Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Eğitim hayatları boyunca iyi bir meslek edinmek için zorluklara göğüs geren öğrenciler mezun olmalarına rağmen iş bulmakta zorluk çekiyor. Ameliyathane ( Teknikerleri) Hizmetleri bölümü mezunu gençler görev tanımından kaynaklanan problem yüzünden ameliyathanelere giremiyor. Görev tanımının değişmesini isteyen Ameliyathane Teknikerleri sorunlarını gazetemize anlattı.

CERRAHİ DİSİPLİNE UYGUN EĞİTİM ALIYORLAR

Cerrahide Dünya standartlarına ulaşmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane ( Teknikerleri) Hizmetleri bölümünün amacı ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır. KKTC ve Türkiye’de yaklaşık 50 üniversiteden mezun olan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri öğrencileri Ameliyathane Teknikerleri unvanını alır. Güvenli cerrahiyi sağlamak için öğrencilere üniversite laboratuvarında gerçek ameliyathanelerde cerrahi disipline uygun olarak cerrahlar ve akademisyenler tarafından eğitim verilir. Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri; eğitim döneminde Cerrahi Hastalıklar, Ameliyathane Teknolojileri, Anatomi, Fizyoloji, Anestezi, Mikrobiyoloji, İlk Yardım, Tıbbi Terminoloji, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon derslerinin yanı sıra genel kültür dersleriyle desteklenmektedir. Üniversite müfredat programlarının tamamında cerrahi güvenliği artıracak şekilde, steril cerrahi ekibe ( Scrup-Sirküle ) dahil edilmek üzere Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri yetiştirilmektedir.

MESLEKLERİNİ YAPMALARI HASTANE YÖNETİMİNE BAĞLI

Görev tanımından dolayı mesleklerini yapmak için hastane yönetiminin insafına terk edildiklerini belirten ve Ameliyat Teknikerleri adına konuşan Rıdvan Taş, “Maalesef Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin inisiyatifine bırakılmış durumdadır. Görev tanımında değişiklik yapılarak “Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur cerrahı asiste eder” maddesinin eklenmesi gerekmektedir. Görev tanımında bu madde olmadığı için Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olmaktadır. Bazı devlet hastanelerinde de steril olarak ameliyata dahil edilmeyerek mesleğinin gereğini yapamamakta ve geri planda heba olmaktadır.” dedi.

“SERTİFİKA ALANLAR AMELİYATA GİREBİLİYOR AMA BİZ GİREMİYORUZ”

İş bulmakta zorlanıyoruz diyen Taş şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı hastanelerinde düzenlenen bir aylık ameliyathane sertifika programlarına katılan, sağlık memurları Toplum Sağlığı Teknisyeni, Laboratuvar Teknikerleri bile steril vakaya dahil olma hakkı kazanırken cerrahlardan ve akademisyenlerden cerrahi eğitim alan Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata girmekte ve iş bulmakta zorlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde düzenlenen ameliyathane sertifika programlarından dolayı cerrahi standartları oluşturmak için kurulan Ameliyathane Teknikerleri ameliyathanelerde görev alamamaktadır. Sertifika programları iptal edilerek Ameliyathane Teknikerleri alımları artırılmalıdır.”

SAĞLIK BAKANI GÖREV TANIMLARININ DEĞİŞECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

19 bin gencin görev tanımı ve sertifikasyonlar yüzünden mağdur olduğunu dile getiren Taş, “Daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca mesleki görev tanımlarının yeniden düzenleneceği açıklamasında bulunmuştur. Bu düzenlemelerde Ameliyathane Teknikerleri de yer almalıdır. Diyaliz Teknikerleri yönetmenliğinde ki sertifikasyonların son bulmasına atıf yapan sağlık bakanı diğer sağlık branşlarında uyarlanacağı bilgisini vermiştir. Bu düzenlemelerde Ameliyathane Teknikerleri de yer almalıdır.” ifadelerini kullandı.