Özellikle geçiş aylarında soğuk algınlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, "Bu mevsimlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Besin grupları eşit bir şekilde alınmalıdır"

Soğuk algınlığına karşı besin gruplarının eşit şekilde alınması gerektiğini ifade eden Korkmaz, "Özellikle geçiş ayları olarak adlandırdığımız eylül ve ekim aylarında mevsimsel geçişlere dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü soğuk algınlığı çok yaygın bir şekilde görülüyor. Bu mevsimlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz lazım. Öncelikle çocuklar ve büyükler için en önemli tavsiyemiz; bütün besin gruplarını eşit bir şekilde almalarıdır. Et grubu, süt grubu, meyve, sebze grubu olarak bütün öğünlerde eşit miktarda alınmalıdır. Bunun dışında çocuklarımız eğer öğlen yemeklerini okulda yiyorlarsa sebze yemeği ağırlıklı besleniyorlarsa akşam yemeğini mutlaka hayvansal kaynaklı protein ağırlıklı bir besinle geçiştirmeleri gerekmektedir." dedi.

"Çocuklarımızın okulda ne tarz beslendiklerine özellikle kahvaltılarına dikkat ederek, sabah kahvaltısını geçiştirmemeleri gerekmektedir." diyen Korkmaz şöyle devam etti:

"Bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, C ve E vitaminlerini almalıyız. A vitamini kaynakları olarak özellikle yumurta, havuç ve ıspanakta bol miktarda bulunmaktadır. Bunları tüketmeliyiz. C vitamini kaynakları olarak ise turunçgiller, portakal, kivi, sebze olarak yeşil sivri biber tüketebiliriz. E vitamini kaynakları olarak bitkisel kaynaklı yağlar, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ve özellikle sabah bir porsiyonu 3 âdete denk gelecek şekilde kahvaltıda ceviz tüketilmelidir. Mineral olarak selenyum, çinko, magnezyum tüketmemiz gerekmektedir. Bunlar da bağışıklık sistemimize fayda sağlamaktadır. Selenyum deniz ürünlerinde ve ette bol miktarda bulunmaktadır. Magnezyum yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Fındık içerisinde de magnezyum bulunmaktadır. Çinkonun özellikle çocuklar için mentel gelişimine olumlu etkileri vardır. Kuru baklagillerin içerisinde bulunabilir. Bu şekilde tüketebilir, bu besinlerden alabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Kahvaltıda yumurta tüketin"

Protein kaynağı olarak çocuklar ve yetişkinlerin kahvaltıda yumurta tüketmeleri gerektiğini belirten Korkmaz, "Bağışıklık sistemini güçlendirecek bir diğer besin grubu ise, Probiyotiklerdir. Probiyotikler bağırsağın içerisinde bulunan yararlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise besinlerden aldığımız gıdaların sindirilemeyen partikülleridir. Probiyotik ve prebiyotik kaynakları kefir ve yoğurttur. Bağışıklık sistemimize önemli derecede katkı sağlamaktadır. Çocuklarınızın özellikle okulda tükettikleri öğle yemeklerine dikkat etmeliyiz. Devlet okullarında ve özel okullarda hazır kek, meyveli kekler ve bunun yanında hazır meyve suları verilmektedir. Bu doğru olmayan bir beslenme şeklidir. Bunun için okul yönetimi ile konuşup menülerin diyetisyen tarafından hazırlanması ricasında bulunarak sağlıklı beslenmek için sizler de buna bir katkı sağlayabilirsiniz." şeklinde konuştu.

"Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için gün içerisinde proteinle bir beslenmeliyiz." ifadelerini kullanan Korkmaz son olarak, "Bu mevsimde özellikle bağışıklık sisteminizi güçlendirmemiz gerekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yapılan üzüm pekmezi yine bağışıklık sisteminize demir yönünden çok önemli bir katkı sağlamaktadır. Demir, aynı zamanda yağlı tohumlar, ceviz, fındık, fıstık, kuru üzümde bulunur. İçerisinde doğal bir şeker olduğu için bağışıklık sistemimize çok önemli bir katkısı bulunmaktadır. Yağlı tohumlar çocuklarımız için en önemli enerji kaynağıdır. Pekmez aynı şekilde kansızlık problemi olan hastalarımız için veya kansızlık problemi yaşayan halkımız için çok önemli bir kaynak olarak tüketilebilir." dedi. (Cemil Özdaş İLKHA)