Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde oturan Mahmut Selaniş (Mahmut Usta), dedesinden kalan mesleği devam ettirmeye çalışıyor. Karacadağ’ın eteklerinde bulunan bazalt taşlarını sanata dönüştüren Selaniş, bir yandan dede mesleğini sürdürürken, bir yandan da bir sanatı yaşatmaya çalışıyor.

Elindeki çekiçle taşları sanata dönüştüren Selaniş, atölyesine getirdiği 6 tonluk taşı, 5 yılda sabırla sanata dönüştürerek, Cumhurbaşkanlığı forsu yaptı. Kuyumcu titizliğiyle, sabırla yonttuğu taşla yaptığı Cumhurbaşkanlığı forsunu, 1071 Malazgirt kutlamalarında Bitlis’in Ahlat ilçesinde kurulan otakta sergiledi.

“Sanatımız zor ama zevklidir”

Dedesinden kalan sanatı severek yaptığını belirten Selaniş, dede ve basından kalan mesleği oğluyla birlikte sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Sanatı icra etmenin sabır isteyen bir meslek olduğunu dile getiren Selaniş, “Dedem usta, babam usta, ben usta ve çocuklarım da ustadır. Bu sanatın kaybolmaması için çaba gösteriyoruz. Derede gördüğüm 6 tonluk kayayı atölyeye getirip, Cumhurbaşkanlığı forsu yapmaya karar verdim. 5 yıl sabırla çalıştım. Gördüğünüz bu yıldızlar, 16 ülkeyi temsil ediyor. Şu an Cumhurbaşkanı için yaptığım bu fors, yaklaşık 900 kilodur. Ekmeğimi taştan çıkarıyorum.”

Kendisinin bir Osmanlı torunu olduğunu belirten Selaniş şunları söyledi,

“Ben Osmanlı torunuyum. Taş oymacılığı, çok güzel bir sanattır. Sanatımı severek yapıyorum. 35 yıldır bu işi yapıyorum. Bu sanatın sürdürülebilmesi için, şu an 12 tane çırak yetiştiriyorum. Kılıç, bayrak ne isterseniz bu taştan yapabiliyorum.  Kültür ve Turizm Bakanlığı amblemi, Hazine ve Maliye Bakanlığı amblemi, Cumhurbaşkanı forsu, kılıç, dev bayrak, istenilen her şeyi bu taştan yapabiliyorum. Tabi bu taşın bir özelliği var. Dişi taş bizim sanatta kullanılmaz. Bu taş her yerde olmaz. Gezip madenini buluyoruz, ondan sonra buna şekil veriyoruz. Zor ve zevkli bir sanattır.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)