Batman’ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı bademleriyle meşhur ve ismini badem çiçeklerinden alan Çiçekli (Şiferê) köyü çiftçileri, bu yıl neredeyse hiçbir ağacın badem vermediğini belirttiler.
Her sene ağustos ayının ortalarında başlayan ve ay sonuna kadar devam eden badem hasadı, bu yıl hiç yapılmadı.
Çiçekli köyü sakinlerinden Mehmet Selami Altun, bu yıl badem hasadından verim alamadıklarını, bu nedenle hasat yapamadıklarını söyledi.
“Bademleriyle meşhur olan köyümüzde badem bulunamıyor”
Eskiden tek geçim kaynaklarının badem olduğunu belirten Altun, “Köyümüzde yaklaşık 10 bin badem ağacı bulunuyor. Fakat bakımsızlıktan dolayı eskisi gibi geliri kalmamış. Eskiden en büyük geçim kaynağımız bademdi. Ama bu yıl yağışlar çok oldu. Çiçekler çok güzel açmıştı, devam eden yağmur bademi bozdu. Yağmurlar durduktan sonra aşırı sıcaklar nedeniyle bademin hepsi ağaçtan döküldü. Bademleriyle meşhur olan köyümüzde badem bulunamıyor.” dedi.
“Bugün köyümüzde en değersiz ürün bademdir”
Daha önceleri bademin çok olduğunu belirten Altun, “10-15 yaşlarındayken bademleri çuvallarla değil traktörlerle Midyat’a götürüp satıyorduk. Hatta bazen bademler traktör römorklarından düşüyordu. Maşallah çok fazla verim vardı. Bademleri almak için köye birçok tüccar geliyordu. Çok güzel geçim kaynağıydılar. Her nedense fiyatları ve verimleri eskisi gibi değil. Bu gün köyümüzde en değersiz ürün bademdir. Bademlerimiz ilaçsız bu seviyeye ulaştı. Çiçekler zamanında ilaçlanırsa geliri daha çok olur. İlaçlanmadıkları için çoğu dökülüyor.” ifadelerini kullandı.
“Badem ağaçlarının olduğu yerlere devletin teşvik yapması gerekiyor”
Devletin ithal badem alacağına Gercüş bölgesinde yerli verim alabileceğini söyleyen Altun, “Bademleri kıracak makinalar olmadığı için bademler ucuza gidiyor. Bademler için verdiğimiz uğraşa değmiyor. Badem ağaçlarının olduğu yerlere devletin teşvik yapması gerekiyor. Bizlerin de bademler için özel bir başvurumuz olmamış. Tarım İl Müdürlüğü teşvik eder ve millet de bakım yaparsa verim yüzde 100 artacaktır. Devlet ithal badem alacağına yerli verim alabilir. Millet olarak bizler de istifade ederiz. Böyle bir desteklemeyle milletimiz de devletimiz de kâr edecektir.” şeklinde konuştu.
“Köyümüz badem çiçekleriyle adlandırılmış ama bu sene badem yok”
Köy Muhtarı Adem Kaya ise şunları aktardı:
“Eskiden köyümüzün geçimi bademlerleydi. Bademler için neredeyse her ailenin bir ambarı vardı ve herkesin ambarı doluydu. Hasat zamanında o ambarlarda daha çok badem alabilmek için güzelce istif yapılıyordu. Bazı ambarlar 6 ton badem alıyordu. Bu yıl yağışlar çok olduğundan bademler daha çiçeğinde bozuldu. Köyümüz badem çiçekleriyle adlandırılmış ama bu sene badem yok.”
“Son birkaç yıldır verim azdı, bu yıl ise verim hiç yoktu”
Köy sakinlerinden Salih Güneş, “Bademlerin verim vermemesinin sebebi; yağan yağmurdan sonra don vurdu. Bu yüzden hiç verim alamadık. Açılan çiçekler de döküldü. Hiçbir köylü bir avuç bile badem alamadı. Çok eskilerde verim iyiydi, son birkaç yıldır verim azdı ve bu yıl ise verim hiç yoktu. Her sene badem fiyatları değişiyor. 2 buçuk lira ile 10 lira arası fiyatlar hep değişti. Bu sene yemek için bile badem yok.” dedi. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)