Amerika Başkanı Donald Trump'ın nükleer sorunu çözmek adına İran Cumhurbaşkanı'yla görüşebileceğini söylemesinden birgün sonra bu kez İran'dan açıklama geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tüm yaptırımlar kalkmadan İran'ın Amerika'yla görüşmeyeceğini söyledi.
Ruhani, İran her zaman müzakereye açık olduğunu söyledi ancak devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında “Ancak öncelikle Amerika İran'a uyguladığı yasadışı, haksız ve adil olmayan tüm yaptırımları kaldırmalıdır” ifadelerini kullandı.
Ruhani ayrıca “Washington pozitif yönde bir değişim için anahtara sahip, dolayısıyla ilk adım atsın. İlk adımı atmadan bu kilit açılmayacaktır” dedi.
Ruhani, başta Amerika olmak üzere İran'la batılı ülkeler arasında artan tansiyona da değindi ve “İran dünyayla gerginlik istemiyor. Ortadoğu'da güvenlik istiyoruz. Diğer ülkelerle dostane ve daha iyi ilişkiler istiyoruz” diye konuştu.
2015 yılında imzalanan ancak Başkan Trump'ın Amerika'yı çektiği nükleer anlaşmaya da değinen Ruhani, “Eğer bizim çıkarlarımız garanti altına alınmazsa biz de taahhütlerimizden uzaklaşmaya devam edeceğiz” dedi.
Ruhani ayrıca İran'ın dini liderin verdiği fetva dolayısıyla asla nükleer silah sahibi olmak istemediğini de belirtti.
Ruhani ve Trump, Eylül ayında New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler toplantısına katılacaklar. Ancak iki lider arasında bir görüşme gerçekleşmesi için önce İran'ın dini lideri Hamaney'in de buna onay vermesi gerekiyor.
Trump görüşmeye prensipte karşı değil
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, G7'nin perde arkasında yapılan yoğun diplomatik görüşmelerin ardından önümüzdeki haftalarda İran ve ABD devlet başkanlarının bir araya gelebileceğini belirtmiş, ABD Başkanı Donald Trump da, "koşulların uygun olması halinde" böyle bir görüşmeye hazır olabileceğini ifade etmişti.
Washington ile Tahran arasında son aylarda gittikçe tırmanan gerilim, uluslararası kamuoyunda Körfez'de yeni bir savaşın başlayacağı yönünde bir endişeye neden olmuştu.
ABD geçtiğimiz Mayıs ayında İran'ın nükleer faaliyetlerinin sınırlarını belirleyen anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararı almış ve Tahran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. İran da buna karşın uranyum zenginleştirme çalışmalarına hız vermişti. Avrupa ülkeleri söz konusu nükleer anlaşmanın devamı için çabalarını sürdürüyor.