Yunan haber sitesi Pronews'de, “George Soros'un Balkan ‘Krallığı': Yeraltı Yunanistan, Üsküp ve Arnavutluk Nasıl Kayboluyor?” başlıklı analiz haberde, Türkiye'deki Gezi provokasyonun da finansörlüğünü yapan Amerikalı milyarder Soros'un amaçlarını gerçekleştirmek için para yardımı yaptığı Balkan ülkelerdeki karanlık yüzü ve çalışmaları eleştiriliyor.

George Soros sadece zamanını harcayan bir milyarder değil. Jeopolitik durumları şekillendiren ve yalnızca uluslara değil, AB gibi ulusların koalisyonlarına da yeni ahlâk dayatan biri.

Soros'un Balkanlar'a nüfuzu öyle bir noktaya ulaştı ki, şu anda tamamen Arnavutluk, Üsküp ve Karadağ'ı kontrol ediyor ve Yunanistan'daki etkisi çok yüksek seviyelere ulaştı.

B. Orban'ın kendisini tamamen devraldığı Macaristan dışındaki tüm Doğu Avrupa ülkelerinde çok fazla kontrol sahibi oldu.

Birçoğu, takip eden politikalarda yalnız mı, yoksa arkasında daha küresel bir değişime ulaşmak için kendisini “vitrin” olarak öne süren başkaları olup olmadığını merak ediyor. Muhtemelen ikincisi doğrudur; çünkü hiçbir erkek kendi başına çok güçlü değildir.

Başka bir deyişle, T. Soros aracılığıyla Yeni Nesnelerin Düzeni politikalarını dayatıyor.

 
 

Arnavutluk'taki Açık Toplum, Üsküp, Karadağ ve Yunanistan'da kurulan kontrol şimdi boğuluyor ve Üsküp'ün Prespa'nın tarihsel ve kalıtsal haklarını veren ulusal karşıtlık anlaşmasına verdiği sert çözümde büyük rol oynadı.

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos'a göre, Soros'un eski Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'a karıştığını gösterdiği ve o zamanki SYRIZA-ANEL hükümetinin kabinesini istifa ettirdiğini belirten 50 milyon avroluk raporunu not ediyoruz.

Kontrollü Arnavut basınının Balkan Pereiscope tarafından yayınlanan bir makalede kendisini göstermesi çok ilgi çekici.

Tiran gazetesi Gazeta Shqiptaria, "George Soros, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünyadaki birçok ülkede Açık Toplum'a yatırım yapmayı ve kariyerini ilerici toplum fikri etrafında desteklemeyi seçen bir hayırseverdir."

1960'ların sonunda en başarılı risk sermayesi fonlarından biri olan ABD'de Kuantum Fonu'nu kurdu.

Milyarder 1980'lerin sonunda ve Arnavutluk'taki komünist sistemin çöküşünden sonra çeşitli Doğu Avrupa ülkelerinde vakıflar açtı.

Eğitim, sağlık ve ihtiyaç için birçok proje gibi eski komünist ülkelerde politik etkiye yönelik yüzlerce milyon dolar yatırım yaptı.

Adalet Reformu - Soros'un Çalışması

Arnavutluk'ta bu tartışma, Soros Adalet Reformu Vakfı'nın 3 yıl önce kurulması ve onaylanmasıyla sonuçlandı.

Arnavutluk'taki Soros Vakfı'nın Genel Müdürü Andy Dobrussi, Adalet reformunun yolunda birçok soru ve sorunu olmasına rağmen ortaya çıkmaya başladığını belirtti.

Eski Arnavut Cumhurbaşkanı Sali Berişa siyasi boyutu görüyor: "Bana Soros Vakfı'nın adalet reformu stratejisiyle ne istediğini söyler misiniz? Tek amacı Arnavutluk adaletini Edi Rama yöneticisinin bir koluna dönüştürmekti. ”

Bununla birlikte, Soros Vakfı'nın Arnavutluk'taki faaliyetinin tartışılması yargı reformundan çok daha eski.

Sali Berişa, 1990'ların başında George Soros Açık Toplum Enstitüsü'ne övgüde bulunmasına rağmen, Arnavut istihbarat servisleri tarafından tutuklanan iki Soros Vakfı görevlisinin istihbarat memurları olduğu olayına dair güçlü çekincelerini dile getirerek şunları söyledi:

“Ancak bu, ülkemiz ve George Soros arasındaki ilişkiyi bozmadı. Arnavutluk'a sivil toplumu inşa etme ve destekleme konusundaki yatırımları beni karşıladı. O zamanlar, dünyanın en fakir üçüncü ülkesiydi. İnsanlar seyahat edemediler, ofisleri açamadılar ve o zamanlar Soros Vakfı'nın sosyal örgütlerin oluşturulması için temel finansman kaynağı olduğu doğru.
4-5 yıl sonra, neredeyse tamamen tek taraflı George Soros'un yatırımını gerçekleştirdim, yüzde 80-90'ında, eski Komünist rejimin haklarını değiştiren mevcut sosyalist partinin haklarını değiştirdi.”

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sali Berişa, “Soros Açık Toplum Enstitüsü, sivil toplumun rolünün ve misyonunun bir kriziydi ”diyor.

Halkın Etkisi Merkezi'nin başkanı Endlira Gionni şunları vurguluyor:
"Daha geniş anlamda, George Soros ilerici ve liberal politikaların arkasındaki adam ve aynı zamanda komünizm sonrası ülkelerde siyasete katkıda bulunanlardan biri. Komünizm karşıtı olduğu biliniyor.
Berişa başkan olduğunda, bu adamın 200'den fazla okulun inşaatını finanse ettiğini de unutmamalıyız. Bu yüzden Soros'un yatırımları, hangi partinin iktidarda olduğuna bakılmaksızın sorgulanamaz. ”

Soros'un politik sorunu

Entegrasyon Sesi Merkezi'nin ortak kurucusu Laudrim Lita, "Arnavutluk'ta Soros ile ortaya çıkan sorun temel olarak, Genç Liderler Vakfı'nın eğitimi ve siyasi partilerin etkisi gibi önerdiği siyasi programla ilgili" dedi.

George Soros'un politikaları konusundaki tartışmada siyasal bileşen ise gri. Arnavutluk'taki muhalifleri onu güçlü bir destekçi ve sol partilerin ve onların temsilcilerinin sponsoru olarak görüyor.

Soros Vakfı, birçok sosyal ve politik şahsiyetten oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

Başbakan Edi Rama'nın kendisi, Soros Vakfı'nda büyük bir varlıktı. Eşi Linda Rama, Arnavutluk'taki Tiran belediye başkanı Erion Veliaj'ın Soros Vakfı'nın direktörüydü. Yazar İsmail Kadare gibi. Bir anlamda, Soros'un parası inanılmaz yolsuzluk ekildi.

Milyarder George Soros'un faaliyetlerini ve sivil toplumu desteklemedeki rolünü tartışmak tamamen Arnavutça bir mesele değil.

Soros'un açık bir toplum ideolojisi gün ışığına çıkmıştır ve son yıllarda bazı Avrupa ülkelerinde, Macaristan ve kuzey Makedonya'daki gibi tartışmalara konu olmuştur.

Bu tartışmanın geleceği, en riskli fonlara yatırım yaparak zenginleşen bu karmaşık kişi hakkında sorular ortaya koyuyor ve karının bir kısmı, diğer birçok milyarderden farklı olarak, ideolojisini geliştirmek için harcamayı seçti.

Arnavutluk'un T. Soros tarafından "satın alındığı" açıktır. Fakat aynı şey Üsküp için de geçerli.

Karadağ söz konusu olduğunda, T.Soros'un kendi bankasını bile kurduğunu söylemek yeterli.

Yunanistan ve mevcut ve eski hükümetlere gelince, birçok yönetici T. Soros'taki “danışma” pozisyonlarında yer almaktadır.

Yunan İnternetinin ‘emperyal sansürü'nün ellinikahoax'ların Rothschild ve Soros'un sponsor olduğu Uluslararası Bilgi Kontrol Ağı'na katıldığını belirtmek gerekir!