İSTANBUL

İranlıların Türkiye’ye olan ilgisi katlanarak sürüyor. Her yıl 3 milyon İranlı turist Türkiye’yi ziyaret ederken Türkiye’ye yönelik yatırım yapan İranlıların sayısında da dikkati çeken bir artış gözlemleniyor. Son birkaç yıldır Türkiye’den konut alımında Iraklılardan sonra ikinci sıraya, yatırım yoluyla Türkiye vatandaşlığına başvuruda ise ilk sıraya yerleşen İranlılar 2019 yılının ilk altı aylık döneminde Türkiye’de şirket açarak doğrudan sermaye yatırımı yapan yabancılar arasında da birinci sıraya yerleşmiş bulunuyor.

YABANCI YATIRIMCILARIN GÖZÜNDE İSTANBUL REVAÇTA

Yabancıların Türkiye’ye olan yoğun sermaye yatırımı ilgisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un açılan ve kapanan şirket istatistiklerine bakıldığında da doğrulanıyor. İstatistikler yabancıların şirket kuruluşu amacıyla özellikle İstanbul’a büyük bir ilgili duyduğunu gösteriyor. 2019 Ocak-Haziran döneminde kurulan yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 63’ü İstanbul Ticaret Odası’na kayıt yaptıran firmalardan oluşurken İstanbul’a getirilen yabancı sermaye miktarı da 1 milyar 200 milyon liraya yaklaşıyor.

İRANLILAR TÜRKİYE’DE FİRMA AÇMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ

Türkiye’ye en çok yatırım yapanlar sıralamasında İranlılar ise özellikle öne çıkıyor. İstatistikler, Türkiye’den konut alımında Irak’tan sonra ikinci sırada, vatandaşlık başvurularında ise ilk sırada olan İranlıların Türkiye’ye olan ilgisinin doğrudan sermaye yatırımı olarak da artarak sürdüğünü gösteriyor. İranlılar 2019 ilk yarısında Türkiye’de şirket açarak doğrudan sermaye yatırımı yapmakta da birinci sıraya yerleşmiş bulunuyor.

YILIN İLK ALTI AYINDA 513 İRAN SERMAYELİ ŞİRKET KURULDU

2016 yılında İranlılarca Türkiye’de toplam 298 şirket kurulmuşken, bu rakam 217’de 357’ye, ambargoların başladığı 2018 yılında ise bin 19’a yükseldi. 2019 yılının ilk altı ayında ise Türkiye’de 33’ü anonim şirket olmak üzere 513 İran sermayeli şirket kurulmuş bulunuyor. Bu ise geçen yılın aynı döneminde 368 İranlı şirket kurulduğu dikkate alınınca geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışı ifade ediyor.

2019 Ocak-Haziran öneminde İran’dan gelen yatırımcıların hangi ekonomik faaliyetlere yatırım yaptığına bakıldığında ise İranlıların Türkiye’de 233 firma ile “toptan ve perakende ticareti”, 53 firma ile “finans ve sigortacılık”, 53 firma ile “konaklama ve yiyecek”, 48 firma ile “imalat sektörü faaliyetleri”, 40 firma ile “idari ve destek hizmeti faaliyetleri”, 26 firma ile ise “mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler” yapmayı tercih ettikleri görülüyor.

"ŞİRKET KURULUŞU İÇİN ARAYANLAR İRANLILARDAN TELEFONLAR SUSMUYOR"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, İranlıların Türkiye’ye olan ilgisinin gelecek dönemde de artarak sürmesini beklediklerini söyledi.

Çayabatmaz İran ile Türkiye arasındaki ticari potansiyelin çok yüksek olduğunu belirterek, "Bunun nedeni yalnızca İranla geniş bir kara sınırımızın olması, iki ülke arasındaki charter ve doğrudan uçuşların yoğun olması ve her yıl milyonlarca İranlının turistik amaçla Türkiye’yi ziyaret etmeyi tercih etmesi değil. Aynı zamanda Türkiye ambargolar sonrasında İran için tek çıkış kapısı haline geldi. Yani İranlıların eli mahkum Türkiye’ye gelmeye. İran sermayesi ABD ile ilişkilerini bozmak istemeyen Körfez ülkelerinde rahat hareket edemiyor. İranlılar da bürokrasinin fazla olduğu Körfez ülkeleri üzerinden değil yabancı yatırımcıya kolaylıklar gösteren ve Yatırımla Türk Vatandaşlığı Programı uygulayan Türkiye’ye gelmeyi tercih ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’ye yönelen yatırımcı ilgisinin yakın dönemde de artmaya devam etmesini beklediklerini aktaran Çayabatmaz, “Burada önemli bir potansiyel olduğunun altını çizelim. Bu ilgi şimdiye kadar sadece insani amaçlı göç alan Türkiye’nin artık yatırım çekmeye başlayarak bir üst lige çıktığını gösteriyor. Eğer Türkiye’nin yatırım yoluyla vatandaşlık programı bu şekilde sürdürülürse birkaç yıl içerisinde İran’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırım miktarının 5 milyar dolar seviyesini yakalamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak, AA