Son günlerde ekonomik zorluklar yaşadıklarını ve bayramı umut olarak gördüklerini ama bayrama son bir gün kalmasına rağmen umdukları satışı yapamadıklarını dile getiren esnaf, "Kurban Bayramı’na saatler kaldı ama maalesef alışveriş yapmaya gelen insanların sayısı çok az. Gelenlerin çoğu kuru kalabalık, önceki bayramlara göre şu anda yarı yarıya bir düşüş var." ifadelerini kullandılar.

Siirt’in tarihi Palancılar çarşı esnafı, geçen bayramlarda satışlarının çok iyi olduğunu, ancak bu bayramda bekledikleri hareketliliğin olmadığını söyledi. Esnaf, piyasada genel olarak yaşanan durgunluğun fiyatlardaki artıştan kaynaklanabileceğini kaydetti.

“Malzeme fiyatları çok yükseldi ama biz müşteriye yansıtamıyoruz”

Malzeme fiyatlarının oldukça yükseldiğini ama bunu kendi satışlarına yansıtamadıklarından yakınan esnaf Emin Yüce, “20 yıldır Siirt’te tatlı ve baklavacılık yapıyorum. İşlerimiz geçen bayramlara nazaran oldukça düşmüş vaziyette, fiyatlarımız aynı ama bizim maliyetlerimiz oldukça yükseldi. Esnaf çok zor durumda ve piyasa berbat halde. Malzemeler yüzde 70 oranında yükseldi ama bizim fiyatlarımız halen aynı. Bir şey kazanmıyoruz, baya mağdur haldeyiz. Her şeye zam yapılıyor ama bizim satış fiyatlarımız aynı, nereye kadar gidecek bu durum? Yetkililere sesleniyorum, sonumuz ne olacak.” diye konuştu.

“Müşteri baklavayı mecbur olduğundan alıyor”

"Geçen sene baklavanın kilosunu 20 TL’ye satıyorduk şimdi de 20’TL’ye satıyoruz.” diyen Yüce, “Hatta şimdi 17 TL’ye satıyoruz. Gelen zam oranlarına rağmen satış yapmak için fiyatlarımızı düşürmüşüz. Ne yapalım, işi mi bırakalım, kapatıp ne yapacağız? Mecburen gittiği yere kadar devam edeceğiz. Yâ da kepenkleri kapatıp evde oturacağız. Müşteri de bayram nedeni ile baklavayı mecbur olduğundan alıyor. Götürse olmaz, götürmese de olmaz ama müşteri başka ihtiyaçlarından kesiyor veya borç alıp gelip tatlısını alıyor.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 5 oranında zam verdiler ama yüzde 15 daha fazla ödüyoruz”

Bayram alış verişine geldiğini belirten vatandaşlardan Hacı Nas, “Ne yazık ki fiyatlar bize göre oldukça yüksek. Ben eski sağlık çalışanıyım. Bizlere yüzde 5 oranında zam verdiler ama biz baklavaya yüzde 15 daha fazla para verdik. Vatandaşın bu sıkıntıları mı çekmesi gerekiyor, başımızdakiler bizleri hiç düşünmüyorlar mı, yüzde 5 benim neyime yetecek? Kiradayım. Su, elektrik, ev masraflarımız var. Verecekleri zam benim neyime yetecek. Aybaşı geldi mi borçlu kalıyorum. Çarşıya çıktım ama hiçbir şey alamadım. Sadece bir tepsi baklava alıp eve döneceğim. Çünkü başka bir şey almadım ve alamıyorum, neyle alacağım? İnsanların geçimlerini sağlayabilmeleri için baştakilerin biraz düşünceli olması gerekiyor.” dedi.

"Umduğumuzu bulamadık"

"İşlerimiz bu sene hiç beklediğimiz gibi değil, piyasa oldukça durgun ve malumunuz kriz var.” diyen esnaf Yusuf Bozkurt, “İşlerimiz biraz kesat. Ekonomik krizden ötürü insanlar eskisi gibi alışveriş yapmıyor. Eskiden bayrama 10-15 gün kala millet çarşıya dolardı ama son 2-3 gün kala insanlar çarşıya inmeye başlıyor. O da eskisi kadar alışveriş yapmıyor. Çarşıda olan kalabalık boş diyebilirim yani kuru kalabalık. Millet gidip geliyor ama alış veriş yapmıyor. Umduğumuzu bulamadık.” ifadelerini kullandı.

Geçen seneye oranla satışlarının daha az olduğunu belirten esnaf Aziz Can, “Bu iki senedir fiyatlarda abartılı bir artış var, bu nedenle işlerimiz biraz etkilendi. Müşteriler, fiyatları yüksek bulduğu için alışveriş yapmaya çekiniyor ama Allah’a şükür yine de işlerimiz idare eder ham olsun.” ifadelerini kullandı.

Satışlardan çok memnun olduğunu belirten esnaf Tahir Yıldız, “Geçen sene de işlerimiz iyiydi bu sene de işlerimiz çok iyi, Allah’a şükürler olsun nasibimiz neyse odur.” diye konuştu. (Murat Orhan - İLKHA)