3 yıl önce yemek esnasında sağ akciğerine kaçan kemik parçasından kaynaklı öksürük şikâyeti ile Mardin'in Mazıdağı ilçesinden Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerine gelen Ayşe Ekinci, yapılan tetkikler sonucunda sağ akciğerinde kemiğe rastlandı. Göğüs hastalıkları polikliniğinde ameliyatla akciğerinden kemik parçası çıkarılan hasta sağlığına kavuştu.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit tarafından gerçekleştirilen cerrahi operasyon sonrası sağlığına kavuşan Ekinci, taburcu olacağı günü bekliyor.
Tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Şenyiğit, "Yaklaşık 3 yıldan beri öksürüğü, nefes darlığı ve kan tükürmesi olan bir hasta. Bu şikâyetlerinden dolayı defalarca doktora gidiyor, ilaç kullanıyor, sayısız derecede antibiyotik, nefes açıcılar ve kan kesiciler veriliyor fakat hasta bir türlü iyileşmiyor. İl dışında da yapılan tedavilerde enfeksiyon deniliyor. Hasta bize başvurdu. Akciğer filminde bariz bir şey görülmüyordu. Çektiğimiz tomografide ve yaptığımız bronkoskopide sağ akciğerin alt kısmında kemiğe benzeyen bir görüntü gördük. Bunun üzerine ameliyathanede reji-bronkoskop ile baktığımızda sağ alt ciğerini tıkayan bir buçuk santimetrelik kemiği fark ettik." dedi.
Bu tür şikâyetlerin devam etmesi durumunda özellikle astım teşhisi konan veya sürekli geçmeyen zatürresi olan hastalarda mutlaka yabancı cismin düşünülmesi gerektiğini belirten Şenyiğit, "Yabancı cismin çıkarılması durumunda hasta, belirgin derecede rahatlıyor. Bu hastalara gereksiz antibiyotikler veya ilaçlar verilmiyor. Bu hastamıza dün müdahale ettik ve bugün çok daha rahat. Dün rahatsızlıklarından dolayı yerinde duramazken, bugün öksürüğü iyice azalmış. Zatürre veya astım olup da tedavi ile düzelmeyen hastalarda mutlaka tomografi çekilip şüpheli bir şeyin görülmesi durumunda bronkoskopi yapmak gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
"Ciğerinde kemikle 3 yıl bekleyen ilk hastamdır"
Daha önce Bismil ilçesinde de benzer bir vaka ile karşılaştığını dile getiren Şenyiğit, "Ondan da tavuk kemiği çıkmıştı. Ama buradaki -ailenin dediğine göre- keçi kemiğidir, nitekim benziyor da. Yabancı cisimleri çok görüyoruz fakat yabancı cisimden şikâyetçi olanlar saatler içerisinde hastaneye başvuruyor, bronkoskopi yapılıyor ve çıkarılıyor. Ama 3 yıldan beri bekleyen ilk hastam. 3 yıldan beri bu hastanın akciğerinde kemik var ve bu bir türlü bulunamamış." şeklinde konuştu.
Bu tür durumlarda dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Şenyiğit, "Boğaza bir şey kaçtığı zaman, akciğerde hırıltılı solunum, öksürük, kan tükürme ve nefes darlığı olduğu zaman acilen doktora başvurmak lazım. Sırta vurulup cismin çıkarılması durumunda sıkıntı olmaz ama hastanın şikâyetleri devam ediyorsa yabancı cisim aspirasyonu olabilir mi diye mutlaka göğüs hastalıklarına ve cerrahisine başvurması gerekir. Çünkü bu ihmale gelebilecek bir durum değildir." diye belirtti.
Hastanın geçirdiği tedavi süreçlerini anlatan Ayşe Ekinci'nin eşi Mehmet Ekinci, 2013 yıllarından itibaren öksürük şikâyetlerinin artması üzerine Ankara'ya gittiklerini söyledi.
Ekinci, "Tedavi sürecinde kimisi zatürre, kimisi ise astım veya başka hastalık olduğunu söylediler. Tabi ki akciğerde nokta olduğunu da söylediler fakat müdahale etmediler. Manisa'da, Bursa'da ve Mardin'de tedavi altına aldılar, buralarda da bu kemiği fark edemediler. Son olarak Doktor Abdurrahman Bey ile tanıştık ve 2 gün içerisinde teşhisi koyup ameliyata aldılar. Çok şükür ameliyatı da başarılı geçti. Eşimin durumu da şu an iyi." dedi. (Ramazan Zeren-İLKHA)