TEKNOLOJİ SERVİSİ
Günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum iyon piller pek çok bakımdan sorunlu. Örneğin kullanılan lityum iyon pillerin sadece %5’i geri dönüştürülüyor.
Bu durumun en önemli nedeni, lityum iyon pilleri geri dönüştürmenin yeni bir lityum iyon pili üretmekten daha maliyetli olması. Ayrıca lityum iyon pilleri güvenli bir biçimde yok etmek için bilinen bir yöntem yok. Bu piller çevreye ve insan sağlığına zararlı.
Texas A&M Üniversitesinden Prof. Dr. Karen Wooley önderliğinde çalışmalar yapan bir grup araştırmacı tüm bu sorunlara çare olabilecek yeni bir tür pil geliştirdi.
Protein pilleri olarak adlandırılan bu pillerde proteinlerin yapı taşları olan polipeptit molekülleri kullanılıyor.
Bir pil, anot ve katot olarak adlandırılan iki elektrottan ve elektrolit olarak adlandırılan, içinde iyonların hareket edebildiği bir sıvıdan oluşur. Araştırmacılar da geliştirdikleri pildeki elektrotları üretmek için siyah karbon ve polipeptitler içeren kompozit bir malzeme kullanmışlar.
Araştırmacılar geliştirdikleri pilleri test ettiklerinde iki elektrot arasındaki potansiyel farkını 1,5 V olarak ölçmüşler. Bu voltaj her ne kadar düşük olsa da fazla enerji istemeyen cihazları çalıştırmak için yeterli.
Geliştirilen pilin en önemli özelliklerinden biri de çok hızlı bir biçimde yeniden şarj edilebilmesi. Lityum iyon pilleri yeniden şarj etmek bazen saatler sürer. Geliştirilen protein pillerini ise sadece birkaç dakika içinde yeniden şarj etmek mümkün.
Kaynak, TÜBİTAK