DOĞRUHABER
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, 67 ülkenin yer aldığı gıda kaybı ve israf başlığı altında yaptıkları çalışmada Türkiye'nin 65'inci sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül, "Türkiye'de israf kültürüne dönüşen serpme kahvaltıya karşıyız. Getirilen gıdaların birçoğu tüketilmeden çöpe gidiyor" dedi. Türkiye’de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu. Son zamanlarda yaygınlaşan israfın sadece serpme kahvaltı türünde yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirten Akgül, israfın bir davranış bozukluğu olduğuna vurgu yaptı. Akgül, israf kültürünün azaltılması için topyekûn bir seferberlik başlatılması gerektiğini söyleyerek, serpme kahvaltılarda ürünlerin müşterilerin isteğine göre ya da porsiyonlarının azaltılarak getirilmesi gerektiğini vurguladı. Akgül, serpme kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini belirtti.
'HER ŞEY DÂHİL, ULTRA HER ŞEY' DÂHİL İSRAFLAR
Otellerde uygulanan 'her şey dâhil, ultra her şey' dâhil gibi sistemlerden kaynaklanan israfın da yüksek boyutlarda olduğunu belirterek, bu konuda da çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Evsel gıda atıklarının önümüzdeki yıllarda artacağını tahmin ettiklerini kaydeden Akgül, israfın Türkiye için büyük bir sorun olduğunu vurguladı.
HER YIL DÜNYADA ÜRETİLEN GIDALARIN ÜÇTE BİRİ KAYBOLUYOR VEYA İSRAF EDİLİYOR
Gıdaya harcanacak gelirin artmasına paralel olarak israfın da arttığını ifade eden Akgül, "Gıda atıklarının, ekonomi ve toplum gibi çeşitli alanlara doğrudan etkisi bulunmaktadır. Dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dâhil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor. Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1,3 milyar ton gıdaya denk geliyor. Gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdanın maliyeti 680 milyar dolarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar doları buluyor." dedi.
MİLLİ GELİRİN YÜZDE 15’İNE DENK GELEN RAKAMLARDA İSRAF YAPILIYOR
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) hazırladığı rapor, ülkemizde israfın boyutlarını gözler önüne serdi. Buna göre Türkiye, bir yılda milli gelirin yüzde 15’ine denk gelen yaklaşık 555 milyar lira kaynağını israf ediyor. 214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı Türkiye’de günde 6 milyon ekmek çöpe gitti. Hazırlanan rapor, Türkiye’nin enerjide, suda, gıdada, meyve-sebzede yaptığı israfın boyutlarını gözler önüne serdi. En büyük israf kalemlerinden biri enerji. Rapora göre konutlarda her 100 TL elektrik faturasının 35 TL’sini tasarruf etme potansiyeli bulunuyor. Türkiye’nin toplam enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edildi. Aslında sadece konutlarda israf önlense bu oldukça büyük bir tasarruf anlamına gelecek. Şöyle ki, Türkiye’de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı yüzde 25 olarak veriliyor. Bu, yüzde 35 konutlarda enerji tasarruf sağlandığında Türkiye genelinde ayda yaklaşık 4 milyar kWh’lık bir tasarruf anlamına geliyor.
EKMEKTEKİ İSRAF
Ekmek israfının ayrıca dikkat çektiği kaydedilen raporda şöyle denildi: “Ülkemizde 300 gram üzerinden günde yaklaşık 85 milyon ekmek üretilmiş, tüketim ise 79 milyon civarında gerçekleşmiştir. Geriye kalan 6 milyon ekmeğin günlük çöpe gittiği ifade edilmektedir. Bu oran üretilen ekmeğin yüzde 7’sine denk gelmektedir.” Türkiye genelinde kağıt-karton tüketimi yıllık yaklaşık 6 milyon tondur. Kişi başı tüketim ise 70 kilogramdır. Her yıl kâğıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç tüketilmektedir.
DAMLAYAN MUSLUKTAN 11 MİLYAR TL’LİK KAYIP
Damlayarak akan bir musluk, yılda 3 metreküplük su kaybına sebep olmaktadır. Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin TL civarındadır. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar TL’dir. Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olmaktadır. Bunu, nüfusun yüzde 20’sinin yaptığı hesaplandığında ülkemizin toplam kaynak kaybı yaklaşık 13 milyar TL oluyor.