HABER MERKEZİ

Doğalgaz fiyatlarına yüzde 14,90 zam yapıldı. Fiyatların 1 Eylül 2019'dan itibaren geçerli olacağı belirtildi. 1 Ağustos'ta da konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 13,73 oranında zam yapılmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Boru Hatları İle Petrol Taşımacılığı Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) önerisi üzerine, doğalgaz satış fiyatlarında 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle aralamaya gitti. Yeni tarifeye göre konutlarda tüketilen doğalgazın metreküp fiyatına yüzde 14.9 zam yapıldı. Kademe tabir edilen ticarethanelerde tüketilen doğalgazın fiyatları da aynı şekilde yüzde14.9 oranında arttı.

DOĞALGAZ ZAMMI BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

BOTAŞ'ın ilan ettiği doğal gaz toptan satış fiyatları kapsamında; "Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) ve Kademe 1 tüketicileri için nihai doğalgaz satış fiyatlarına ortalama % 14.90 oranında artış yapılmıştır. Fiyatlar 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle geçerlidir." açıklaması yapıldı.

30 GÜN İÇERİSİNDE İKİNCİ BÜYÜK ZAM

1 Ağustos’ta da konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 13,73 oranında zam yapılmıştı.

YENİ ZAM OLABİLİR Mİ?

Doğalgaz tedarikçisi BOTAŞ, halen doğalgazı ithal ettiği fiyatın altında sattığını söylüyor. Bu durumda kışa girilirken yeni zam ya da zamların gündeme gelebileceği iddia ediliyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar ve petrol fiyatları da fiyatların belirlenmesinde etkili oluyor.

İLK ZAM ANKARA’DA BAŞLAMIŞTII

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı okul servisi ücretleri hakkında açıklamalarda bulunmuş ve yüzde 13 oranında zam yapıldığını belirtmişti.

TAKSİ ÜCRETLERİNE YÜZDE 25 ORANINDA ZAM

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksi ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapıldığını açıklamıştı. Buna göre; taksimetre ücretlerinde yüzde 25 oranında zam yapılmıştı. Taksimetre açılış ücreti 4 TL'den 5 TL'ye çıkarılmış, indi bindi ücreti ise 10 TL iken 13 TL olmuştu.

MİNİBÜS ÜCRETLERİ (İNDİ BİNDİ) 2 TL İKEN, 2 LİRA 50 KURUŞ OLMUŞTU

UKOME kararları kapsamında, taksi taşımacılığı ücretlerinde mevcut ücretler üzerinden ortalama yüzde 25 artış yapılarak, açılış ücreti 5 lira, mesafe tarifesi 3,10 lira, yolculuk başına minimum ücret ise 13 lira olarak belirlendi. Minibüs ücretleri yüzde 25 artırılırken, öğrenci 0-6 kilometre 1,5 lira, 6 kilometre sonrası 2 lira, 0-2 kilometre aralığı ücret (indi-bindi) ise 2,5 lira oldu. Taksi dolmuş ücretlerinde yüzde 24 artış yapılırken, öğrenci servis araçlarında mevcut ücretler üzerinden yüzde 13 artış yapılarak, en kısa mesafe 0-1 kilometre için tarife 243 lira olarak tespit edildi. Personel servis araçlarında mevcut ücretler üzerinden yüzde 13 artırılırken, 10-17 koltuklu araçlarda ilk kalkış ücreti 124 lira, her kilometre için ücret ise 1,26 lira olarak belirlendi. Şehir Hatları İstinye-Çubuklu arabalı vapurları araç geçiş ücretlerine yüzde 20, Harem-Sirkeci araç geçiş ücretlerine yüzde 10 artış uygulandı. Bu arada, UKOME toplantısında, elektrikli araçların arabalı vapurları kullanımında yüzde 50 indirim yapılması kararı alındı.

ARABALI VAPUR ÜCRETLERİ YÜZDE 20 ZAMLANMIŞTI

Tüm bu zam haberleri tartışılırken bir zam haberi de arabalı vapur ücretlerinden gelmişti. İBB’den yapılan açıklamada, “Şehir hatları İstinye – Çubuklu Arabalı Vapurları araç geçiş ücretlerine yüzde 20 ve Harem – Sirkeci araç geçiş ücretlerine yüzde 10 artış uygulanması kararları alındı. Elektrikli araçların arabalı vapurları kullanımında yüzde 50 indirim uygulanması kararları da alındı” İfadeleri kullanılmıştı.