Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde 12-15 Eylül tarihleri arasında organize edilecek olan “2’nci Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Gaziantep’te görev yapan ajans muhabirleri, yerel gazete, televizyon temsilcilerinin katıldığı toplantı kentteki bir otelde düzenlendi. Toplantıda, eşsiz Gaziantep mutfağının yeniden uluslararası bir boyut kazanacağı vurgulandı. Katılımcıların çeşitli Gaziantep yemeklerini tadacağı festivalde, kentin tarihi ve kültürünü yansıtılacak etkinlikler hakkında bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin rekabet etme gücünü ve şehrin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik çalışmaları dile getirerek, Gastroantep Festivaline, “güneş, toprak ve kalpten gelen lezzet” diyerek başladıklarını bildirdi.

“Gaziantep bereketli hilalin tam ortasında bulunuyor”

Şahin, “Gaziantep bereketli hilalin tam ortasında bulunuyor. Bereketli hilal, güneş ve toprak bu coğrafyaya güç veriyor, beraberinde lezzet, sağlık ve sıhhat veriyor. Güneşin ve toplam tarihten gelen lezzetin sonrasında bu farkındalığı sağladık, bilimsel olarak bölgede rekabet gücümüzü artırmak istedik. Doğduğum toprakları çok seviyorum, kesinlikle şehir milliyetçiliğiyle yaklaşmıyorum, raporlar bize Gaziantep’in İstanbul’la yarışır hale geldiğini gösteriyor. Şehrin rekabet etme gücünü iki noktada yoğunlaştıracağız. Birincisi sanayimizi yüksek teknolojiye getireceğiz. Bu konu üzerinde çalışıyoruz. Valiliğimizin başkanlığında önümüzdeki hafta Ankara’ya gideceğiz, ilgili bakanlara konuyu anlatacağız. Büyük fırsatlar var, sürekli bardağın boş tarafına bakamayız, bardağın boş tarafını görüp birlikte nasıl dolduracağımızı, şehrin kalkınma potansiyelini, ekonomisini, istihdamını nasıl artıracağımıza bakmalıyız. Dolayısıyla GastroAntep’e fıstık var, biber var, nar var diye bakamayız burada istihdam var, burada ekonomi var, burada ihracat var, burada büyüme var.” dedi.

“Kentsel rekabet gücümüzü artırmalıyız”

“GastroAntep Festivali'nde ekonomi var” diyen Şahin, “Pasta büyüdüğü zaman herkesin yararlanacağı bir bölgesel kalkınma modeli ortaya çıkacak. Onun için kentsel rekabet gücümüzü artırmalıyız, kendimizi çok iyi tartmalıyız. Küresel bir oyuncu olmamız için ‘dünya nereye gidiyor?’ sorusuna cevap bulabilmek için çalışmalıyız. Yaptığımız çalışmada genel stratejimiz, kentsel analizlerle kentsel rekabet gücümüzü ortaya çıkarmak olacaktır. Şehirde kalkınma, yatırım ve tanıtım ofisini oluşturacağız, sanayi odaklı, tüm ilgili odaları kapsayacak bir ofis kuruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sunum eşliğinde Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliklerine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Şahin, Gazi şehrin sanayisiyle, ticaretiyle, nitelikli insan gücüyle farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

“Gaziantep mutfağı ve gastronomisi dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ediyor”

Gaziantep mutfağının, şehrin 12 bin yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerin yaşamlarından süzülüp gelen zengin kültürel miras olduğunu vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

“Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroAntep Festivali ile şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisi, sınırları aşarak dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz ‘GastroAntep Festivali’yle global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.”

Gaziantep’in sadece mutfağıyla değil, aynı zamanda zengin kültürel mirasıyla da eşsiz bir şehir olduğunu anlatan Şahin, “Bu kent, Zeugma ve Yesemek gibi iki UNESCO Dünya Mirası Listesi adaylığına sahiptir ve İpek Yolu üzerinde bulunduğu için çok gelişmiştir. Dülük antik kenti ve Karkamış antik kenti ile de şehrin konumunun önemi anlaşılabilmektedir. Karkamış antik kentinin kazı çalışmaları kapsamında oluşturulacak olan Karkamış Arkeopark’ın bir bölümü düzenlenen törenle açıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerini tüm dünyaya gösterecek. Kazıların sonunda yapılması planlanan Karkamış Arkeopark, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak.” diye konuştu.

Şahin, 2018 yılında ilki gerçekleşen ‘GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ne 250 binden fazla ziyaretçinin geldiğini, dünyaca ünlü ve Michelin yıldızlı şeflerin, 116 şehir içerisinde gastronomi alanında Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’in mutfağını yorumladığını hatırlattı.

Şahin, tarihe, kültüre, sanata ve gastronomiye gönül veren herkesi “GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ne davet etti.

Gaziantep Valisi Davut Gül de, GastroAntep Festivali ile kentin en güçlü yönünün gözler önüne serileceğini belirterek, festivalin ekonomik açıdan gıda alanında üretim yapan birçok firmayı olumlu yönde etkileyeceğini bildirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)