112 Acil Çağrı Hizmetleri İl Koordinasyon Komisyonu Toplantısı, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Başkanlığında 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Şanlıurfa 112 Acil Çağrı Merkezi faaliyet sunumunun ardından 112 sağlık, 155 emniyet, 110 itfaiye ve 156 jandarma birimlerinin sisteme entegrasyonu konusunun görüşüldüğü komisyon toplantısında, 2019 yılı çağrı istatistik verileri de değerlendirildi.

Şanlıurfa 112 Acil Çağrı Merkezi'nin ihtiyaçlarının karşılanması, yazılımların temin edilmesi konusunun farklı kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirlikleri sayesinde kısa sürede tamamlandığını belirten Vali Erin, "Bu hizmetin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 112 Acil Çağrı Merkezi binası 2016 yılı ortalarında ihale edilerek inşaatına başlanmıştır. 2018 yılı ortalarında binanın inşaatı tamamlanmıştır. Çok kısa süre içerisinde tefrişat ve donanımın tamamlanarak entegre çağrı hizmetini sunan iller içerisinde ilk sıralarda yer alacaktır." diye konuştu.

Şanlıurfa 112 Acil Çağrı Merkezi'nin inşaat, teknik altyapı ve tefrişatı için yaklaşık 12 milyon TL harcandığını belirten Vali Erin, 110, 112, 155 ve 156 çağrılarının bu merkezde cevaplandığını ve en fazla çağrının sağlık ve emniyet konusunda olduğunu, 2019 yılı içerisinde merkeze gelen bir milyon 264 bin 214 çağrıdan 91 bin 791'inin vakaya dönüştüğünü söyledi.

Eğitimli personeller tarafından cevaplanan çağrıların en doğru şekilde değerlendirilmesi ve en hızlı şekilde müdahale edilmesi için vatandaşların lüzumsuz çağrı yapmaktan kaçınmaları gerektiğini hatırlatan Vali Erin, gelen çağrıların yüzde 91'inin vakaya dönüşmeyen çağrılardan oluştuğunu ifade ederek asılsız çağrı yapılmaması için bilinçlendirme çalışmalarının önemine işaret etti. Vali Erin, vatandaşlara da 112 acil çağrı merkezini gereksiz yere meşgul etmemeleri ricasında bulundu.

Gerçekleşen toplantının ardından çağrı merkezinde incelemelerde bulunan ve çağrı alıcı personelle sohbet ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Şanlıurfa 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından çağrı verilerinin değerlendirildiği raporda, asılsız çağrıların büyük çoğunluğunun çocuklar tarafından yapıldığı, çocuklar dışında gelen çağrılarda ise vatandaşın özellikle 182 hastane randevu, 153 beyaz masa numaraları ile karıştırdıkları, ayrıca yemek siparişi vermek isteyen veya yol tarifi isteyen kişilerle bile karşılaşıldığı belirtildi.

112 Acil Çağrı Merkezi'ne başvurunun arama şeklinde gerçekleşebildiği gibi kısa mesajla da ihbar alındığı, kısa mesajın sağladığı en büyük avantajın ise ihbarda bulunan kişinin konumunun belirlenmesine imkân sağladığı ifade edildi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)