Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, Birlik Başkanı Ahmet Kaplan'ın başkanlığında bir araya gelerek, sektörle ilgili konuları görüşerek görüş alışverişinde bulundu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği'nde düzenlenen toplantıda bir araya gelen sektör temsilcileri, halı sektöründe yaşanan sıkıntıların giderilmesi yönündeki çalışmaları ve 7 aylık ihracat rakamlarını değerlendirdi. Yürütülmekte olan projelerin de tartışıldığı toplantıda yeni pazarlara yönelik yapılacak çalışmalar konusunda da karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kaplan, halı ihracatındaki artışın devam ettiğini ve ocak-temmuz döneminde bölgeden toplam 922 milyon 406 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini ve temmuz ayında 151 milyon 124 bin dolarlık ihracata imza atıldığını ifade etti.

2019 yılı temmuz ayı ihracat rakamının 151 milyon 124 bin dolar olduğunu belirten Kaplan, sektörel birlikteliğin sağlanması halinde Gaziantep'in, dünyanın en büyük halı üreten kenti unvanını koruyabileceğini ifade etti.

Kaplan, "Makine halısı üretiminin merkezi, dünyanın en fazla halı üreten ülkesi olarak konumumuzu koruyoruz. Yılın 7 aylık sürecinde 922 milyon 406 bin dolarlık halı ihracatı yaparak bir önceki döneme oranla yüzde 10,3'lük artışla ihracatımızı yükselttik. Temmuz ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 20,3'lük artışla 151 milyon 124 bin dolarlık ihracata imza atıldı. Emeği geçen üretici ve ihracatçılarımızı kutluyorum." dedi.

"179 ülkeye halı ihraç ettik"

Makine halısı ihracatında en büyük pazarlar arasında ilk 3 sırada Ortadoğu ülkeleri, Amerika ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerinin geldiğini belirten Kaplan yaptığı değerlendirmede, "Mevcut pazarlarımızı koruyarak ve geliştirerek yeni pazar arayışlarımız sürüyor. Son bir yıllık süreçte ülke olarak ürettiğimiz halılarımızı toplam 179 ülkeye ihraç ettik. Ortadoğu, Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri en fazla makine halısı ihracatı yapılan ülke grupları arasında yer alırken, en fazla halı ihracatı yapılan ülkeler sırasıyla ABD, Suudi Arabistan, Irak, Almanya, Birleşik Krallık, Libya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Kuveyt'tir." ifadelerini kullandı.

"Halı ihracatındaki artış devam etmektedir"

İhracatı gerçekleştirilen mal grupları arasında ise Türkiye genelindeki toplam halı ihracatının yüzde 84,1'lik dilimini makine halısının, yüzde 13,6'lık dilimini tufte halının, yüzde 2'lik dilimini el halılarının ve yüzde 0,3'lük bölümünü ise el kilimlerinin oluşturduğunu belirten Kaplan, şunları söyledi:

"İhracat rakamlarımıza, Türkiye genelindeki ihracatçı birlikleri bazında bakıldığında ise Türkiye'nin ilk 7 aylık halı ihracatının yüzde 65,9'u Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHB) tarafından yapıldığını görüyoruz. Birliklerimizin son 12 aylık ihracat rakamı ise Ağustos 2018-Temmuz 2019 dönemi olarak bir milyar 592 milyon 553 bin dolardır. Halı ihracatındaki artış her ay periyodik olarak devam etmektedir. Yenilikçi ürünlerimizle dünya pazarlarındaki ağırlığımızı her geçen gün daha fazla hissettirmekteyiz."

"Eğitimli insan iş gücü en büyük önceliğimiz"

Sektöre yetenekli gençlerin kazandırılması yönünde önemli çalışmalara imza atıldığının da altını çizen Kaplan, "Türkiye makine halısında dünya üretiminin büyük bir bölümünü gerçekleştirerek, rakipsiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Ancak bu liderliği sürdürülebilir hale getirmek zorundayız. Devraldığımız bu mirası gelecek nesillere daha çok büyüterek ve geliştirerek devretmek, bütün sektör temsilcilerimizin ortak görevi. Sektöre gençlerimizi kazandırmak için eğitim alanında önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Meslek liselerinde makine halısı bölümü, desen tasarım bölümü ve sektörümüzle ilgili diğer bölümleri açtırabilmek, var olanların ise müfredat ve donanım olarak güncellenmesi için Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli olarak çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Üniversite-sanayi işbirliğini önemsediklerini belirten Kaplan, bu yıl 6'ıncısını düzenleyecekleri desen tasarım yarışmasında finale kalan 20 eserin halı olarak dokunması için firmaların dokuma işlemlerini başlattığını belirtti.

"Sektörel birlikteliğin sağlanmasına destek verilmesi gerekiyor"

Sektörel birlikteliğin sağlanmasının makine halısı lideri Türkiye için büyük önem taşıdığına da dikkat çeken Kaplan, "Makine halısı üretimindeki lideri bizleriz ve kendi kendimizin en büyük rakibiyiz. Bu rekabet gelecekte liderliğimizi tehlikeye sokacak büyüklükte devam ederken hepimizin ortak hareket ederek bu aşırı rekabete son vermesi, sektörel birlikteliğin sağlanmasına destek verilmesi gerekiyor. Firmalar arasındaki iç rekabetin dışarıya yansıması firmalarımızın, kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine de büyük zararlar veriyor. Birlik olarak sektörel birlikteliği sağlamak için çağrı yapıyoruz. Firmalarımızla yakından görüşerek ortak bir noktada buluşulması ve dış pazarlarda da ortak hareket edilmesi için büyük çabalar gösteriyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)