DİYARBAKIR- Diyarbakır Kent Konseyi Gençlik Meclisi Doğal Su Kaynaklarını Koruma ve Yaşatma Grubu`nun Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Genel Merkezi-Gençlik Programlarına kabul ettirdiği \"Damlaya Damlaya Çöl Olur\" projesi kapsamında okullarda eğitim seminerlerine başlandı. Projeyi yürüten grup sözcüsü Vedat Elibal ile Merve Demirdağ, Cihan Birtam ve Reyhan Aksoy dünyadaki su kaynaklarının hızla tükenmesinden hareketle Diyarbakır`da suyun bilinçli kullanımı ve su tasarrufu konusunda genç nesil arasında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

 

İlk olarak Selahattin Eyubi Anadolu Lisesi`nde verilen eğitime çok sayıda öğrenci katıldı. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nden Araştırma Görevlisi Neşe Üzen tarafından verilen seminerde, \"Türkiye`de ve Özellikle Bölgemizde Su Sorunları, Su Kaynakları ve Çözüm Önerileri Konulu\" bir sunum yaptı. Türkiye`deki toplam suyun yaklaşık yüzde 70`inin tarımsal amaçlı kullanıldığını belirten Üzen, yıllar içinde evsel ve endüstriyel kullanım için gerekli olan suyun kullanımının artacağını söyledi.

 

Su Tasarruflu Kullanılmalı

Üzen evsel ve endüstriyel alanda suyun kullanımının artmasıyla birlikte tarım sektöründe kullanılan su üzerinde baskı oluşturacağını ifade etti. Suyun evsel kullanımı konusunda bilgiler veren Üzen, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini kaydetti. Üzen, \"Damlaya Damlaya Çöl Olur\" projesinin ilk ve orta düzeydeki okullarda uygulanması ile suyun kullanımı konusunda bir farkındalık yaratılabileceğini belirtti. Seminer sonrası öğrencilere Damlaya Damlaya Çöl Olur Projesi ile ilgili broşürler dağıtıldı. Seminer daha sonra Ziya Gökalp Anadolu Lisesi`nde devam etti. Gençleri suyun doğru kullanımı konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan eğitim seminerleri Yunus Emre İlköğretim Okulu ve Atatürk Lisesi`nde devam edecek.

 

Atölye Çalışmaları Yapılacak

Damlaya Damlaya Çöl Olur Projesi Diyarbakır`ın birbirinden farklı sosyo-ekonomik yapılarıyla dikkat çeken Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde 5 gün boyunca yürütülecek. Proje ile 20 çocuğa fotoğraf, 10 çocuğa tiyatro,10 genç ile kısa film eğitimleri bir atölye çalışması halinde verilecek. Eğitimlerin sona ermesinin ardından fotoğraf sergisi düzenlenecek, tiyatro oyunu sahnelenecek ve kısa film gösterimi yapılacak. (Osman İçli-İLKHA)