Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı ve Batman çayı sınırında bulunan Segırka ile Zorköy Mahallelerinin hem içme suyu hem de tarımda kullanılan su sıkıntısı yaşıyor. Mahalleli, yaşadıkları su sorunu için yetkililerden çözüm bekliyor.
Yaklaşık bir yıl önce Segırka, Zorköy ve Yeniköy köyleri, mahalle olarak Balpınar beldesine bağlandı. Nüfusu 3 binken 6 bine çıkan belde, başta içme suyu ve sulama için kullanılan su olmak üzere birçok sorun yaşıyor.
Yaklaşık 4 bin nüfuslu Segırka ile Zorköy mahalleleri, geçimlerini tarım ve kısmen de hayvancılıkla sağlıyor. Batman Meyve Sebze Halinin sebzesini büyük oranda karşılayan mahalle sakinleri, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlatarak yetkililerden çözüm beklediklerini belirtti.
“Kum ocakları yapıldıktan sonra su seviyesi düştü”
En büyük geçim kaynaklarının tarım olduğunu söyleyen Selman Aslan, “Batman çayı’nda yaklaşık 7-8 yıldır birkaç tane kum ocağı yapıldı. Kum ocakları yapıldıktan sonra su seviyesi epey düştü. Tarımla uğraştıklarından dolayı mahalle sakinleri, tarlalarını sulayabilmek için kuyu kazmak zorunda kalıyor. Ancak kum ocakları yapıldığından beri kuyularımızın hepsi kurudu. Tarlalarla beraber mahalle içinde kazılan kuyular da kurudu. Bu konuda çok mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerden kum ocaklarına denetim yapmalarını istiyoruz.” dedi.
“Su sorunumuz yaklaşık 15-20 yıldır var”
Çiftçilik yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten mahalle sakinlerinden Fesih Tekin, “Yaklaşık 15-20 yıldan bu yana su sorunumuz var. Yıllar önce içme suyu için köyün sokaklarına boru hatları döşendi. 15-20 yıldır olması gereken şebeke suyu köye henüz gelmedi. Yetkililerin hassas davranarak su sorununu çözmelerini istiyoruz. Diğer yerleşim yerlerinde var olan imkânların burada da olmasını istiyoruz. Şebeke suyunun gelmesiyle rahatlayacağız. Batman çayı’nın seviyesi düştüğünden dolayı bazen kuyularımız kuruyor.” diye konuştu.
“Yetkililerden isteğimiz şebeke suyunun yapılmasıdır”
Yaklaşık 7-8 yıl önce akan bir çayın dahi kuruduğunu söyleyen Tekin, “Neredeyse bir nehir suyu gibi Germık dediğimiz çayda su akıyordu. Fakat yaklaşık 7-8 yıldır kışın dahi çayın suyu kurumuş durumdadır. Yılın tüm mevsimlerinde su akmıyor. Doğal bir piknik alanı gibiydi. Yetkililerden içmek için şebeke suyunun yapılmasını istiyoruz. Elektrik kesilince kuyulardan da su alamıyoruz ve susuz kalıyoruz. Şebeke suyu olduğu zaman halk rahatlayacak. Şimdiki uygulama köylülere büyük külfettir.” ifadelerini kullandı.
“Kum ocakları açıldığından bu yana Batman çayının seviyesi düştü”
Sıkıntılarının çok olduğuna dikkat çeken mahalle sakinlerinden Eşref Aslan, “Sıkıntılarımız bitmiyor. Ekinlerimiz susuzluktan kuruyor. Kuyularımızın seviyesi metrelerce aşağı inmiş durumda. Tarladaki kuyularımızda artık yeterince su bulunmuyor. Mahalle sakinlerinin birçok hastalığı, kirli sudan kaynaklanıyor. Yetkililerden isteğimiz, su seviyesinin tekrar yükseltilmesi için gerekirse Batman Çayı’na dolgu yapılmasıdır. Kum ocakları açıldığından bu yana Batman Çayı’nın seviyesi en az iki metre düşmüş durumdadır. Bu nedenle kuyularımızın hepsi kurudu. İmkânı olanlar sondaj ile su çıkarıyor. İmkânı olmayanların ise tarlaları kuruyor. Yetkililerden en azından su seviyesinin tekrar yükseltmesini istiyoruz.” dedi.
“Kirli su nedeniyle guatr hastalığından ameliyat oldum”
Yaşanan su sorununa dikkat çeken mahalle sakinlerinden Salih Cengiz, “Yaklaşık 10-15 yıl önce şebeke suyu için altyapı tamamlandı. Ancak şebeke suyu için döşenen boruların hepsi şimdi çürümüş durumda. Kullandığımız kuyu suyu ile lağım suları arasında en fazla 4-5 metre uzaklık var. Köy iken bu sorunlarımız vardı. Şimdi belediyeye bağlandık sorunlarımız yine devam ediyor. Belediye çöp toplamamaktan başka bir iş yapmıyor. Kirli su nedeniyle guatr ameliyatı oldum. Batman’da sıkıntıların en çok olduğu yerler Segırka ile Zorköy'dür. Buna karşın kente en çok faydası dokunan bölgeler de buralarıdır.” şeklinde konuştu.
“Mağduruz devletin bu işe el atmasını istiyoruz”
Şebeke suyu ile kanalizasyon sorunu yaşadıklarını aktaran mahalle sakinlerinden Abdullah Aslan şunları aktardı:
“Birkaç yıldır kanalizasyon sistemi yapılmış ancak tuvaletler hep tıkalı durumadır. Şebeke suyu yok, kuyu suyu hepsi kireçli akıyor. Kireçli sudan dolayı çayımız içilmiyor, yemeklerimiz yenilmiyor. Batman çayı suyu bulanıksa, evde kullandığımız su da bulanıktır. İçme suyu ve kanalizasyon sorunları var. Kuyu suyundan bulaşan hastalıklarla başımız derttedir. Yetkililerden su sorunumuzu bir an evvel halletmelerini istiyoruz.” (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)