BURSA-Tüm dünyada Aralık ayının ilk haftasında kutlanan Dünya Madenciler Günü`nde Türkiye`nin maden kazalarında yaşadığı acı tabloya dikkat çeken Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, bu yıl 100`e yakın maden işçisinin hayatını kaybettiğini belirterek, iş sağlığı ve güvenliği hususunda maden sektörünün ölümlü iş kazalarındaki durumunun vehametini gözler önüne serdi.
Özellikle kış aylarında yurdun dört bir yanında bulunan madenlerden gelen acı haberlerin ocaklara düştüğünü belirten Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, \"Geçtiğimiz günlerde Samsun`daki maden ocağında meydana gelen göçükte 6 işçi hayatını kaybederken maden sektörü, maalesef hala toplu işçi ölümlerin yaşandığı sektörlerin başında geliyor. Bu yıl 100`e yakın maden işçisinin hayatını kaybetmesinin yanı sıra pek çok maden işçisi de meslek hastalığına yakalandı\" dedi. Maden kazalarının yaşanma riskinin Bursa`da bulunduğunun en son Mustafakemalpaşa ilçesindeki madende yaşanan gruzi patlamasının hafızalardan hala silinmediğini söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, \"Avrupa 1 sırada yer alan Türkiye, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerle birlikte en fazla kayıp veren ülke konumunda\" diye konuştu. Ülke genelinde yaşanan kazalara baktığımızda üretimin iş sağlığı ve güvenliğinin önünde tutulduğu çarpıcı bir gerçek olarak karşımıza çıkarken, sektörde ölümlü iş kazaları kaçınılmaz hal aldığını vurgulayan Varlık, \"Ülke olarak artık bu konun farkına varmalı, iş verenler iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini üretimin önünde tutulmalıdır. İş yeri hekimleri ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarıyla maden işçilerine gerekli eğitimler sağlanarak madenlerde koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu hususta gerekli önlemleri almayan iş verenlere de devlet elinde ağır cezai yaptırımlar uygulanarak caydırıcı hale getirilmelidir. Ülkemizde yaşanan maden kazalarının önüne ancak bu şekilde geçilebilir\" şeklinde konuştu.
Birçok İhmal Maden Sektöründe Ölümlü İş Kazalarının Nedeni
Sektörde denetimler arttırılarak yaptırımların caydırıcı hale getirilmesinin iş kazalarının yaşanmamasında önemli bir husus olduğunu vurgulayan Hülya Varlık, çalışma ortamından kaynaklanan doğal nedenlerin dışında birçok ihmalin de kazalara davetiye çıkardığını ifade etti. Çoğu madende işçilere iş sağlığı ve güvenliğinden yoksun bir şekilde madenlere gönderildiğini hatırlatan Varlık, \"Maden işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahip olmamasının yanı sıra madenlerde hızlı ve ucuz maliyette hammadde üretilebilecek makina ekipmanlarının iş verene külfet olarak görülmesi, madencilik faaliyetlerinin sermaye yatırımı olarak algılanmaması nedeniyle madencilerimiz kaygıyla ve büyük bir risk altında çalışmaya devam ediyor\" diye belirtti.
Linyit Ocaklarındaki Patlamalar Bursalı Madencilere Tehdit Oluşturuyor
Yeraltı ve yerüstü madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Bursa`da yaşanan maden kazalarına da dikkat çeken Hülya Varlık, \"Özellikle linyit ocaklarında geçtiğimiz yıllarda meydana gelen grizu patlamalarında Bursa`da çok sayıda maden işçisi hayatını kaybetti. Sektörün iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklerinin giderilmesi maden işçilerinin daha güvenli iş ortamına kavuşmalarını sağlayacaktır\" dedi. Maden ocaklarındaki faaliyetlerin sürdürülmesi noktasında yeni iş kanunun da pek çok yaptırımın da söz konusu olduğunu belirten Varlık, sözlerini şu cümleyle tamamladı: \"Yeni iş kanunu ile beraber umarım gelecek yıllarda diğer sektörlerde ve maden sektöründe ölümlü iş kazaları yaşanmaz ve ülkemizde Dünya Madenciler Günü bir bayram havasında kutlanır.\" (Zeki Aras-İLKHA)