Gaziantep’te, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gelen siparişleri yetiştirmeye çalışan bıçak ustaları, çarklarını döndürerek hummalı bir çalışma yürütüyor. Kentte bıçak üretimi ve bileyicilik yapan esnaf, Kurban Bayramı öncesinde yoğun mesai yapıyor.

Vatandaşlar da kurban kesiminde kullanacakları bıçaklarını keskinleştirmek ya da bakımını yaptırmak için işin uzmanı bıçakçılara gidiyor.

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kalırken Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’ndaki bıçakçılarda hareketlilik başladı. Kurban kesecek vatandaşlar, bıçakları hazırlama telaşına düştü. Yeni bıçak alanların yanı sıra kimi vatandaşlar da eski bıçaklarını biletip bayrama hazırlanıyor.

Kentte bıçakçı esnafı, bayrama kısa bir süre kala kurban bıçağı taleplerini karşılamak için yoğun bir mesai harcıyor. Kurban Bayramı için üretilen yeni bıçakların tezgâhlardaki yerini aldığı dükkânlarda birçok vatandaş da getirdikleri bıçakları keskinleştiriyor.

Gaziantep’te yarım asırdır baba mesleğini sürdüren Celal Culfa, Kurban Bayramı yaklaştıkça vatandaşların da körelen bıçaklarını keskinletmeye başladığını söyledi.

Gaziantep’te yarım asırdır baba mesleğini sürdüren Celal Culfa, bıçak satışlarında her hangi bir yoğunluk olmadığını ancak bıçak bilemek için vatandaşların gelmeye başladığını söyledi.

“Bayram öncesi yoğun çalışıyoruz”

Bayram öncesi kentteki bıçakçılarda yoğunluğun yaşandığını belirten Culfa, “Kurban Bayramı’na 10 gün kaldı, bıçakları bilemeye başladık. Vatandaşlar yavaş yavaş bıçaklarını getirmeye başladılar. Biz de elimizden geldiği kadar temiz bilemeye çalışıyoruz. İşlerimiz şimdi daha yeni başladı, ama bayrama birkaç gün kala daha kalabalık olur. Çünkü vatandaşlar bayrama doğru genelde alış verişe çıkıyorlar.” dedi.

“Keskin bıçakla kurban daha rahat kesilir”

Bazı vatandaşların Kurban Bayramı için yeni bıçak tercih ederken, bazılarının eski bıçaklarını biletmeyi tercih ettiğini belirten Culfa, vatandaşlar bu işleri son günlere bırakmama konusunda da uyardı.

“Bıçak ne kadar keskin olursa kurban da daha az eziyetle teslim olur” diyen Culfa, “Bıçak keskinletme çok önemli, bıçaklar mutlaka keskin olmalı. Yoksa kurbanı kesmez, hayvana eziyet olur. Bizim burada bilediğimiz bıçaklar keskin oluyor. Keskin bıçakla kurban daha rahat kesilir ve hayvan da eziyet görmez.” ifadelerini kullandı.

Hasan Hüseyin Culfa ise, Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle bir yoğunluk içerisine girdiklerini ve vatandaşların kurban kesiminde kullanacakları bıçaklarını keskinleştirmek ya da bakımını yaptırmaya başladığını belirtti.

“Bileme işlemi son günlere bırakılmamalı”

Bıçaklarını bileyecek vatandaşların bu işi son bırakmamasını isteyen Culfa, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Şu anda henüz tam bir kalabalık yok ama bayrama doğru yoğunluğumuz artıyor. Bayram arifesinde işlerimiz daha da yoğun oluyor. Vatandaşların en kısa zamanda bıçaklarını getirip, biletmesi gerekir. Son günlere bırakmalarına ve yoğun olmasını beklemelerine gerek yok.” diye konuştu.

“Bıçakları işinin ehli kişiler bilemeli”

Vatandaşlara bıçaklarını uzman kişilere biletmelerini tavsiye eden Culfa, “Mahalle aralarında bu işi yapanlar var. Onlara tavsiyemiz, bu konuda ehil olanların yanına gitmeleridir. Bıçak iyi keskinleşmezse kurban eziyet görür. Allah için kesilen bir kurbana eziyet edilmemeli.” uyarısında bulundu.

Kurban Bayramı’na bir-iki gün kala daha yoğun çalıştıklarını belirten Culfa, gece yarılarına kadar mesai yaptıklarını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)