Muhtarlık seçimleri ile ilgili konuşan Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş, muhtar adaylık için kriterlerin seçimden önce belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Muhtarlık seçimleriyle ilgili yaptıkları çalışmaları meclise sunduklarını belirten Taş "Bizler 2009 yılından beri konfederasyon bünyesinde yaptığımız çalışmalarımızı meclise sunduk. Muhtar olacak adayların seçimden bir ay önce mutlaka YSK'ya başvurması gerektiğini, sabıka kaydını, en az 6 ay öncesinde aday olacağı mahallede oturup oturmadığına dair belge ve sağlık raporlarıyla birlikte YSK'ya başvurması gerekir. Fakat bu önerimiz mecliste bir türlü kabul edilmedi. Bu teklifimiz kabul edilmediğinde her bir mahallemizde 8- 10 muhtar adayı çıkıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın son dönemlerde muhtarlara önem vermesinden dolayı muhtarlık popüler olmaya başladı. Dolayısıyla her bir mahallede 10 aday çıkınca kavgalar oluyor. Köylerde tartışmalar meydana geliyor." dedi.
80 yıldır hiç değişmeyen muhtarlık yasasının değişmesi gerektiğini söyleyen Taş, muhtarların da adaylık için belli kriterlere sahip olması gerektiğini belirterek "Seçim bittikten sonra da YSK muhtar olan kişiden 10 gün içinde aday olduğu mahallede 6 ay ikamet ettiğine dair belge istiyor. Sabıka kaydı ve sağlık raporunu istiyor. Bu uygulama yanlış bir uygulamadır. Bu uygulamanın yanlış olduğunu YSK'ya bildirdik." ifadelerini kullandı.
"Seçimler devleti zarara uğratıyor"
Tekrarlanan seçimlerin ülkeye büyük bir mali kayıp olarak döndüğünün altını çizen Taş "Muhtarlık seçimlerinden 3 ay önce kavgalar oluyor. Seçimi kazandıktan sonra sen bu mahallede 4 ay oturmuşsun veya sabıkan var diye muhtarlığını düşürüyorlar. Bunların yaşanmaması için en az bir ay öncesinde adaylar hakkında gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Eğer mani varsa neden muhtar seçildikten sonra tekrar seçim yapılarak devleti zarar, ziyana uğratıyorlar. Yapılması gereken tek şey TBMM'de muhtarlar il ilgili yasanın bir an önce düzenlenmesidir. Muhtar adayı ocak kişinin en az ortaokulu okumuş olması gerekmektedir. Bazı kişiler sadece muhtar oldum demek için aday oluyor. Onlara 6 ay muhtar adayı olacağı mahallede ikamet etmiş olması gerektiğini söyledimse de 'Olsun seçileyim düşersem bu da şereftir.' diyerek devleti zarar uğratıyor." şeklinde konuştu.
"Şehirlerde muhtarlık kalkmalı"
Elektronik ortamın gelişmesiyle beraber muhtarların bir fonksiyonunun kalmadığını bundan dolayı şehirlerde muhtarlıkların kalkması gerektiğini belirten Taş "50 bin 237 muhtar camiası içerisinde çeşitli suçlara bulaşmış muhtarlar da var. Başta ben olmak üzere tüm muhtarların incelenmesi gerekiyor. Muhtar mazbatasını almadan önce inceleme yapıldığında bir problem çıkması halinde ikinci sırada en çok oy alan aday muhtar olabiliyor. Ama mazbatayı aldıktan sonra seçime gitmek gerekiyor, yazıktır. Bu devletin parası bizim paramızdır. Aslında muhtarlık diye bir şey kalmadı. Her şey e-devlette mevcuttur. Bence muhtarlığın şehirlerde kaldırılması, köylerde devam etmesi gerekmektedir." dedi. (Cemil Özdaş –İLKHA)