Kalitesiyle ünlü olan Bingöl balının hasadı devam ederken, ilk olarak süzme balın hasadı yapılıyor, daha sonra ağustos ve eylül ayında ise tam kıvamına gelen organik petek karakovan balı kovanlardan alınıp satışa sunuluyor.
Dünya ikincisi olan Bingöl balı, kalitesiyle ün kazanırken, rakımı yüksek yaylalarda konaklayan arıcıların il genelinde 140 bin kovanda başlayan ve eylül ayına kadar devam edecek olan bal hasadı devam ediyor.
"Yüzde 100 tamamen organik karakovan bal üretimini yapıyoruz"
Bingöl Kiğı ilçesine bağlı Bilice köyünde arıcılık yapan Hasan Ali Deniz, 5 yıl önce başladığı arıcılık mesleğini severek yaptığını belirterek, tamamen organik karakovan balı üretimi yaptığını söyledi.
Deniz, "5 yıldır arıcılıkla uğraşıyoruz. Şu an gördüğünüz gibi yüzde 100 organik çalışıyoruz. Bilice bal olarak patentimizde mevcuttur. Harmanımızda yüzde 100 organik çalışıyoruz. Geçen yıl bal üretimimiz düşüktü, bu yıl iyi durumdayız, iyi bir yerdeyiz. Arıcılığı düşünenlere bu mesleği yapmalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Arıcılar Birliği ve Bingöl Üniversitesinden destek beklediklerini dile getiren Deniz, "Bu konuda kendilerinin çalışmaları var. Bizi unutmasınlar. Kendi imkânlarımızla yola devam ediyoruz. Koloni başı destekleme yapılıyor, bu da tatmin edici değildir." ifadelerini kullandı.
Bingöl balının geçen yıl yapılan yarışmada dünya ikincisi ve Türkiye birincisi seçildiğini ifade eden Deniz, "Çiçek florası zengin olan Bingöl balı bundan sonra dünya birinciliğini elde edeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
İlçe merkezinden uzak olduklarını dile getiren Deniz, şu an en büyük sıkıntılarının ulaşım olduğunu belirterek, konu hakkında sıkıntılarının giderilmesi için yetkililerin kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
"Bu yıl bal verimi geçen yıldan daha iyi durumda"
Bingöl Şerafettin yaylasında arıcılık yapan Ali Esim de geçen yıl bal sezonunun kötü geçtiğini belirterek, bu yıl bal üreticileri olarak iyi bir verim beklediklerini söyledi.
Esim, "Geçen yıl balımız yok derecedeydi. Bu yıl ise ilkbahar mevsimi kurak geçmesine rağmen, bu yıl bal akımı yoğunluğu var. Bal, ağustos ve eylül ayında olgunlaşıyor ve karakovan sağımı bu aylarda başlıyor. Bingöl balı meşhur bir baldır. Geçen sene İstanbul'da 120 ülkeden 600 yarışmacı arasında Bingöl balı Türkiye birincisi, dünya ikincisi oldu. Allah'ın izniyle balımızı daha da ileriye taşıyacağız. Balımızın dereceye girmesiyle arıcılar olarak daha da gayretlendik. Bingöl balını hak ettiği noktaya getireceğiz inşallah. Bingöl balının kalitesi ve kimlik kazanması için Bingöl Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz." dedi.
Bingöllü arıcılar olarak, ballarının hak ettiği noktaya gelmesi için daha fazla destek sunulması gerektiğini dile getiren Esim, hem destek hem de bal pazarı konusunda yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istedi.
"Arıları çağırdım gelmedi ama bal geldi"
Çobanlık yaptığı sırada çekilen "koyun çağırma" videosuyla fenomen olan İlhan Orak, "Arıları çağırdım gelmedi ama bal geldi" esprisini yaptı.
Meşhur Bingöl balını tadan Orak, "Bal bir nimettir. Bakın ne kadar güzeldir. Allah vermiş bu nimeti. Çok şükür yedim. Allah sahibinin hayrını kabul etsin. Bingöl balı çok meşhurdur. Bu bal karakovan balıdır. Güzel balı, herkese tavsiye ediyorum. Bak görüyorsunuz Bingöl balı ne kadar güzeldir. Kim yese inşallah hasta olmaz şifa bulur." diye konuştu.
"Arıcılarımız için verimli bir bal sezonu oldu"
Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer de Bingöl Arıcılar Birliği olarak 2019 yılının bal sağım döneminde olduklarını belirterek, birliğe üye arıcıları yayla yayla gezip ziyaret ettiklerini söyledi.
Üzer, "Bu sene arıcılarımız bal sezonundan memnun, verim de iyi. Bingöl balı kalitesi ve organiği ile meşhurdur. PİKOM projesi kapsamında Bingöl Üniversitesi ile birlikte güzel bir çalışma yapılıyor. İnşallah bu sene balımızın kimlik kazanması için patentini de alacağız. Bal sağımı devam ediyor. Şu an Kiğı ilçesi Bilice köyü yaylasında bulunan Hasan Ali Deniz üyemizin arılığındayız. Üyemiz, organik bal çıkardığı için eylül ayında sağıma girecekler. Çünkü organik sepetli bal ürettiği için balın olgunlaşmasını bekliyor. Şu an süzme sağımı yapıldı verimler iyi durumda. Organik karakovan üretimi yapanlar ise ağustos ve eylül ayını bekliyorlar. Geziyoruz, arıcılarımızın görüşlerine göre bu yıl bal durumumu, verimi çok iyi bir yıl olduğunu söylüyorlar. Herkese verimli bol kazançlı bir yıl diliyoruz." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)