İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 81 ilde polis sorumluluk bölgelerinde meydana gelen 89 bin 884 ölümlü-yaralanmalı ‘Yaya Kazası’ verisininin incelediği belirtildi.
Bu incelemeler sonucunda her il için en yoğun "yaya kaza" noktaları belirlenerek haritalandığı aktarılan açıklamada, "Bakanlığımız bu noktalara yapacağı çalışmalar ile yaya kazalarını ve bu kazalardan kaynaklanan ölüm ve yaralanmaları azaltılmayı hedefliyor. Bakanlığımız ayrıca geçtiğimiz aylarda 81 il valiliğine gönderdiği talimat yazısıyla 'Önce Yaya' görsellerinin tüm ışıksız okul ve yaya geçitlerine çizdirilmesini istemişti. Bu kapsamda başlatılan çalışmalarda 39 bin 683 yaya ve okul geçidinin 10 bin 87’sine 'önce yaya' görsellerinin çizimleri tamamlandı." denildi.
Dünya’da her yıl yüzbinlerce yayanın trafik kazalarında hayatını kaybettiği ya da yaralandığına değinilen açıklamada, "Türkiye de ise yaya kazalarında hayatını kaybedenlerin oranının birçok AB ülkesin ortalamasından yüksek olması ve meydana gelen ölümlü kazaların yüzde 20,2’sinin ‘yayaya çarpma’ sonucu olması üzerine harekete geçildi." diye belirtildi.
Açıklamada, "Bu doğrultuda Emniyet Genel Müdürlüğümüz; 81 ilde 2016-2018 yılları arasında polis sorumluluk bölgelerinde meydana gelen 89 bin 884 ölümlü-yaralanmalı ‘Yaya Kazası’ verisini inceledi. Bu incelemelerde her il için en yoğun yaya kaza noktaları belirlenerek haritalandırıldı. Her il özelinde yapılan analiz çalışmaları sonucunda, belirlenen kaza yoğun noktaları dikkate alınarak yapılacak çalışmalarla yaya kazalarının ve bu kazalardan kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların azaltılması hedeflenecek." ifadelerine yer verildi.
10 bin 87 yaya ve okul geçidine "Önce Yaya" görseli çizildi
Trafikte yaya önceliği farkındalığına dikkat çekmek için yapılan çalışmalar kapsamında ülke genelindeki 39 bin 683 yaya ve okul geçidinin 10 bin 87’sine "önce yaya" görsellerinin çizimlerinin tamamlandığı kaydedildi.
Yayalara geçiş hakkını vermeyen 30 bin 765 araç sürücüsüne işlem yapıldı
Açıklamada, ülke genelinde eş zamanlı "Yaya Önceliği/Güvenliği" denetimlerinde 2019 yılının ilk 7 ayında yaya geçiş kurallarına uymayan 2 bin 487 yayaya, ışıksız yaya geçitlerinde yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen 30 bin 765 araç sürücüsüne işlem yapıldığı belirtildi.
2019’un ilk 7 ayında trafikte hayatını kaybeden yaya sayısı yüzde 34.6 düştü
2019 yılının ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre trafik kazalarında hayatını kaybeden yaya sayısı yüzde 34,6 azaldığı aktarılan açıklamada, 2018 yılının ilk 7 ayında trafik kazalarında 283 yaya hayatını kaybederken 2019 yılında 185 yayanın hayatını kaybettiği ifade edildi. (İLKHA)