TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Bahçeli köyü yakınlarında bulunan TPAO'ya bağlı Silivanka Üretim Sahası ile Kozluk'a bağlı Ünsaldı köyü sınırlarında bulunan TPAO'ya ait petrol sahası atığının çevre kirliliğine sebep olduğu iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Şırnak illerinde bulunan 88 üretim sahasında bin 154 kuyudan ham petrol üretimi yapıldığı belirtilen açıklamada, petrolle birlikte üretilen suyun, çevrenin kirletilmemesi ve bitki örtüsüne zarar verilmemesi adına yüzey tesislerinde ayrıştırılarak, kanun gereği atık su kuyularına basıldığı ifade edildi.

Batman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı sahalarda 124 adet atık su kuyusunun bulunduğu aktarılan açıklamada, "Bunlardan 4 adedi (Silivanka 1,3,5 ve 9) Silivanka üretim istasyonunda petrolden ayrıştırılan atık suyun basılması için kullanılmaktadır. Bu kuyulara güvenli bir şekilde atık su enjeksiyonu yapılması için tüm teknik gereklilikler yerine getirilmiş ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden enjeksiyon izni alınmıştır. Silivanka sahası içinde bulunan Silivanka 1,3,5 ve 9 nolu kuyuların kapasiteleri yeterli gelmediği için sahadan yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan Güzeldere-6 kuyusuna da atık su basma zorunluluğu hâsıl olmuştur. Bu kuyu da TPAO'nun ruhsat sınırları içinde bulunan Güzeldere petrol üretim sahası içinde bulunmakta olup, atık su enjeksiyonu için Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden enjeksiyon izni alınmıştır. Atık su kuyularına, üretilen petrolden ayrıştırılan suyun dışında sondaj atığı, sondaj çamuru vb. atık maddeler kesinlikle basılmamaktadır." denildi.

"Atık suyun içme suyuyla ve toprakla en ufak bir teması asla olmamaktadır"

Hiçbir yerde yeraltı suyunun ve doğanın kirletilmediği ileri sürülen açıklamada, "Güzeldere-6 enjeksiyon kuyusuna Silivanka, Güzeldere ve Ünsaldı sahalarından üretilen petrolden ayrıştırılan suyun basılması planlanmaktadır. Bu işlem, yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikteki rezervuardan üretilen petrolden ayrıştırılan suyun tekrar aynı rezervuara basılması işlemidir. Kuyu enjeksiyon hattı gömülü olup, 2 bin psiyüksek basınca dayanıklıdır. Ayrıca enjeksiyon hattı için korozyona dayanıklı olan fiberglass tip boru seçilmiştir. Atık su, kuyu içerisinde et kalınlıkları ve mukavemetleri yüksek casing borular (muhafaza borusu) içerisinde yüzeyden 2 bin 200 metre derinliğe kadar enjekte edilmekte olup yüzeyle, içme suyuyla ve toprakla en ufak bir teması asla olmamaktadır. Halihazırda mevcut 124 adet enjeksiyon kuyusunun hiçbirinde, ne yeraltı suyu kirletilmiş ne de doğaya ve çevreye zarar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

"Çevreye zarar verilmemiştir"

Açıklamanın devamında, "Benzer şekilde, Bahçeli köyü içerisinde bulunan Silivanka 1, 3, 5 ve 9 nolu kuyulara da yıllardır atık su basılmakta olup, basılan su içme suyu şebekelerine karışmamış ve çevreye zarar vermemiştir. Ham petrolden ayrıştırılan atık suyun, atık su enjeksiyon kuyularına basılması kanuni bir zorunluluktur. Bu işlem dünyadaki en gelişmiş Çevre Koruma Yöntemlerinden bir tanesidir. Bu yöntemle, yüklenici firmalar vasıtasıyla tankerlerle taşınan atık suyun, boru hattıyla kuyulara enjekte edilmesiyle birlikte, atık suyun taşınması için harcanan nakliye giderleri ortadan kaldırılacak, kamu kaynaklarının verimli ve ekonomik kullanılması adına ciddi bir tasarruf sağlanacaktır.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, yönetim politikaları gereği çevreyi ve doğayı korumaya özel bir önem ve hassasiyet göstermektedir. Faaliyet gösterilen tüm sahalarda olduğu gibi Batman'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın göstermekte olduğu çevre ve sosyal sorumluluk duyarlılığından kimsenin şüphe etmemesini temenni ederiz." ifadeleri kaydedildi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)