Rusya'da vatandaşların kendi refah durumları ile ilgili düşüncelerini mercek altına alan yeni bir araştırma yayınlandı. Yüksek Ekonomi Okulu'ndan (VŞE) uzmanların araştırmasına göre, nüfusun yüzde 41'i kendini yoksul görüyor.
Maddi durumunun "iyi" olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 24 olarak tespit edilirken, kendini "orta sınıf" olarak görenlerin oranı yüzde 35.
Araştırmanın tedirgin edici sonuçlarına rağmen, analistler 2014'ten sonra en kötü şartları gören Rus halkının bilincinde ivmenin tersine döndüğüne dikkat çekiyor. Buna göre, halkın refah algısı şu anda 2011'deki seviyeye yakın.
Durumunu iyi görenlerin büyük bir bölümü şehirli, genç, "orta sınıf" bireylerden oluşuyor. Kendini yoksul görenler ise genellikle kırsal kesimde yaşayan, orta ve üzeri yaşta, fiziksel emekle hayatını kazanan kimseler.
Analistlerin vardığı nihai sonuç, devlet desteği olmadan ülkede refah seviyesinin yükselmesinin olanaksız olduğu yönünde.
Kendini yoksul görenlerin devletten en çok yardım beklediği konu "maaşların adil olması". Tıbbi ve maddi yardım, iş, konut, örgün ve mesleki eğitim vatandaşların devletin desteğine ihtiyaç duyduğu diğer alanlar.
Maddi durumunu iyi görenlerin büyük bir bölümü ise devletin desteğine ihtiyaç duymadıklarını beyan ediyor. Bununla birlikte, adil maaş ve tıbbi yardım talebinde bulunanların oranı dikkate değer seviyelerde.