TEKNOLOJİ SERVİSİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kuruluşunun 56. yıldönümü dolayısıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katılımıyla, bir tören düzenlendi.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın 56. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Ülkemizi temsil eden öğrencilerimiz şimdiye kadar 114 altın, 308 gümüş ve 393 bronz madalya alarak üstün bir başarı gösterdiler. Bu başarı düzeyinin her geçen yıl artarak devam etmesi bizleri ayrıca memnun ediyor. Gençlerimiz, bu yıl düzenlenen matematik, biyoloji, fizik olimpiyatlarında 5 altın, 7 gümüş ve 10 bronz madalya kazanarak bizleri bir kez daha gururlandırdı" diye konuştu.
"TÜBİTAK, TÜRKİYE'DE BİLİM ÜRETİMİNİN MUTFAĞI"
TÜBİTAK'ı ülkede bilim üretiminin mutfağı olarak gördüklerini dile getiren Varank TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) öncülüğünde de ilk milli mikroişlemci tasarımına başlandığını söyledi. Milli tasarım işlemcinin 2021'de silah sistemlerinde test edilebilir bir noktaya geleceğini öngördüklerini bildiren Varank, SİHA'larda kullanılan bombaların arayıcı başlıklarının içindeki dedektör çiplerinin TÜBİTAK'ın Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarında üretildiğini aktardı. Varank, bilgi arzı güvenliği için açık kaynak kod anlayışını önemsediklerini belirterek, Pardus'dan edinilen tecrübeler doğrultusunda Türkiye Açık Kaynak Platformunu kurdukları, platformla yazılımcı sayısını ve niteliğini yükseltmeyi, kullanılan yazılımlarda güvenliği artırmayı, lisans maliyetlerini azaltarak dışa bağımlılığı düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Yazılım alanında güçlü bir küresel oyuncu olmayı ve yıkıcı teknolojilere karşı etkin çözümler getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Varank, TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından açık kaynak ofis eğitimleri düzenlediklerini, TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsünün de (TÜSSİDE) kurumların ve sektörlerin daha etkin yönetilmelerine dönük danışmanlık ve eğitim hizmetleri verdiğini anlattı.
“762.500 ÖĞRENCİMİZ TÜBİTAK PROJESİ GERÇEKLEŞTİRDİ”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, törenin açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Sadece 2018 yılında bilim fuarlarımız vasıtası ile 762.500 öğrencimiz TÜBİTAK Projesi gerçekleştirdi. Bu fuarlara izleyici olarak katılımcı sayısı 5 Milyon kişidir. Dolayısıyla biz sadece okullarımıza, sanayimize, akademisyenlerimize, üniversitelerimize değil ailelere de erişimdeyiz. Bunun da sorumluluğunun farkındayız. TÜBİTAK, ülkemizdeki pek çok kurum arasında, her düzeye, her yaş grubuna, her ile ulaşabilen kurumlarımızın başında geliyor.” Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK'ta 25, 30 ve 35 yılını dolduran çalışanlara plaket verdi.