Kurban Bayramı arifesinde Gaziantep’te vatandaşlar kurbanlık alma telaşı yaşıyor. Şehir merkezinde belediyeler tarafından belirlenen alanlara kurulan küçükbaş hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık alabilmek için yoğun pazarlığa tutuşuyorlar.
Kurban Bayramı’nın arifesinde kurban pazarlarında yoğun bir hareketlilik yaşanırken, kurbanlık alacak vatandaşlar kurbanlık fiyatlarının yüksekliğinden, hayvan besicileri de maliyetlerinden yakınıyor.
Gaziantep’te kurban pazarlarında alış verişlerini arife gününe bırakan vatandaşlar yoğunluğa neden oldu. Kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurban pazarlarına gelen vatandaşlar, kurbanlıklarını almak için hayvan besicileri ile sıkı sıkıya pazarlık yapıyor.
Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdikleri kurbanlıkları, kurban pazarlarında müşterileriyle buluşturan hayvan besicilerinin kimileri satışlardan memnun kalırken, kimileri de fiyatlar düşürülmesine rağmen yeterince satış yapamadığını dile getiriyor.
Hayvan besicileri, bu yıl fiyatların uygun olduğunu belirtirken, kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasından yakındı. Yüksek fiyatlara rağmen kurban ibadetini yerine getirmek için bütçelerine uygun kurbanlıkları tercih ettiklerini belirten vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık için fiyat araştırması yapıyor.
Küçükbaş hayvan pazarlarına çocukları ve eşleriyle gelen aileler, arife günü kurbanlık seçmenin ve daha uygun kurban alabilmenin telaşını yaşarken, satıcılar da çok sıkı pazarlıklarla ellerinde kalan son kurbanlıkları bitirebilmek için çaba harcıyor. Kıran kırana pazarlıkların yapıldığı pazarda, satıcılar arife günü olması nedeniyle kurbanlık fiyatlarını bir miktar düşürdü.
Kurban kesecek vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği pazarlarda, arife günü dolayısıyla fiyatlarda çok az miktarda düşüş yaşanırken, küçükbaş kurbanlık fiyatları bin 200 TL’den başlayıp, 2 bin TL’yi buluyor.
Yıl boyu beslediği küçükbaş hayvanlarını satmak için Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinden Gaziantep’e gelen Aydın Sarıkaya, satışların düşük olduğunu belirtti.
Vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirten Sarıkaya, “Kurbanlık fiyatlarınız şu an çok normal. 20-23 TL’den satılıyor. Antep ‘hallik’i 23-24 TL’den satılıyor. ‘Van beyazı’ 22-23 TL arası satılıyor. Bu fiyatlarda normal. Satışların düşük olmasının ekonomik duruma bağlıyorum. Ekonomi zayıf ve artık kazanç yok. İnşallah iyi olur diye temenni ediyoruz. İnşallah bayramın birinci günü öğleden sonra satışlar iyi olur. 70 tane koyun getirdik, şu ana kadar 10 tane sattık. 60 tanesi duruyor. İnşallah hepsini satarız. Halk bu mübarek günde görevini yerine getirsin, biz de seviniriz. Vatandaşlar fiyatları yüksek buluyor ama yem pahalı, besicilik çok zor. Yemi pahalı alıyoruz. Biz koyunları bizi kurtaracak fiyatlarda satıyoruz. Vatandaş kurbanlık alsın bizde bir kazancımızı kazanalım. Fazla bir şey istemiyoruz. Yüksek fiyatta istemiyoruz.” dedi.
“Şu ana kadar satışlarımız iyi gidiyor”
Bu yıl satışlardan memnun olduğunu ve getirdiği kurbanlıkların büyük bir çoğunluğunu ise sattığını belirten Selami Orhan da “Bu sene satışlarımız Allah’ın izniyle güzeldir. Hayvan fiyatları 22 TL’den başlıyor ve 25 TL'ye kadar satılıyor. Koyunlarımız ‘Van beyazı’dır. Şu ana kadar satışlarımız iyi gidiyor.” ifadelerini kullandı.
“Kurbanlıklarımızı satıp evimize dönmek istiyoruz”
Küçükbaş kurbanlıklarını satmak Muş’tan Gaziantep’e geldiğini belirten Özkan Demir ise “Vatandaşlar kurbanlık ‘pahalı’ deyip geçmesinler. Yemin torbası 60 TL iken 90 TL oldu. Saman 500 TL iken bin TL oldu. Nakliye 3 bin TL’ye bizi getirirken bu sene 5 bin TL’ye getirdi. Yani şu anda vatandaş ‘pahalıdır’ diyor ama gerçekten de kurbanlık pahalı değildir. Şu anda bizim bu kadar besicimiz, emek sarf ederek buraya gelmişler. Besicilerimiz zarar etmemek için borç ediyor, yemi, samanı, arpayı borca alıyor. Sırf bir kaç kuruş kazanmak için çabalıyor. Ama şu anda o kazancı bile artık istemiyoruz. Kurbanlıklarımızı satıp evimize dönmek istiyoruz. Çünkü biz kazanmıyoruz. Satışlar başladı ama çok fazla bir satış yok. Bu saat olmuş bir tane kurbanlık satmışız.” şeklinde konuştu.
“Vatandaş sadece dolaşıyor ama kurbanlık almıyor”
Şanlıurfa’dan gelen Zekeriya Donur da “Satışlar bu sene çok durgun geçiyor. Kurbanlıklar satılmıyor. Vatandaş sadece dolaşıyor ama kurbanlık almıyor. Saman, arpa ve yem fiyatları pahalı. Şanlıurfa’dan buraya gelmişiz pazar yerinin lavabosu kapalı, suyu akmıyor. Bu durum yetkililere bildirdik fakat hiç değişen bir durum olmadı. Biz burada perişanız. Şu ana kadar 50 koyundan iki tane kurbanlık sattım. İnşallah akşama doğru veya yarın bir hareketlik bekliyoruz. Şu anda vatandaş sadece kurbanlıkların fiyatlarını soruyor ama almıyorlar.” diye konuştu.
“Kurbanlık satışlarından memnunuz”
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gelen İbrahim Özkan da satışlardan memnun kaldığını belirterek, şunları dile getirdi.
“Kurbanlık satışlarından memnunuz. Satışlar bu şekilde devam ederse inşallah elimizde hiçbir kurban kalmayacak. Allah-u Teala herkese hayırlı rızıklar versin. Vatandaşlar kurbanlıklara ilgi gösteriyor. Biz de bundan dolayı satışlardan memnunuz. Kurban fiyatları bin 200 TL'den başlıyor 2 bin TL’yi buluyor. Fiyatlardan da memnunuz. Vatandaşlar fiyatları yüksek buluyor ama yem, arpa ve samanın fiyatları yüksek. Maliyetleri yüksek olduğundan dolayı ister istemez kurban fiyatlarına da yansıyor. Bu durum mecbur vatandaşın da cebine yansıyor. 200 koyun ile geldim şu an elimizde 50 adet koyunumuz kaldı. Allah’a şükürler olsun satışlarımız iyi gidiyor. İnşallah akşama kadar hepsini bitiririz.”
Fevzi Şirinses de maliyetlerin çok yüksek olduğunu ve bu durumun kurbanlık fiyatlarına yansıdığı için vatandaşların kurbanlık fiyatlarının yüksek bulduğunu ve satışların düşük olduğunu belirtti.
Öte yandan pazara gelen besiciler pazar yerlerinde lavabonun kapalı olmasına ve suların akmamasına tepki gösterdi.
Kurbanlık almaya geldiğini belirten Salih Korkmaz ise “Kurbanlarımızı aldık, fiyatlarda uygun. Piyasada kurbanlık da çok. Allah kısmet ederse yarın keseriz. Allah herkese kurban kesmeyi nasip eylesin. Dini vecibemizi yerine getirmek için kurban kesiyoruz. Fiyatları da uygun bulduk. Her bütçeye göre koyun var.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)