Birleşmiş Milletler aynı zamanda, Suudi rejimi öncülüğündeki koalisyonunun Yemenlileri aç bırakma yöntemlerinin savaş suçu boyutunda olduğuna dikkat çekti.
Suudi rejimi, 26 Mart 2015’ten itibaren bazı Arap rejimlerinin de desteğiyle bir koalisyon oluşturarak, Yemen'e yönelik saldırı başlattı.
Bu ülkenin halkını kendi politikalarına teslim kılmak ve bağımsız bir hükümetin kurulmasını engellemek isteyen Suudi rejimi, bugüne kadar binlerce insanın katledilmesine ve yaralanmasına neden oldu. Saldırılarda Yemen’in altyapısı da yüzde 80 oranında kullanılamaz hale geldi.
Ülke ekonomisi tamamen çökmüş durumda
Çatışmalar nedeniyle insani krizin yaşandığı ülkede, durum gittikçe daha da kötüye gidiyor. Nüfusun yüzde 80'ine tekabül eden 24 milyon insan yardıma muhtaç durumda. Sağlık, beslenme ve temel ihtiyaçların karşılanamadığı ülkede, temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için her ay 4,2 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre, Yemen'de 10 milyon insan kıtlık sınırında yaşarken, 7 milyon insan da yetersiz besleniyor.
Ülke çapında sağlık hizmetlerine erişim son derece kısıtlı durumda. Çatışmalar sırasında yüzlerce sağlık tesisi kapandı, hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Ülkede, temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklikler gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün daha da artıyor.
Ülke ekonomisi tamamen çökmüş durumda. Gıda, yakıt ve ilaç ihtiyacının yüzde 90’ı ithal edilmeye çalışılsa da ülke para biriminin aşırı derecede değer kaybetmiş olması alım yapılmasını zorlaştırıyor. Açlıkla birlikte her şeyin fiyatı artarken ülkede kamu çalışanlarına maaş ödemesi de yapılamıyor.
Hastanelere, okullara ve temel altyapıya yönelik saldırıların sıradanlaştığı ülkede halk tam bir çaresizlik hali yaşıyor. (İLKHA)