Gaziantep’te düğün sezonu olmasına rağmen bekledikleri hareketliliğin henüz başlamadığını, geçen yıllara oranla altın satışlarının çok düşük olduğunu belirten kuyumcu esnafı, düğün sezonundan da umduğunu bulamadı.

Kuyumcuların en hareketli olduğu düğün sezonu başladı. Ancak altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşlar zorunlu olmadıkça ve mecbur kalmadıkça altın almaktan kaçınıyorlar. Gaziantep’te düğün sezonu başlamasına rağmen kuyumcu esnafı, bekledikleri hareketliliği göremiyor.

Altın fiyatlarındaki hareketlilik her geçen gün kendini biraz daha hissettiriyor. Eskiden insanlar yatırım için altın alırken, şimdilerde ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Altın fiyatlarındaki hareketliliğin kendilerini büyük bir oranda etkilediğini belirten kuyumcular, vatandaşların altın alamaz hale geldiğini ifade ettiler.

Düğün sezonu olmasına rağmen piyasanın durgunluğundan yakınan kuyumcular, zamanlarının büyük çoğunluğunu iş yerlerinde oturarak geçirdiklerini söylediler. Kuyumcular, altın fiyatının yükselmesi ve fiyattaki belirsizlik nedeniyle vatandaşların altın alamadığını, bunun için düğün yapmaktan kaçındığını belirterek, yetkililerin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini kaydettiler.

Düğün sezonu başlamasına rağmen vatandaşların alım gücünde azalma olduğu için bu sezonunun pek fazla beklentilerini karşılamamasından yakınan Cihan Cesur, altındaki bu yükselişin düğün sezonunu etkilediğini söyledi.

“Düğün sezon olmasına rağmen eski hareketlilik yoktur”

Yaz döneminin en hareketli oldukları ve altın satışlarının arttığı dönem olduğunu belirten Cesur, “Hem gurbetçilerin gelmesi hem de düğün mevsiminden dolayı satışlarımız biraz daha hareketli olur. Ama bu sezon satışlarımız da halen düşüş var. Altının fiyatının yüksek olması satışlarımıza yansıyor. Diğer sezonlara göre bu sezon bayağı bir sakin geçiyor. Düğün sezon olmasına rağmen eski hareketlilik hiç yoktur. Küresel piyasalardan, yaşanan krizlerden ve ülkelerin altına talebi arttığından dolayı haliyle altın yükseliyor ve bu durumda bize yansıyor.” dedi.

“İnsanların artık alım gücü yok”

Altının gram fiyatı yüksek olduğu için satışlarında düştüğünü belirten Cesur, “Daha önceleri vatandaş 12 tane bilezik, 2 metre zincir alırdı. Ama altın fiyatının yüksek olmasından dolayı bir düşüş yaşandı. Vatandaş 12 tane bilezik yerine 8 veya 6 tane ya da gösterişi daha fazla ama gram olarak hafif olan altınları tercih ediyor. Geçen yıllara baktığımızda yani bundan 2-3 sene önceye göre kıyaslama yaparsak altın satışlarında çok ciddi bir düşüş var. Çünkü insanların artık alım gücü çok fazla düştüğü için altın bir sonraki planda kalıyor. İnsanlar, ilk önce temel ihtiyaçlarını hesaplıyor, altın daha sonraki ihtiyacı olduğu için satışlarımızda düşüş yaşıyoruz. Altın yine bir yatırım aracı olarak görünüyor ama insanların alım gücü yok. Altına bir rağbet yok. Eskiden vatandaşlar aldığı aylıkla bir tane cumhuriyet veya yarım altın alabiliyordu. Ama şimdi aldığı aylık bunu karşılamıyor. İnsanlar ancak kendi geçimini sağlayabiliyor. Yatırım daha sonraki plana kalıyor. Yani altın fiyatlarının çok yüksek olması satışlarımızı etkiliyor. Ama altın fiyatları biraz daha düşük olsa bu durum bize daha iyi yansıyacaktır. Çünkü bugün sadece çeyrek altın 425 TL olmuş ama çeyrek altın 300-350 TL olsa insanların alım gücü daha rahat olur. Bizim de satışlarımız artar. Yani altın fiyatının düşmesi satışlarımızı büyük ölçüde etkiler.” diye konuştu.

“Altın piyasası sürekli yükselişte”

Altının her geçen gün yükseldiğini belirten Kasım Öztürk ise “Altın piyasası sürekli yükselişte. Altın bir yükselip bir düşüyor. Biz de esnaflar olarak bu duruma alıştık ve halkımızın da alıştığını söyleyebiliriz. Çünkü altın bir ihtiyaçtır, artık düğün sezonu açılmıştır. Herkesin mecburi ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için mecburen alış veriş yapıyorlar. Allah'a şükürler olsun satışlarımız iyi ve şu anda da gurbetçi ve düğün sezonu olması satışlarımıza yansıyor. Yaz döneminin olmasından dolayı şu anda bir hareketlilik var. Ama eski hareketlilik yok. Aslında fiyatlar oturmuş durumda. Şu anki yükseliş pek bir yükseliş sayılmaz. Çünkü geçen yıl altın iyi yükselmişti, şu anki mevcut fiyattan daha yüksek fiyatlara çıkmıştı. Ama son bir yıldır fiyatlar artık oturdu. Altının bu fiyatların altına düşmesini de beklemiyoruz. Bundan sonra altın bu fiyatlarda kalır. Yani bu fiyatlara alışacağız. Bölgemizin coğrafi yapısı itibariyle herkes düğünü yaz mevsimine saklıyor. Düğünlerde genelde yazın yapılıyor. Bundan dolayı şu anda düğünlerden dolayı bir hareketlilik var. Altın uzun vadede en güvenli limandır, en iyi yatırımdır. Döviz sürekli hareketlidir, dövizin yeri bellidir. Ama altın uzun vadede kesinlikle güvenli limandır.” şeklinde konuştu.

“Vatandaş artık yatırım ve birikim için altın almıyor”

Genel olarak piyasada durgunluğun olduğunu belirten Ayhan Karhan da “Şu an için düğün sezonu ve gurbetçileri hesaplarsak, bundan bir önceki yıla baktığımızda satışlarımız eski yıllardaki gibi değil. Son iki yılda piyasa hacmi bayağı düştü, bir döner hareketlilik yok, olduğu gibi yerinde sayıyor. Geçen yıla oranla bu yıla bakarsak bu yıl tamamen satışlarımız düşük. Allah yardımcımız olsun. Biz, bu durumu ekonomik savaş, kriz ve normal bildiğimiz savaşlara bağlıyoruz. Bunların hepsi etkendir. Vatandaşlar artık mecbur kalmadıkça altın almıyor. Vatandaş artık yatırım ve birikim için altın almıyor. Bu durum 80’li yıllarda kaldı. Düğün yapacak vatandaşlarımız 10 çift bilezik alacağına 3-4 çift bilezik alıyor. Şu anda altın fiyatları yüksek olduğundan dolayı vatandaşlar ihtiyaçlarının ancak yarısını alabiliyor.” diye konuştu.

“Altın fiyatlarının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz”

Düğün sezonunun açılmasının da piyasanın hareketlenmesini sağlamadığını belirten Hasan Yiğit ise “Altın satışlarımız şu an normal. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı da piyasada hafif bir gevşeme var. Altın fiyatlarının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu durum da piyasaya durgunluk getirebilir. Altındaki bu yükseliş, İran ve Türkiye çevresindeki gelişmelerden ve gerginlikten dolayı altın fiyatının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Altının yükselmesi talepte bir daralmaya neden olur. Bugün 100 gram altın alacak kişi bunu 80 grama düşürür. Gaziantep'te düğün geleneği olduğu için takı olarak da altın tercih edildiğinden dolayı altın satışlarının devam edeceğini tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Milletin alım gücü düştü, altın alamıyor”

Altın fiyatlarının yükselmesinin satışları düşürdüğünü ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Mahmut Morcalı da “Altın satışları zayıf durumda. Bu sene altın satamıyoruz. Fiyatlar sürekli yükseliyor.  Hayat pahalılığı, milletin alım gücünün düşmesi bakıyoruz. Altının yükselmesi milletin alım gücünü düşürdü. Altının yükselmesinin satışlara büyük bir etkisi var. Çünkü milletin alım gücü düştü, altın alamıyor. Altın fiyatı yükselince milletin altın almaya gücü yetmiyor. Çeyrek altın 420 TL ve 2-3 bin TL maaşla çalışan bir kişi ayda bir-iki düğüne nasıl altın alsın? Evlenen gençlerde tüm ihtiyaçlarını alamıyor. İhtiyacının yarsını ancak karşılayabiliyor. Hatta bazı gençler amitasyon altın alıyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)