Meteoroloji'nin Temmuz 1971-2018 arası dönemini kapsayan araştırmasına göre geçen yıl en sıcak Temmuz aylarından biri yaşanmıştı, bu yıl ise yaz Temmuz'un ancak 29'unda o sıcak hava yaşandı. Bugün hava sıcaklığı tüm yurdun tüm kesimlerinde yüksellirken termometreler İstanbul'da 33, Ankara'da 34, Muğla'da 33, Diyarbakır'da 38, Trabzon'da 29 dereceyi gösterdi.

HAVA DURUMU: YAZ YENİ BAŞLADI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Müdürü Ahmet Uçar, Türkiye'nin hava durumu hakkında "Nem ve sıcaklıklar normal, o kadar yüksek değil" diyerek "Türkiye'de yaz yeni başladı diyebiliriz" açıklamasında bulundu.

"Türkiye geneline yaz bugün itibarıyla geldi" açıklamasında bulunan Uçar, bir buçuk aylık bir gecikme olduğunu vurguluyor, bugün hissedilen sıcaklığı ise 'yüksek' değil olması gereken yani mevsim normallerinde yaşanan bir sıcaklık olduğunu belirtti.

"Nem ve sıcaklıklar normal, o kadar yüksek değil. Yaz yeni başladı diyebiliriz. Çoktandır, bir buçuk aydır gecikme vardı. Bugün yaz yeni başladı diyebileceğimiz bir gün. İstanbul 32-33’lerde, Ankara 33-34 derecede. Bunlar normal sıcaklıklardır." diye Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Müdürü Uçar, yurdun hava durumu ile ilgili şu ifadeleri kaydetti:

"Temmuz ayı kısmen daha yağışlı ve serin geçti ama bugün itibarıyla yaz başladı. Yurdumuzun iç bölgeleri itibarıyla sıcaklıklar 2 ila 4 derecenin üzerinde. Türkiye’nin geri kalan kısmına baktığımızda sıcaklık mevsim normalleri seviyesine ulaştı. Mevsim normallerinin altında bugün itibarıyla kalmadı. Bu yıl yazı biraz daha az hissettik. İç Anadolu’nun birkaç noktasında birkaç derece mevsim normallerinin üstüne çıkabilir."

"SICAKLIK AÇISINDAN ALARM VERİCİ BİR DURUM GÖRÜNMÜYOR"
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden meteoroloji ve afet yönetimi uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu'na göre ise Avrupa'yı olumsuz etkileyen sıcaklar Türkiye'ye gelmedi.

Kadıoğlu, havanın normali olmadığını söylüyor, "Bir sene serin, bir sene çok sıcak geçer. Ortalamasını alırsın mevsim normallerinin altında çıkar" dedi.

Türkiye'nin bu yaz kuzeyin etkisinde kaldığını anımsatan Kadıoğlu, şöyle konuştu:

"Avrupa’yı etkileyen izobarik sırtlar dediğimiz güneyden gelen sıcak hava bize henüz gelmedi, o kadar derine inmedi. Biz kuzeyden gelen soğuk hava oluklarında kaldık bu yaz. Alarm verici bir durum yok. Alarm verilmesi için sıcak hava dalgaları peş peşe en az üç gün sürmesi lazım. Hem gündüz hem gece sıcak olması lazım ki, ölümcül olsun. Güneşin altında duruyorsan, rüzgâr esmiyorsa, nem varsa terliyorsun ama vücuttaki ter buharlaşmıyorsa zorlanmaya başlıyorsun. İnsanlar yaşlandıkça, obez oldukça sıcaklığı daha fazla hissediyor olabilir."