mülteci politikalarına büyük önem veriyor.
HONDURAS İLE GERİ KABUL ANLAŞMASI
ABD, Honduras ile bu ülke üzerinden sınırlarına girerek iltica başvurusunda bulunan Orta Amerikalı göçmenlerin geri gönderilmesini öngören anlaşma imzaladı.
Başkanlık kampanyası sırasında ABD'ye yapılan iltica başvurularını ve göçmen akınını büyük ölçüde bitirme sözü veren Trump, Orta ve Güney Amerika'dan gelen göçmenleri Meksika sınırında bekletme kararı almıştı.
ABD Yüksek Mahkemesi, Eylül başında Başkan Trump yönetiminin ülkeye alınan Orta Amerikalı sığınmacı sayısına sınırlama getirilmesi talebini onaylamıştı. Mahkeme kararı uyarınca, Orta Amerika ülkelerinde yaşayan ancak ikinci bir ülke üzerinden ABD'ye giriş yaparak sığınma başvurusunda bulunan göçmenlerin de reddedilmesinin önü açıldı.
Kararın ABD yasalarına ve insan haklarına aykırı olduğu tartışılırken, ABD Federal Temyiz Mahkemesi, Trump'ın iltica başvurusu yapan göçmenleri Meksika'da bekletmesinin kanuna uygun olduğuna karar verdi.
Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan 7 bini aşkın kişiden oluşan göçmen konvoyu, 2018 Aralığı'nda Meksika topraklarında ilerleyerek kuzeydeki sınır kenti Tijuana'ya ulaşması üzerine, ABD Başkanı Donald Trump, konvoyundan hiç kimsenin, mahkeme emri olmadan ülkeye alınmayacağını duyurdu.
ABD ve Meksika hükümetleri arasında varılan "Meksika'da Kal" mutabakatı kapsamında, Meksika üzerinden ABD'ye göç başvurusunda bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana'da ikamet etmesi öngörüldü.