Gaziantep'te ikamet eden Cafer Boz'a Toroslar EDAŞ tarafından kaçak elektrik kullandığı iddiasıyla birinci defasında 28 bin 650 TL ve ikinci defasında da 12 bin 900 TL olmak üzere toplam 41 bin 550 TL para cezası kesildi. İki yıl boyunca evine elektrik verilmediğini ifade eden Boz, haksız ceza yüzünden çalıştığı işyerinden hırsızlıkla suçlanarak işten çıkarıldığını söyledi.
Boz, kaçak elektrik kullanmadığı halde kendisine para cezası kesilmesi ve daha sonra elektriğinin kesilmesi üzerine şirkete yaptığı itiraz dilekçesi reddedilince konuyu adliyeye taşıyarak Toroslar EDAŞ aleyhine dava açtı. Toroslar EDAŞ hakkında suç duyurusunda bulunan Boz, konuyu mahkemeye taşıdı.
Konuya ilişkin bilirkişi raporunda kaçak elektrik kullanımının olmadığı, kaçak elektrik kullanımı olsa dahi bu kadar bir ceza verilemeyeceği ifade edildi.
Mahkeme heyeti, duruşmaların sonunda Boz'un kaçak elektrik kullanmadığını tespit etti ve Toroslar EDAŞ'ın Boz'a kestiği cezanın ödenmemesine ve kestiği elektriği açmasına karar verdi. Karara itiraz eden Toroslar EDAŞ, iddia tarafı kendisi olmasına rağmen ispatı tüketici Boz'dan talep etti.
İddiasını ispatlayacak deliller sunamayan Toroslar EDAŞ'ın itirazını reddeden mahkeme, vermiş olunan kararın kesin hükmüne karar verdi.
Verilen karara rağmen tüketici Boz, Toroslar EDAŞ tarafından tekrardan icraya verildi.
Hukuk mücadelesini kazanmasına rağmen icraya verilmesine ve elektriğini açtıramamasına sert tepki gösteren Boz, söz konusu elektrik dağıtım şirketini ikinci defa mahkemeye vermeye hazırlandığını dile getirdi.
Kaçak elektrik kullanmadığı halde kendisine haksız yere para cezası yazıldığını ve 2 yıl boyunca sürekli elektriğinin kesildiğini belirten Boz, kaçak elektrik kullandığı yönündeki suçlamaları reddetti.
"Verilen ceza nedeniyle işten çıkarıldım"
Şahinbey ilçesinin Perilikaya TOKİ konutlarında ikamet eden Boz, 7 çocuğu, 2 gelini ve dört torunu ile birlikte yaşadığını belirterek, elektrik şirketinin, kendisi hakkında "kaçak elektrik kullandı" iddiasının üzerine çalıştığı işyerinden de çıkarıldığını belirtti.
Elektrik dağıtım şirketi ile yaşadığı sorunları anlatan Boz, "2016 yılında işlerim ters gitti, çalışamadım. İşyerim vardı, iflas ettim. O sırada yaklaşık 980 TL gibi bir elektrik borcumuz birikmişti. Ben yurt dışına gittim. Yeni işe başladım, aracım vardı sattım. Eşime de elektrik borcumuzu ödemesini söyledim. Eşim borcumuzu yatırmaya gidiyor, eşime aboneliğimizi iptal ettiğini ve bizim tekrar abonelik çıkartmamız gerektiğini ve borcumuzun da 2 bin 800 TL olduğunu söylemişler. Eşim 'bu borcu ödeyelim' diyor ama kabul etmiyorlar. Evin adresini alıyorlar. Eşim eve geldikten 3 gün sonra tabi bu süre içerisinde de ne elektriğimiz kesildi ne de fatura geliyor. Kesinlikle uyarıda da bulunmadılar. 3 gün sonra elektriğimiz 'kaçak' diye 28 bin 650 TL para cezası yazıyorlar. Ben bu faturayı görünce cinnet geçirdim ve bu olayı mahkemeye taşıdım ve mahkemeyi kazandım." dedi.
"İkinci defa hem elektriğimizi kestiler hem de 12 bin 900 TL ceza kestiler"
Boz, "Elektrik dağıtım şirketinin avukatı da benim kendilerini mahkemeye vermeme itiraz etti. Ben kendilerini mahkemeye vermemin üzerinden 38 gün geçti. Yani cezayı yazdılar ama elektriğimizi ise kesmediler. Ama 38 gün sonra gelip hem elektriğimizi kesiyorlar hem de ayrıca bir 12 bin 900 TL ceza kesiyorlar. Ama biz kesinlikle ceza yazıldığını bilmiyoruz. Biz, mahkemeyi kazandık diye seviniyoruz ve elektriğimizi açtırdık. Elektrik dağıtım şirketinin avukatı buna itiraz etti. Bu davayı bir üst mahkemeye taşıdım. Mahkemeden sonra tekrar elektriğimizi kestiler. Biz, yine mağdur olduk. İkinci mahkemeyi de kazandım. Ama halen beni icra vermeye devam ediyorlar." ifadelerini kullandı.
"Hırsız diye işten çıkarıldım"
Çalıştığı işyerinden de "kaçak elektrik" kullandığı gerekçesiyle çıkarıldığını belirten Boz, "Beni işten çıkardılar ve hırsızlıkla suçladılar. İş yeri 'hırsızla çalışamayız, sen hırsızlık yapmışsın' dediler. Kendimi aklamışım, kazandığım mahkemeden beni icraya verdiler. Elektrik kaçağı benim nazarımda hırsızlık demek. 3 yıldır hukuk mücadelesi veriyorum. Bunların yüzünden 5 tane işten çıktım. 4 bebek var, 4 öğrencim var. Elektriğim mahkemeyi kazandığımda açılıyor sonra gelip kesiyorlar. Yaklaşık 2 yıldır beni elektriksiz bıraktılar. Üstelik bir de bayram üstü beni işimden ettiler." şeklinde konuştu.
"İcrayı kaldırmak için para istediler"
Mahkemeyi kazanmasına rağmen icraya verildiğini öğrenince elektrik dağıtım şirketinin avukatının yanına gittiğini, icranın kaldırılması için kendisinden 3 bin 800 TL para istendiğini iddia eden Boz, şunları söyledi:
"İcrayı kaldırmak için benden 3 bin 800 TL lira para istediler. Ben de 'kazandığım mahkemeden neden size para vereyim?' dedim. Bana 'olmaz, biz masraf ettik' dediler. Ben de 'size para veremem ve sizi de savcılığa şikayet edeceğim' dedim. Bana 'şikayet edebilirsin, dava 3,5 sene daha sürer ve 3,5 sene daha elektriksiz kalırsın' dedi. Yani beni bu şekilde mağdur ettiler. Belki de benim gibi binlerce insan vardır, yazıktır, günahtır."
Konuya ilişkin görüştüğümüz Toroslar EDAŞ'ın avukatı, kendilerine gelen dosyaları işleme aldıklarını, ellerinde bir yetki olmadığını belirtirken, karardan sonra icra işleminin bir hata olduğunu ifade etti.
Görüşmek istediğimiz Toroslar EDAŞ yetkilileri ise dönüş yapacaklarını belirtse de belirttikleri zaman zarfında herhangi bir dönüşte bulunmadı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)