Türkiye’de ve dünyada sürekli artış gösteren madde bağımlılığı geleceği tehdit ederken, bu konuda alınan önlemler ise yetersiz kalıyor. Kamuoyunun gündemine sık sık gelen madde kullanımındaki bu artış, aileleri tedirgin ediyor.
Madde bağımlılığının önlenmesi meselesinin sadece Mardin’in veya Türkiye’nin sorunu olmadığını, dünyanın önemli bir sorunu haline geldiğini kaydeden Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, bağımlılıkların hiçbir zaman problemleri çözmediğini, aksine derinleştirerek artırdığına dikkat çekerek, özellikle gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Mardin’de YEDAM kurulacak
Kısa adı YEDAM olan Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin Mardin’de kurulması için çalışmalara başladıklarını aktaran Günlüoğlu, yer sıkıntısının giderilmesiyle merkezin Mardin’de kurularak hizmet vermeye başlayacağını söyledi.
Mardin Devlet Hastanesi bünyesinde Sağlık Bakanlığına bağlı AMATEM veya ÇAMATEM gibi merkezlerin kentte de faaliyet yapması gerektiğini belirten Günlüoğlu, bu konuda ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti.
“Gençleri tuzaklardan kurtarmaya çalışıyoruz”
Çalışmalarının hedefinde gençlerin olduğunu kaydeden Günlüoğlu, şunları söyledi:
“Her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da gençler çok önemlidir. Çünkü genç, gelecek demektir. Gençleri iyi yetişmeyen bir toplum, geleceğini kaybetmiştir. Geleceği gençler üzerine kurulan toplumlar, mutlak suretle başarıya ulaşacaklardır. Biz şuna inanıyoruz ki; gençlik çok önemli bir süreçtir, çok önemli bir yolculuktur. Gençlik, tuzaklarla ve fırsatlarla dolu uzun bir yolculuktur. Gençlerin, fırsatları görüp tuzaklardan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Yeşilay Cemiyeti olarak zararlı alışkanlıkları ve bağımlılıkları bir tuzak olarak görüyoruz. Gençleri bu tuzaklardan kurtarmaya çalışıyoruz. İyi niyetli insanların da kötü niyetli insanların da hedeflerinde gençler var. Gençler son derece önemli bir kuşak, bir milletin geleceğini teşkil ederler.”
“Bağımlılığın azı da çoğu da zararlıdır”
Yeşilay’ın bağımlılık yapan kimyasal maddeler ile davranışlarla mücadele ettiğini anımsatan Günlüoğlu, bunların azının da çoğunun da zararlı olduğunu ve yasaklanması gerektiğini belirtti.
Günlüoğlu, “Sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar bağımlılığının azı da çoğu da zararlıdır, sakıncalıdır, uzak durulması gerekir. Ama son zamanlarda zararlı alışkanlıklar kapsamına alınan teknoloji bağımlılığına da dikkat etmek gerekir. Az veya doğru bir şekilde kullanıldığında muazzam fırsatlar sunuyor. Ancak burada da bir tuzak var. Eğer o tuzağı fark edemezsek gelecek olan kuşaklar büyük sıkıntı çekeceklerdir. Teknolojinin fırsatlarını ve tuzaklarını göremeyenler hayatlarının en büyük hatalarını yaparlar.” dedi.
“Okullarda zararlı alışkanlıklar dersi işlensin”
Okullarda zararlı alışkanlıklar dersinin işlenmesi gerektiğini kaydeden Günlüoğlu, bu konuda atılan adımların yetersiz olduğunu savundu.
Günlüoğlu, “Zararlı alışkanlıklardan korunmanın yollarını içeren bir dersin genişletilerek okutulmasından yanayız. En azından bir müzik, beden, resim kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. Tabi bunu söylerken beden, resim ve müzik dersinin önemsiz olduğu anlaşılmasın. Ancak zararlı alışkanlıklar dersi bütün sınıflarda işlenmelidir. Çocuklarımıza zararlı alışkanlıkların ne olduğu ve nasıl sakınmaları gerektiği konusunda bilgiler verilmelidir.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)