UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, “Mardin çok zengin bir birikime sahiptir. Somut olmayan miras bakımından son derece renkli, son derece kapsayıcı, son derece model oluşturucu güçlü bir mirasa sahiptir. Bu işlenebilir, pek çok unsurlarıyla değerlendirebilir.” dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu İstişare Toplantısı, Mardin Valiliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansı tarafından kentteki bir otelde düzenlendi.
Toplantıda konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, 2000 yılında ilin, UNESCO geçici listesine aday olması için başvuru yapıldığını anımsattı.
Tarihi şehirde özellikle turizmde önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Yaman, “Mardin, Mezopotamya'nın bir masal şehri. Eğitimi, kültürü, medeniyetiyle yüzyıllardır bu bölgede önemli bir şehir. Hem de bu bölgede önemli bir destinasyon merkezi." diye konuştu.
“Bu yılki hedefimiz bir milyonu yatılı 5,5 milyon turist”
Yaman, Mardin'in turizmde özellikle son 2 yılda önemli bir ivme yakaladığına işaret ederek, iş birliğiyle yürütülen çalışmalarla kentte geçen yıl 750 bini yatılı, 3,5 milyon turist ağırladıklarını belirtti.
“Mardin'de bu yılki hedefimiz bir milyonu yatılı 5,5 milyon turist. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile bu heyecanımızı somut hale getirme arzusundayız.” diyen Yaman, şu ana kadar belirledikleri hedefe yüzde 80 ulaşıldığını aktardı.
Yaman, yılsonuna kadar hedefin aşılmasını umut ettiklerini anlatarak, "Eski Mardin'de özellik birinci cadde ve civarında çalışmalar sürecek. Her şey Mardin için yapılacak.” ifadelerini kullandı.
“Çok değerli bir hazinenin üzerindeyiz”
AK Parti Mardin Milletvekili Şeyhmus Dinçel ise çeşitli nedenlerden dolayı Mardin'in UNESCO sürecinde tam anlamıyla işlenemediğini belirterek, "Çok değerli bir hazinenin üzerindeyiz.” dedi.
Mardin’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinin rüya değil bir sevda olduğunu kaydeden Dinçel, şunları söyledi:
“Biz zaten çok değerli bir hazinenin üzerinde duruyoruz. Bir Arap şairinin dediği gibi ‘Hayat iki nehrin arasında neşretti.’ Bu topraklardan neşretti, bu bir realite değil, bir gerçektir. Tabi ki UNESCO ile taçlandırılsa çok büyük bir anlam ifade eder. Ama böyle bir şey düşünmüyoruz ancak olmazsa bile biz bu hazineye sahibiz.”
“Mardin dünyanın en önemli merkezlerden biridir”
AK Parti Mardin milletvekili Cengiz Demirkaya da onlarca medeniyetin izlerini taşıyan Mardin'in dünyanın en önemli merkezlerden biri olduğuna işaret ederek, tarihi mirasa sahip çıkmak ve şehri tüm dünyaya tanıtmak için çeşitli projeler geliştirip hayata geçirmek istediklerini, bu konuda herkesin elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini aktardı.
“Mardin çok zengin bir birikime sahip”
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz da, UNESCO'nun işleyişi hakkında bilgi verdi. Mardin'in Dünya Miras Listesi'ne sit alanlarıyla girmesini istediklerini dile getiren Öcal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de 18 mirasımız var. Pek çok yılı değerlendirmeden geçmişiz. Mardin 2000 yılında geçici listeye girmiş ama o yıllarda UNESCO'ya hiç dosya hazırlayıp sunmamış. 1998 yılından sonra 2011 yılına kadar ara vermişiz. Keşke o dönemde iyi hazırlanıp, dosya sunabilseydik. O yönünü hızlandırıyoruz şimdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak, yereldeki yönetici paydaşlarımızla.”
Öcal, Mardin'in somut olmayan kütler miras açsından da çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, "Mardin çok zengin bir birikime sahip. Somut olmayan miras bakımından son derece renkli, son derece kapsayıcıdır. Son derece model oluşturucu güçlü bir mirasa sahiptir. Bu işlenebilir, pek çok unsurlarıyla değerlendirebilir. Öncelikle bu kültür envanterine somut olmayan mirasların kaydedilmesi lazım. Mardin kendisini il envanteri ile güçlü tutmalı ki ulusal envantere girebilecek miras alanlarını oluştursun.” diye konuştu.
“Hedefimiz ‘Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi’ olmak”
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, toplantıda yaptığı konuşmasında, Mardin için kültür turizmini öncelikli olarak gördüklerini söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesinin yeni dönemdeki misyonuna da değinen Rektör Özcoşar, “Hedefimiz; bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesi kapsamında bir ‘Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi’ olmaktır.” dedi.
Rektör Özcoşar, üniversitelerin bulundukları bölgelerin mevcut durumlarını iyi bir şekilde analiz ederek daha üstün bir performans ortaya koymaları gerektiğini belirtti.
Üniversitenin ve şehrin mevcut potansiyelinin bu hedefi gerçekleştirmeye müsait olduğunu belirten Özcoşar; Valilik, Belediye, DİKA ve diğer paydaşlarla işbirliği içinde çalışarak bu hedeflere ulaşılabileceğini belirtti.
Mardin’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girebilmesi için kentteki kurumlara çağrıda bulunan Özcoşar, gerek Valilik başta olmak üzere siyasetçiler, basın, ilde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ve gerekse de özel sektör ile sivil toplum temsilcileriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade etti.
Özcoşar, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planında İnanç Turizmi Koridorunda ve Gastronomi Turizmi rotasında yer alan ve aynı zamanda Marka Kültür Kenti olarak gösterilen Mardin’in bu listeye girmesinin, bir hakkın teslim edilmesi olacağını sözlerine ekledi.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da Mardin'in UNESCO süreci ile ilgili ellerinden gelen katkıyı sunmayı arzu ettiklerini belirtti. (M. Salih Keskin – İLKHA)