Bakır eşya kullanımının azalması üzerine zor günler geçiren bakırcı ustaları, sektörden çekilmek yerine hediyelik bakır eşya üretimine yönelerek kendilerine yeni bir gelir kapısı açmayı başardı.

Gaziantep’te geleneksel yöntemlerle üretilen hediyelik ve yeni model bakır eşyalar, Türkiye ve dünya pazarında yoğun ilgi görüyor. Kentteki bakırcı ustaları, Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası’nın da desteği ile yurt içi ve yurt dışı pazarını büyütmek için canla başla çalışıyor.

Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep’te bakırcı ustaları, gelişen teknoloji ile birlikte bir dönem kaybolmaya yüz tutan bakırcılık mesleğini, yaptıkları yeni model ve tasarımlarla yeniden canlandırıyor.

Bir zamanlar Gaziantep'te, talebin ve mesleğe ilginin azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, son dönemdeki tanıtım faaliyetleri ve hazırlanan projelerle adeta küllerinden doğuyor.

Bakır işlemeciliğinin önemli merkezlerinden biri olarak gösterilen Gaziantep'te, bu sanata olan ilgi her geçen gün artarken, 1980'li yıllarda 300 bakır işleme ustasının bulunduğu kentte bu sayı, son yıllarda çelik ve çeşitli emaye kapların yaygınlaşması ve mesleğe olan ilginin azalması nedeniyle 1990'lı yılların başında 15'e kadar düştü. Son dönemde hazırlanan tanıtım ve çeşitli projelerle yeniden hayat bulan bakır işlemeciliği, yeniden eski günlerine döndü.

Daha önceleri sadece bakırdan mutfak eşyası üretimi yapan bakırcı ustaları, son yıllarda ise yaptıkları süs eşyaları ve çeşitli modellerle bakıra olan ilgiyi artırdılar.

Kentte unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan bakır işlemeciliğini canlandırmak için yeni proje ve modeller hazırlayan Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası, bu yeni proje ve modellerle dünyaya açılmayı hedefliyor.

Bakırcılık mesleğinin, bakırdan mutfak ve hediyelik eşyalara artan ilgi ile birlikte tekrar eski canlılığını yaşamaya başladığını belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, son olarak bakırdan su matarası üretimi yapmaya başladıklarını söyledi.

Aynı zamanda 42 yıllık bakır ustası olan Açık, son zamanlarda insanların sağlık için bakır kapları tercih ettiklerini ve bundan dolayı sıcak suyu sıcak, soğuk suyu soğuk olarak muhafaza edecek su matarası üretimine başladıklarını belirtti.

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Gaziantep'teki bakır işlemeciliğinde artık söz sahibi olduklarını belirten Açık, bakır işlemeciliğinin coğrafi patentinin de Gaziantep’e ait olduğunu ifade etti.

Bakırın sağlık açısından çok faydalı olduğunu belirten Açık, “Dünyada artık su matarasında da bakıra döndüler. Yıllarca İngiltere bizden 2 bin tane bakırdan küvet istediler, hitap edemedik. Ama biz artık Gaziantepli bakırcılar olarak bakırdan su matarası üretimi yapmak istedik. Bakırın özelliği içinin kalay olmasıdır. Hollanda’dan bize su matarası talebi geldi. Biz de Gaziantepli bakırcılar olarak zaten bunun üretim aşamasındaydık. Sadece mevcut yaptığımız ürünlerle sınırlı kalmıyoruz. Yeni ürünler yaparak, yaptığımız ürünlere de yenilikler katıyoruz.” dedi.

Su matarasının üzerine Gaziantep işlemesini işlediklerini aktaran Açık, “Biz bunu suya göre yaptık. Biz bunu çay için nasıl yaparız diye düşünüyoruz. Şu anda bu konuda araştırmalar yapıyoruz ve bu bakıra çay koyduğumuz zaman elimizin yanmaması lazım. İnşallah bu sistemi de oturtuyoruz. İnşallah tam üretime geçersek o zaman bir tanıtım yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının Gaziantep’in el işlemesini, zanaatını ve bakırını tanıtmak olduğunu belirten Açık, şunları söyledi:

“Uzmanlar bile bakırın faydalarından bahsediyor. Hatta uzmanlar, bakırın 7 açıdan sağlığa çok faydalı olduğunu söylüyorlar. Eskiden sağlıklı olduğundan dolayı kadınlar bile kollarına bakırdan bileklik veya bilezik takarlardı. Onun için inşallah bu su matarasının seri üretimine başlarsak Gaziantep’e bir yenilik katmayı becermiş oluruz diye düşünüyorum.”

Sadece bir modelle sabit kalmayacaklarını belirten Açık, su matarasının çeşitli modellerinin üretimini yapacaklarını ve yeni modelleri de geliştireceklerini belirtti.

Bakır kap kullanan insan sayısının günden güne arttığını belirten Açık, insanların artık sağlık için bakırı tercih ettiklerini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)