İmam Hatip Proje Okulları, fen ve sosyal bilimler programını da uyguluyor. Bu sayede öğrencilerin bilgi beceri ve yeteneklerini geliştirebilme imkânı bulduklarına dikkat çeken İbrahim Hakkı Hazretleri Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Hamza Arslan, imam hatip lisesi öğrencilerinin medeniyetin inşası için fen ve pozitif ilimlerle uğraşırken bir yandan da sağlam kaynaklardan dinlerini öğrendiklerini ifade etti.
2014 yılında eğitim ve öğretime başlayan proje imam hatip liseleri, ilk mezunlarını verdi. 2018 yılında imam hatip lisesinden mezun olan 234 bin öğrencinin yüzde 28.6’sı lisans ve önlisans bölümlerine yerleşirken, yüzde 37.6’sı da lisans, önlisans ve açıköğretim fakültelerine yerleşti.
"Halkımız imam hatip okullarına çok ciddi bir teveccüh gösteriyor"
Halktan çok ciddi bir teveccüh gördüklerini ifade eden Arslan,
"Planlamamızda bizim 4 sınıf proje 4 sınıf da alan sınıflarımız olacaktı. Ama halkımızın teveccühü ve Genel Müdürlüğümüzün isteği ile 256 olan kontenjan sayısını 332’ye çıkardık. Tercih döneminde 332 öğrencimizi de aldık. Biliyorsunuz ki imam hatip okulları daha önceleri kat sayı problemi ile karşılaştı. Bu okullardan mezun olanlar, sadece belirli alanlara gidebiliyordu. Ancak günümüzde imam hatip fen ve sosyal bilimler programı uygulanan okullarda okuyanlar istediği her alana gidebiliyor. Eczacılık, öğretmenlik, mühendislik gibi alanlara gidebiliyorlar.” diye konuştu.
“Ülkemizin kalkınmasına çok ciddi hizmet edecek öğrencileri yetiştireceğiz”
Bizler de fen ve sosyal bilimler proje okullarının meyvelerini inşallah önümüzdeki yıldan itibaren alacağız.” diyen Arslan, “Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün çok ciddi çalışmaları var ve biz 2020 yılını akademik yıl olarak ilan ettik. Allah nasip ederse önümüzdeki yıldan itibaren buradan listeleri yayınlayacağız. Tıp’a gidenler, mühendislik, hukuk, öğretmenlik ve diğer başka alanlara yazılımcıları yetiştirerek ülkemizin kalkınmasına çok ciddi hizmet edecek öğrencileri yetiştireceğiz.” şeklinde konuştu
"İmam hatipliler sağlam kaynaklardan dinlerini öğrenmektedirler"
Kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüveni yüksek, kültür ve medeniyet mirasımızın farkında nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Arslan, “İmam hatip okullarına neden bu kadar ilgi var? Öğrencilerimiz bu okullarda medeniyetini, kültürünü, ahlakını, sağlam kaynaklardan dinini öğreniyor. Bununla beraber de öğrencilerimiz diyor ki ben doktor, mühendis, öğretmen olmak istiyorum. Biz de bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Halkımız da bunu görüyor. Proje uygulayan memleketimizin diğer illerindeki imam hatip okulları ciddi meyveler veriyor. Eşit ağırlık, sayısal ve sözel alanlarında ilk 10 bin arasına çok ciddi sayıda öğrencilerimiz girdi. Bunun yanında okulumuzun alt yapısı, yönetim ve eğitim kadrosu çok iyi. Halkımız bu nedenle imam hatip okullarına büyük bir teveccüh gösteriyor.” dedi.
"Medeniyetimiz inşası için dini ve fenni ilimleri beraber öğreniyorlar"
Anadolu İmam Hatip Liselerinin fen ve sosyal bilimler programını uygulayan okullarının meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Arslan, “Allah’ın izni ile okullarımız meyvelerini vermeye başladı. Okulumuzun adı, İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesidir. İbrahim Hakkı, İslam medeniyetinin çok önemli bir değeridir. Tillo’da yanı başımızda bulunuyor. Öğrencilerimizi ara ara ziyarete götürüyoruz. Oraya gittiğimizde girişte bir levha var. İbrahim Hakkı Hazretlerinin hangi dersleri gördüğü, hangi alanlarda çalışmalar yaptığı yazılıyor. İşte bizim okulumuz da bu misyonla hareket ediyor. Öğrencilerimiz medeniyetimiz inşası için bir yandan fen ve pozitif ilimlerle uğraşırken bir yandan da sağlam kaynaklardan dinlerini öğrenmektedirler.” ifadelerini kullandı.
“Ahiretimizi ve istikbalimizi düşünmemiz icap etmektedir”
"Bir yandan dünyamız için çalışırken diğer yandan da ahiretimizi ve istikbalimizi düşünmemiz icap etmektedir.” diyen Arslan, bu düşüncede öğrenciler yetiştirme arzusunda olduklarını kaydetti.
Arslan, “Biz Resulullah'ın şu ifadesini unutmuyoruz, “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışın.” İşte biz, bu düşüncede olan insanlar yetiştirmek arzusundayız. Aynı zamanda Peygamber Efendimizin tabiriyle, ‘dünya ahiretin tarlasıdır.’ Biz dünyadan vaz geçemeyiz. İnsanlık için, adalet için, bunu yapmak zorundayız. Siirt halkına ve özellikle velilerimize şu çağrıda bulunmak istiyorum, ‘İnsan, bilmediğini ya yanlış bilir ya da bilmediğinden korkar.’ Biz halkımızı okulumuza davet ediyoruz. İmam hatip okulları noktasında kafasında bir soru işareti olan, 'tamam ben öğrencimi göndereceğim de öğretmen kadrosu nasıldır, öğrenciler nasıl vakit geçiriyor, fen laboratuvarı var mı? diye düşünen velilerimiz varsa, lütfen bize gelsinler bir çayımızı içsinler. Okulumuzun başarılarını, vizyonunu anlatalım.” dedi.(Murat Orhan-İLKHA)