PKK/HDP'liler tarafından çocuklarının kandırılarak dağa kaçırıldığı gerekçesiyle HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan ailelere destek amacıyla birçok yazar, aktivist ve sanatçılar destek ziyaretinde bulundu.
Oturma eyleminde bulunan ailelere destek amacıyla sanatçı Ahmet Yenilmez, Daily Sabah Yayın Koordinatörü Meryem İlayda Atlas, yazar Halime Kökçe ve Singapur'dan Karolina Abacıoğlu ziyarette bulundular.
İLKHA muhabirlerine değerlendirmede bulunan sanatçı Ahmet Yenilmez, “Acıları paylaşacağız, azalsın sevinçlerimizi paylaşacağız, çoğalsın. Buradaki duruş sadece burada bekleyen anaların duruşu değil. 1919'da Antep, Maraş, Adana, Hatay ve Mersin işgal edildiğinde Anadolu insanının sergilediği duruştur. Buradaki surların dibine geldiler, o gün bugündür burayı işgal edemediler. Bu şehrin üzerine oyunlar oynanmaktadır. İntikam alınmaya gelindi. Hiçbir tabut Brüksel'e Washington'a Paris'e gitmiyor. Ya Kürdün evine, ya Türk'ün evine, ya Laz’ın evine veya Çerkez’in evine gidiyor. İşin utanç verici yönü, elin ecnebisini kendi evimizin içine hakem olarak atanmak istenmesidir. Bu ayıptır, ar edilecek bir durumdur.” dedi.
“Kimse Anadolu anasının korktuğunu sanmasın”
Yenilmez, herkesin kendi çocuklarına bakıp burayı anlamaları gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, “Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; akşam yemek yerken bir an çocuklarının gözlerinin içine baksınlar, bir de orada annelerin ellerinde tutuğu resimlerine baksınlar. Kendi çocuklarının da böyle bir kaderi yaşayabileceğini düşünsünler. İşte buraya öyle bakmak lazım. Anadolu insanı sabırlıdır. Ama artık sabretmeyi bırakıp bir duruş sergiliyor. Kimse Anadolu anasının korktuğunu sanmasın.”
“Burada olmak isteyen daha fazla anne var”
“Burada olmak isteyen daha fazla anne var” diyen Daily Sabah Yayın Koordinatörü Meryem İlayda Atlas, annelerin eylemine desteğin, ortak bir motifin eseri olduğunu belirterek şunları kaydetti,
“Burada güzel bir atmosfer var. Maalesef, yıllardır devam eden bir zulüm söz konusu. Hacire ananın başlamasıyla diğer anneler gelmiş. Benim gördüğüm ortak bir motif var, hepsi çocuklarını kaybetmiş haber alamıyorlar. Çocuklar, 18 yaşın altındalar. Ortak motifleri HDP binası önüne gelip buradan gitmeleridir. Burada bir şekilde teşvik ediliyorlar ve anneler çocuklarının burada teşvik edildiğini, daha sonra da PKK tarafından alıkonulduğunu düşünüyorlar. Birçoğu da çocuklarının kandilde olduğunu söylüyor. Çocuklarının haklarını talep ediyorlar. Burada çocuklarını arıyorlar. Bu, bir annenin en doğal hakkıdır.” şeklinde konuştu.
“Toplumumuz artık hiçbir baskıya boyun eğmiyor”
“Yani bunun bir siyaset üstü mesele olduğunu düşünüyorum” diyen Atlas, bu durumun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Atlas sözlerini şöyle sürdürdü,
“Bu siyaset üstü mesele, anneler açısından çok yaralayıcı bir konu olduğu için bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Çocukların, ailelerinden koparılmasının önüne geçilmelidir. Toplumumuz artık hiçbir baskıya boyun eğmiyor.”
Anneleri ziyaret edip destek verenlerden araştırmacı-yazar Halime Kökçe, ne olursa olsun annelerin yalnız bırakılmaması gerektiğini ve desteğe ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti.
Yazar Kökçe, “Hacire annenin nöbetinden beri durumu takip ediyorduk. Biz kadın gazetecilerin gelişi bugüne nasip oldu. Zaten çok yakından takip ediyoruz, hikâyelerini dinliyoruz, biliyoruz. Gelip oradan direk kendilerinden dinlemiş olduk ve hakikaten doğrudan dinleyince, kucaklaşınca, sarılınca çok daha farklı bir duygu gerçekleşiyor. Çok önemli bir şey yapıyorlar, aslında cesaret veriyorlar, konuşunca anlıyorsunuz. Aslında birçok anne bu şekilde, ama korkudan seslerini çıkartamıyor. Çocukları bir şekilde kaçırılmış, ikna edilmiş, kandırılmış.” dedi.
“Bu sorunu çözerse, anneler çözer”
Yazar Kökçe sözlerini şöyle tamamladı, “Memleketimiz adına çok ümitliyim. Bu sorunu çözerse, yine anneler çözecek. Korku duvarı aşılıyor, bu çok önemli ve bunu HDP İl Binası önünde yapıyorlar. Hepimizin bildiği bir gerçeği, annelerin bu şekilde ortaya koyması çokk daha farklı bir anlam ifade ediyor. Çocuklarının buradan gittiğini, yolun ve mekanizmanın burası olduğunu söylüyorlar ve bundan dolayı burada olduklarını belirtiyorlar. Maalesef burada taciz ediliyorlar. Annelere destek olmak zorundayız.”
Singapur'dan gelen aktivist Karolina Abacıoğlu, bu tablo karşısında çok duygulandığını belirterek şunları ifade etti, “Çok üzgünüm. Ben kendim de bir anneyim. Kaçırılan çocukların geri getirilmesini anneler adına ben de istiyorum. Eylemi ilk televizyonlarda gördüm. Çok üzüldüm ve gelip burada annelerinin yanında olmak istedim, onlara destek veriyorum.” (Mehmet Sait Çelik, Ömer Adıgüzel - İLKHA)