Gaziantep’te şehir içi otobüslerin vatandaşı mağdur etmede sınır tanımadığını belirten vatandaşlar, bu duruma tepki göstererek, vatandaşların toplu taşıma araçlarının sürücüleri ile sorun yaşamaması ve ulaşımın ise daha kaliteli hale getirilmesi için sürücülere davranış eğitimleri verilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’nin büyükşehirlerinden olan ve Suriyeli sığınmacılarla nüfusu 2 milyonu aşan Gaziantep’te her gün binlerce vatandaş, toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. Toplu taşıma araçları ile yolculuk yapan vatandaşlar, kentte toplu ulaşım araçlarının yetersizliği, sefer sayılarının azlığı ve durak mesafelerinin uzaklığının yanı sıra bazı sürücülerin yolculara karşı tavır ve tutumlarına tepki gösterdi.

Özellikle de bazı özel halk otobüsü sürücülerinin tavırlarından şikayetçi olan vatandaşlar, denetimlerin artırılması çağrısında bulunarak, yetkililerin vatandaşların huzurlu bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlaması amacıyla her türlü tedbiri alması gerektiğini söylediler.

Toplu ulaşım araçlarında birçok sıkıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, özellikle 65 yaş üstü yaşlılar ve engellilerin ulaşımdan ücretsiz faydalandığı için çoğu zaman araçlara alınmadığını, alındığında da sürücülerin kabul edilemez tavırları ile karşılaştıklarını dile getirdiler.

Sürücülerin yolculara karşı çok kaba davranışlar sergilediklerini belirten vatandaşlar, bazı sürücülerin hakarete varan davranışlar sergilediklerini ifade ettiler.

Toplu ulaşım araçlarının yetersizliği, sefer sayılarının azlığı ve durak mesafelerinin uzaklığının yanı sıra bazı sürücülerin yolculara karşı çok sert tavır ve tutum sergilediğini belirten Ahmet Ateş, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Otobüs ve sefer sayısı artırılabilir”

Ateş, “Toplu taşıma araçlarında en çok yaşadığımız sıkıntı bazen otobüs kartı olmayan yolcular oluyor, cebinde parası olduğu halde insanlar toplu taşıma araçlarını kullanamıyorlar. Bundan dolayı gerek biz gerekse diğer yolcular mağdur oluyorlar. Otobüslerde hem kart hem de para geçse çok daha makbul olur. Yine durak mesafelerinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bazı durakların mesafesi çok açık oluyor. Bazı iki durak arasındaki mesafe kilometreleri buluyor. Bir durağı kaçırdığında bir kilometre ileride bulunan durakta inmek zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı da çok mağdur oluyoruz. Otobüs sayısının da yeterli olmadığı mahalleler var. Bazı mahallelerde tek güzergah oluyor, yetersiz kalıyor. Büyük mahallelerin iki güzergahı olabilir. Otobüs ve sefer sayısı artırılabilir. Amaç insanlara hizmet etmekse bu hizmetin de tam olması lazım.” dedi.

“Argo kelimeler bile kullananlar oluyor”

Otobüs sürücülerinin genel bir eğitime tabi tutulması gerektiğini belirten Ateş, “Sürücülerin insanlara hitap noktasında çok sıkınıtlar yaşıyoruz. Argo kelimeler bile kullananlar oluyor. Bazen çocuklu bayan yolculara çok sorun çıkartıyorlar. Çocuk arabası olan bayan yolcuları almak istemiyorlar. Bu konularda genel bir eğitim almaları lazım. Klimalar konusunda çok sorun yaşıyoruz ve klimayı açmaları talebinde bulunduğumuzda klimayı açtıklarını söylüyorlar ama sadece fanı çalıştırıyorlar. İnsannlar sıcaktan dolayı mağdur oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Şofürler engellilere ve yaşlılara pek yardımcı olmuyorlar”

Üniversite öğrencisi Aykut Tekkanat, “Otobüs çok yetersiz, otobüse sıkışa sıkışa biniyoruz. Mesafeleri çok yetersiz. Her beş dakikada bir otobüsün gelmesi lazım ve özellikle de akşam saatlerindeki otobüs sayılarını ve seferlerinin artırılması gerekir ki insanlar evlerine rahat bir şekilde ulaşabilsin. Şofürlerin engellilere, yaşlılara pek yardımcı olmuyorlar. Özellikle de otobüsün kalabalık olduğu saatte şofürlerin engellilere ve yaşlılara yardımcı olmaları çok zor. Ama normal vakitlerde bir sıkıntı yoktur. Otobüslerin kalabalık olduğu saatlerde kimse kimseye yardımcı olmuyor. Şofürlerin yolculara iyi davranması lazım. Bazen yolcu otobüse biniyor, insanlık hali kartını okutmayı unutuyor ama şofür, o yolcuyu diğer bütün yolcuların içinde rencide edecek bir ses tonuyla bağırıyor, bunlar son derece yanlıştır. Daha kibar ve insanların haklarına daha saygılı olmalıyız. Birçok otobüs sürücüsü tüm trafik kurallarını ihlal ediyorlar. Ceza olmasa kırmızı ışıkta bile geçecekler, çünkü eskiden geçiyorlardı. Birçok durakta durmuyorlar.” diye konuştu.  

“Serbest kartı olan yolcuları almıyorlar”

Kentte yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıklardan dolayı yolculuk esnasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Mehmet Kaya da  çoğu zaman dakikalarca araç beklediklerini çoğu zaman da araçlarda ayakta sıkışık halde yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Toplu taşıma araçları bazı mahalleler için yeterli  bazı mahalleler için yeterli değil. Şofürler ‘zamanım yetmiyor’ diyor, yolcu almıyorlar. Özellikle yaşlıları almıyorlar. Serbest kartı olan yolcuları almıyorlar. Taksi ve toplu taşıma araçlarının sürücüleri öfke kontrolü, uyuşturucu gibi testlerden geçmelidir. Okul servisleri hangi kurallara tabi tutuluyorsa Taksi ve toplu taşıma araçlarının sürücüleri de aynı kurallara tabi tutulmalıdır.”

“Sürücülere belli testlerin yapılması lazım”

Yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen yolcu yoğunluğunun, özellikle kadınlar ve ailece yolculuk yapanlarda rahatsızlığa neden olduğunu belirten Turan Dikiciaşık ise “Toplu taşıma araçları günün belli saatlerine kalabalık oluyor. Sabah ve akşam saatlerinde kalabalığı aşamıyoruz. Bir de çok aşırı yolcu almalar oluyor. Aile, kadın ve çocuklar rahatsız oluyor. Yol şartlarına göre bu araçlar yeterlidir. Çünkü yollarımız da çok dar. Bundan dolayı araçları yeterli buluyorum ama otobüsler çok kalabalık oluyor. Bu kalabalığında önüne ancak belediye belli bir sayının üzerinden sonra yolcu alınmamasını sağlayabilirse belli saatlerde bu tür sıkıntıları azaltır. Canımızı güvenip otobüse biniyoruz. Çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bundan dolayı otobüsler denetlenmelidir. Aynı şekilde sürücülerin belli testlerin yapılması lazım.” çağrısında bulundu.

“Trafikte şiddet olmamalıdır”

Yetkililerin denetimlere daha fazla önem vermesi çağrısında bulunan Nazlı Hanım da “Toplu taşıma araçlarını yeterli bulmuyorum. Ben, Dumlupınar Mahallesi’nde ikamet ediyorum ve bu güzergahta otobüsler çok eksik, saatleri ve otobüs sayıları yetersiz. Otobüs ücretleri yüksek. Otobüsler çok aşırı yolcu alması rağmen yeterli sayda araç bulundurulmuyor. İnsanlar üst üste bindiriliyor. Bu şekilde seyahat etmek zorunda kalıyoruz. Trafikte şiddet olmamalıdır, bundan dolayı gerekli kontrollerin yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

“Yolcularda sürücülerde birbirlerine karşı daha saygılı davranmalıdır”

Yolcularında sürücülerinde birbirlerine karşı daha saygılı olmaları gerektiğini dile getiren İbrahim Halil Öztüfekçi de “Bazen yolcu ile sürücü arasında tartışmalar oluyor, yolcularda sürücülerde birbirlerine karşı daha saygılı davransalar çok iyi olur. Hatta bazen istenmeyen durumlarda yaşanıyor. Sürücüler okullar açıldığı zaman bazen sabahları yolcuları almıyorlar. Bundan dolayı sıkıntı yaşanıyor.” şeklinde konuştu.

“Yolcu kartı yok diye sürücü tarafından azarlanıyor”

Toplu taşıma araçlarının ve kart dolum noktalarının yetersiz olduğunu ifade eden Mehmet Akgün de da şunları söyledi:

“En büyük sıkıntımız kart sıkıntısı.dır Bazen insanlar kartını yanına almayı unutuyor, limiti olmuyor. Bu konuda sürücülerle çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Buna bir çözümün bulunması gerekiyor. Gerekirse ücret alınsın ama insanlar mağdur olmasın. Yolcu kartı yok diye sürücü tarafından azarlanıyor. Bir de 65 yaş üstündeki yolcular serbest kart ile otobüse bindikleri için bu yolcuları sürücüler almıyorlar.”

Baki Akboğa da bindikleri araçlarda da yolcuların fazla olması nedeniyle ayakta ve sıkışık bir durumda yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)