Birleşmiş Milletler, Myanmar’da kalan yaklaşık 600 bin Rohingya Müslümanının sistematik olarak siyasi takibat ve soykırım tehdidi altında olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre Myanmar bir soykırıma engel olma yükümlülüğünü yerine getirmekte, soykırımın yaşanıp yaşanmadığını araştırmada ve soykırıma ceza öngören etkin yasaları yürürlüğe sokmakta başarısız oldu.
BM, Myanmar'dan kaçan Rohingyaların ülkeye geri dönmesinin ise mevcut koşullarda mümkün olmadığını belirtiyor.
Deliler yok ediliyor
İnsan Hakları Konseyi tarafından Myanmar'da olgulara ulaşma misyonu çerçevesinde 2017'de yapılan çalışmalar sonucunda, Myanmar ordusunun soykırım işlediği sonucuna varılmış ve Budist çetelerin başındaki generallerin yargılanması çağrısında bulunulmuştu.
Bugüne kadar 740 bin Arakanlı Müslüman yakılan köylerinden kaçarak Bangladeş'e sığındı. Katliam, tecavüz ve işkence suçlamaları ile dolu raporlar hala BM gündeminde bulunuyor.
Raporda ayrıca Myanmarlı yetkililerin bu konudaki suçlamaları kabul etmemeye ve kanıtları yok etmeye devam ettiği belirtilerek gelecekteki soruşturmaların engellenmesi için Arakanlıların sürüldüğü topraklarda yeni yerleşim yerleri inşa edildiği ve buralara Budistlerin yerleştirildiği ifade ediliyor.
100 kişilik liste için ICC çağrısı
BM'nin Myanmar araştırma ekibi, Myanmar'da yaşananlar konusunda tıpkı Yugoslavya ve Ruanda'da olduğu gibi Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (ICC) dava açılması için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunuyor. Aktarılan bilgilere göre incelemelerde bulunan uzmanların elinde 100 kişilik bir isim listesi bulunuyor ve aralarında devlet yetkilileri, soykırımda yer aldığından şüphelenilen askerler ve geçtiğimiz yıl kamuoyuna açıklanmış olan altı generalin isminin olduğu ileri sürülüyor. (İLKHA)