Batman'da yerel bir gazetenin Batman üniversitesi ve rektörünü hedef alması üzerine Batman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Batman'daki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi.

Basın toplantısında Rektör Durmuş, yazılanların gerçeğe aykırı olduğunu belirterek, kendisinin ve başında bulunduğu kurumun hedef alındığını belirtti. Durmuş, yapılanların saldırı niteliğini taşıdığını, gazeteciliğin en temel kuralı olan 'gerçeği yazma ve araştırma' ilkesinin çiğnendiğini ifade etti.

Toplantıda basın mensuplarına çalışmaları hakkında bilgi veren Durmuş, "Öncelikle görev yaptığım Batman Üniversitesi; kurulduğu 28 Mayıs 2007 tarihinden bugüne dek akademik ve idari tüm birimleri ile sürekli gelişmeyi misyon edinmiş, büyümeyi hedeflemiş, üniversite bünyesindeki tüm çalışanlar büyük bir özveri ile bu büyüme ve gelişmeye katkı sunmaya çalışmışlardır. Üniversitenin gelişmesi ve büyümesi her ne kadar yaşadığımız şehrin gelişmesi anlamını taşısa da, zaman zaman bazı basın mensupları tarafından bu gelişmenin önünü kesmeyi amaçlayan yaklaşımlarda bulunulmuştur." dedi.  

"Bu ay teknokent projemizi bakanlığa sunacağız"

Batman’da teknoloji geliştirme bölgesinin kurulmasıyla ilgili bilgi veren Durmuş, "Teknokent projemiz için 3 milyon lira paramız var. Ancak projemizle alakalı bakanlık revize istedi. Projemizin çok büyüktü. Teknokent projesinin tamamlanmasını sadece kendimiz için değil Şırnak, Mardin, Siirt ve Batman bölgesi için de istedik. Projemiz büyük olunca da bakanlık projeyi küçültmemiz için zaman tanıdı. Bu ayın 20'sinde revize edip yetiştirmeye çalışacağız. Yetiştiremezsek o paramız yanacak. Paramız yanmasın diye acele ediyoruz. Bu ay projemizi bakanlığa sunacağız ve inşallah toplu halde temel atacağız." ifadelerini kullandı.

"Bizde olmayan mühendislik fakültesi yok"

Teknokent projesinin özelliğinin, bölgesel bir proje olması olduğunu söyleyen Durmuş, "Bizim mühendislik fakültelerimizin hepsi hemen hemen tamamlandı. Bizde olmayan mühendislik fakültesi yok. Basının bu işte misyonu çok önemlidir. Bunu duyurabilirsek çok faydalı olacak. Teknokent konusunda sizden yardım bekliyoruz. Bir an önce burası sanayileşmelidir. Belki ömrümüz vefa etmez, belki görev sürelerimiz biter ama sizler bu projelerin takipçisi olun." şeklinde konuştu.  

"Batman Ortadoğu'ya açılan kapıdır"

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünden sonra yeni bir köprü ve yolun yapılması halinde büyük bir organize sanayi kurulabileceğini belirten Durmuş şunları aktardı,

"Dicle Nehri'nin diğer yakası tarım arazisi değil, kayalık arazidir. Köprü yapıldıktan sonra orada organize sanayi kurulsun. Sanayici malı ürettiği zaman hemen pazarına gönderir. Pazar; Suriye, Irak ve İran'dır. Batman serhat şehridir. Üretilen ürünlerin hepsi Suriye, Irak ve İran'a gönderilir. Batman Ortadoğu'ya açılan kapıdır. O kapıyı iyi değerlendirmek gerekir. O bölgede tekstil, gıda ve inşaat sanayi kümeleşmesi olduğunda bölge kalkınır. Çinlilere bu teklifi götürdüm. Bu konu hakkında Çin büyükelçisiyle görüştük. Onlara 'Siz Çin'den mal üretip getiremezsiniz, teknolojiyi bize transfer edin ortak üretimler yapalım. Buradan da Suriye'ye, Irak'a ve İran'a açılın' dedim. Devletlerarası bir çalışma olacağından, işi almadan bir şey yapamayacaklarını söylediler. Ama böyle bir yazılı teklifimiz var."

"Batman'da Arapça eğitim merkezi kuruyoruz"

Batman Üniversitesinde Arapça eğitim merkezi kurma çalışmalarına başladıklarını söyleyen Durmuş, "Arapça eğitim merkezi benim için çok önemli bir projedir. Batman'ın Hasankeyf ilçesinden bir mühendis Arapça bildiği için Umman'da muazzam işler yapıyor. Bunun için Arapça bilen mühendisler yetiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Öğrencilerimiz İngilizceyi biliyorlar. Bunun için Arapça eğitim merkezi kurmak istiyoruz. Bu sadece ilahiyata yönelik değildir. Arapçayı mühendislerin de öğrenmesini istiyorum. Bizim mühendislerimiz Arapça üzerine çalışsınlar. Biz bu projeyi hayata geçireceğiz. Batman'da Arapça eğitim merkezini kuruyoruz. Bu merkezde de herkes Arapça öğrenecek." dedi. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)