Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğünce düzenlenen çalıştayda konuşan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan; "Kur'an-ı Kerim'de Nuh'un gemisinin Cudi'ye indiği belirtiliyor. İnsanlığın ikinci doğuşu olarak nitelenen bu olay, bütün canlı türlerinin ikinci doğuşu anlamına geliyor. Nuh'un gemisi biyolojik çeşitliliğin bir sembolüdür" dedi.
Programın açılışında bir konuşma yapan Vali Pehlivan, bu çalışmanın Şırnak'ta gerçekleştirilmesini çok önemsediklerini, elde edilen sonuçların toplandığı data tabanının adının "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı" olmasının da önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.
Vali Pehlivan, "Kur'an-ı Kerim'de Hz. Nuh (Aleyhisselam) gemisinin Cudi'ye indiği belirtiliyor. Malum, Cudi Dağı Şırnak ilimiz sınırları içinde bulunuyor. İnsanlığın ikinci doğuşu olarak nitelenen bu olay, aslında bütün canlı türlerinin ikinci doğuşu anlamına geliyor. Nuh'un gemisi biyolojik çeşitliliğin de bir numunesi, sembolüdür." dedi.
İnsanoğlu ile birlikte dünya üzerinde milyonlarca canlı türünün olduğunu, yapılan araştırmalarda 20-30 milyon canlı çeşidinin tespit edildiğini belirten Pehlivan, araştırmacıların bu çeşitliliğin yalnızca 7-8 milyonuna ulaştığını aktardı.
İnsanoğlunun doğayı keşfinin henüz bitmediğini, bu bağlamda ülkede yaşayan canlı türlerinin tespit edilmesi ve bunun veri tabanı haline getirilmesi konusunun çok önemli olduğunu belirten Pehlivan, "Cudi dağında geminin karaya oturduğu Sefine bölgesinde o geminin keşfedilmesi, bunun için bilimsel araştırmalar yapılması, o günleri simgeleyen geminin ve diğer yapıların inşası ve belki de Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünün orada bir birimi olması yakın bir gelecekte inşallah gerçekleşir." şeklinde konuştu.
Son olarak Vali Pehlivan; "Şehrimiz her geçen gün daha güvenli hale geliyor. Bugün çalıştayını yaptığımız bilimsel çalışmalar gibi her alanda çalışma ve faaliyetlerin daha güvenli ortamlarda yapılmaya devam edecek. Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'ne destek sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı'na, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğü'ne, akademisyenlere, işbirliği yapan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Şanlıurfa Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan ise bakanlıkça ülke genelinde eksik görülen biyolojik çeşitliliğin bertaraf edilmesi adına çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Erdoğan, "Türkiye genelinde bizimle beraber bu topraklarda yaşayan ne tür canlıların yaşadığına dair çalışmalar başladı. Biz de artık elimizde bir veri tabanı olsun, nerede, hangi koordinatta, ne tür canlılar bizimle yaşıyor diye bu çalışmayı yürütüyoruz. Elde edilen bu çalışmaların verilerin tamamı bakanlığımız merkezinde bulunan Nuh'un gemisi veri tabanına yükleniyor." ifadelerini kullandı
Çalıştayda, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri Ulusal Biyolojik Çeşitlilik ve İzleme Projesi (UBENİS) kapsamında yapılan literatür, envanter arazi izleme çalışmaları hakkında bilgiler vererek tespit edilen canlı türleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Sunumda, Türkiye'deki endemik canlı türleri ve Şırnak iline has, yerel endemik canlı türleri hakkında bilgi verildi. Şırnak'ta bin 381 olan bitki çeşidinin, yapılan çalışmalar ile bin 448'e çıktığı, 103 olan endemik bitkisi sayısının 118'e çıktığı ifade edildi. Yapılan biyolojik çeşitlilik çalışmalarından elde edilen verilerin Bakanlık'ta oluşturulan "Nuh'un Gemisi" adlı veri tabanına eklendiği kaydedildi.
Şırnak'ta Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğünce özel bir otelin konferans salonunda "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Vali Yardımcısı Fatih İzmir, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Erkan, Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Selman Demirel ve kurum müdürleri katıldı. (Ahmet Uçar-İLKHA)