İki gün ve 4 oturum şeklinde gerçekleşecek olan 16’ncı ÖNDER İmam Hatipliler Kurultayı Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Önder Genel Başkanı Kamber Çal, işlerinde liyakati öncelemenin bir tercih değil, Allah’ın kendilerine bir emri ve zaruret olduğunu vurgulayarak, ehil olmayana emaneti yüklemenin, yüklenen kişi için bir eziyet ve zulüm olduğuna dikkat çekti.

Başkan Çal, "Mülke nizam veren vezirler, mekâna anlam yükleyip süsleyen mimarlar, kubbeleri göz nurlarıyla ilmek ilmek işleyen hattatlar, mihrapların hakkını veren imamlar, atlarını dörtnala yedi kıtaya süren mücahit süvariler, huzura varan her kula adalet dağıtan kadılar, medreselerde ilmin onurunu yücelten müderrisler, bilgi ve hikmet talebindeki talebeler, evladına evvela edep sunan ebeveynler, pazarda terazinin hakkını veren tacirler ve tahtından çok atının sırtında hayat süren adil sultanların miras bıraktığı bir medeniyete sahibiz." diye konuştu.

"Dün olduğu gibi bugün de yarın da işi ehline, makamı layık olana vermek en güncel ve mühim meselemizdir." diyen Çal, "İşlerimizde liyakati öncelemek bir tercih değil Allah’ın bizlere emridir ve zarurettir. Ehliyet velev ki ehl-i kitap bir mimarbaşında tezahür etsin bizim için müsavidir.  Payitahtın gerdanına en güzel camileri ve sarayları inşa etmesi için görev ona tevdi edilir. Ümmetin halifesinin sıhhati icabında gayr-i Müslim bir tabibe emanet edilir. Layık değilse, emaneti yüklenmede acziyet göstermişse, hanedan üyesi olsa da mahrum edilir. Ehil olmayana emaneti yüklemek, yüklenen kişi için de bir eziyet ve zulümdür." ifadelerini kullandı.

Çal, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Milyonlarca mensubu bulunan imam hatip davasının gönüllü erleri, Bulunduğunuz her zamanda ve zeminde, ehliyet ve liyakat arayışınız şiarınız olsun. Üstlendiğiniz görevlerin hakkını vermeden, bilâ bedel sarfettiğiniz çabanın bereketini görmeniz mümkün değildir. Unutmayın ki liyakat beraberinde asaleti de barındırır. Asil insanlarda sürekli bir talep hali tezahür etmez. Talep edenden ziyade layık olana görev verilince, hem dünya hem de ahiret saadeti mukadder olur. Vakıf medeniyetimizin devamı mesabesinde olan derneklerimizde layıkıyla ve büyük bir çabayla görev alan çok kıymetli kardeşlerim. Medeniyetimize ve bize kin besleyen her zümre, dün olduğu gibi bugün de bizleri en süfli okları ile hedef alacaklardır. Hak etmediğimizi almakla, layık olmadığımıza talip olmakla suçlayacaklardır. Siz ve sizler gibi yüzbinlerce gönül eri; işinden, ailesinden, vaktinden, sıhhatinden feragat ederek vakıf ve dernek hizmetlerini icra ediyorsunuz. Harama el uzatmadan, size emanet edilenin hakkını verebilmenin endişesini yaşıyorsunuz. Buna rağmen sizlere iftira edecekler, sizleri bu hayırlı amelleri yapmaktan alıkoymak isteyecekler. Müsterih olunuz. Yılgınlık göstermeyiniz. Hak gelmiştir, güneş doğmuştur. Batıl binlerce defa zail olmuştur. Yine olacaktır."

61 yıldır devam ettikleri çalışmayı sürdüreceklerini belirten Çal, "Bizler yapageldiğimiz gibi işlerimizi layıkıyla ortaya koymaya devam edeceğiz. İmam Hatip sıralarında eğitim gören yüzbinlerce öğrencimizi hayrın her alanında ehliyetli bir şekilde geleceğe hazırlayacağız. Layık oldukları ilgi ve alakayı onlardan esirgemeyip, onları en mühim emanetler olarak göreceğiz. Allah’a layık kul, Efendimiz’e layık ümmet, İslam’a layık bir nefer, anne-babalarına layık hayırlı evlat olabilmeleri için 61 yıldır yapageldiğimiz gibi çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. (Mehmet Aslan, Mustafa Daştan-İLKHA)