15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası girişinde, 15 Temmuz Şehitler Makamının hemen altında bin 500 metrekarelik alana inşa edilen 'Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nin açılışı 15 Temmuz'un 3'üncü yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmıştı. Şehitlerin isimleri ve fotoğrafları, şehitlerin hayatlarının kısaca anlatıldığı dokunmatik ekranlar, şehit ve gazilere ait özel eşyalar, tüm şehitlerin ayakkabıları, tanklarla ezilen arabalar, mermiler, şehit Ömer Halisdemir'e ait kep ve kama gibi birçok eşya sergileniyor.

15 Temmuz Derneği tarafından gerçekleştirilen ziyaret kapsamında 'Hafıza Müzesi'ni ziyaret eden şehit aileleri, darbe gecesinde yaşananları hatırlayarak duygulu anlar yaşadılar.

"Önümüzdeki süreçte Ankara'daki şehit ailelerini de burada ağırlayacağız"

Hafıza 15 Temmuz Müzesi ziyareti öncesinde şehit ailelerine hitaben konuşan 15 Temmuz Derneği Başkanı Abdurrahman Tarık Şebik, "Bugün burada sizleri ağırlamak suretiyle muradımız aslında acıları tazelemek değildir. Bugün sizlerle birlikte buranın asıl sahibi olan kahramanları hepimiz birlikte yad edeceğiz. Tüm şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum. Tedavi süreci devam eden gazilerimize acil şifalar diliyorum. Şu anda İstanbul'da ikamet eden ailelerimiz burada. İnşallah önümüzdeki süreçte Ankara'daki şehit ailelerini de burada ağırlayacağız." dedi.

"15 Temmuz'u şu anda yaşayan şahitleriyle dünyaya doğru anlatmayı kendimize görev biliyoruz"

'Hafıza 15 Temmuz Müzesi' açılışının üzerinden geçen bir hafta sürecinde 50 bin kişinin müzeyi ziyaret ettiğini söyleyen Şebik, "Hafıza 15 Temmuz Müzesi' ile birlikte aslında amaçladığımız darbeler tarihi anlamında bir kaynakça oluşturmaktır. 15 Temmuz'un durduğu yeri, 15 Temmuz'da halkımız birlik ve beraberlik mesajını nasıl verdiği, şehitlerimiz nasıl yaşatılacağı ile ilgili bir kaynakça oluşturacağız. Ortaokul ve lise öğrencilerimizin buraya gelerek ziyaretler yapacağı programları okul dönemiyle birlikte başlatacağız. Bununla birlikte yurtdışında da bir dijital kütüphane ve ortak hafıza buluşmalarını gerçekleştireceğiz. 15 Temmuz'u şu anda yaşayan şahitleriyle dünyaya doğru anlatmayı kendimize görev biliyoruz." şeklinde konuştu.

Şebik, şehit ailelerinden müzede yer alan hatıra defterine duygu ve düşüncelerinin yanı sıra önerilerini de yazmalarını istedi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)