28 Şubat sürecinin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir`in bir numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede Bülent Orakoğlu ve Merve Kavakçı`nın da aralarında bulunduğu 20 isim müşteki oldu. İddinamade Sincan`da tankların geçişinin hükümete gözdağı vermek amacıyla yapıldığına dikkat çekildi.

İlk operasyonu 12 Nisan`da yapılan ve 6 dalga süren 28 Şubat soruşturmasını yürüten Savcı Mustafa Bilgili`nin hazırladığı iddianamede soruşturma kapsamında adı geçenler hakkında 765 Sayılı TCK’nın devlet kuvvetleri aleyhinde cürümlere ilişkin 146. maddesi ile 80.maddesi uyarınca ``ağırlaştırılmışmüebbet hapis cezası” talep edildi. İddianamede, Genelkurmay Başkanlığı’nda faaliyet gösteren Batı Çalışma Grubu`nun (BÇG) faaliyetleri de tek tek sıralandı.

BÇG`nin sivil toplum örgütlerini içine çekerek 28 Şubat sürecinde yönlendirme yaptığını belirtilen iddianamede basın yayın organlarının kullanılarak hükümet üyeleri üzerinde baskı oluşturulduğuna dikkat çekildi.

86 SANIĞA SUÇLAMA

YÖK`te görev yapan öğretim üyelerinin fişlenerek görev yapamaz hale getirildiklerinin yer aldığı iddianamede aralarında, Erol Özkasnak, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, İdris Koralp, Engin Alan ve Kemal Gürüz`ün de bulunduğu 86 sanığa ``Türkiye Cumhuriyeti`ni cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek`` suçlamaları yöneltildi. İddianamede 10 Nisan 1997 tarihli BÇG konulu belge, 29 Nisan 1997 tarihli BÇG Rapor Sistemi konulu belge, 06Mayıs 1997 tarihli BÇG ve BHK konulu belge, 27Mayıs 1997 tarihli Genelkurmay Başkanlığı Batı Eylem Planı konulu belge ve ekleri, BÇG`nin çalışma anı ve oluşumunu gösteren kroki ve şeması, teknik incelemeye konu belgeler ve bilgisayar kayıtları delil olarak yer aldı. SavcıMustafa Bilgili’nin iddianamesini yılbaşından öncemahkemeye sunacağı, bazı basın mensupları ve siviller hakkında ise ilirleyen günlerde ikinci bir iddianame hazırlayacağı kaydedildi.

bugün