İSTANBUL - Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) 2012 yılı yolsuzluk raporunu açıkladı. Hazırlanan raporda 176 ülke değerlendirildi.
 
Uluslararası Şeffaflık Örgütü`nün açıkladığı raporda Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda yolsuzluğun en az görüldüğü ülkeler olurken, Türkiye ise geçtiğimiz yıla göre 2 sıra yükselerek 54`üncü sırada yer aldı. Raporda en çok yolsuzluğun yapıldığı beş ülke Somali, Kuzey Kore, Afganistan, Sudan ve Myanmar olarak açıklandı. Ülkelerin 100 puan üzerinden değerlendirildiği raporda, Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda 90 puanla birinciliği paylaştı. İsveç 88 puanla ikinciliği, Singapur ise 87 puanla üçüncü sırada yer aldı.
 
En Çok Yolsuzluk Somali Ve Afganistan`da Yapılıyor
Kamu sektöründe en fazla yolsuzluğun tespit edildiği ülkelerin başında ise, Somali, Kuzey Kore ve Afganistan bulunuyor. Üç ülke 100 üzerinden 8 puan alarak listenin son sıralarını paylaştı. Listede Almanya 13, Japonya 17 ve ABD de 19`uncu sırada yer buldu. Raporda değerlendirilen 176 ülkeden üçte ikisinin 50 puanın altında kalması dikkat çekti.

Yolsuzluk raporu Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD`nin işbirliğiyle hazırlanıyor. Ülkelerin yolsuzluktan ne kadar arındığını belirleyen rapor ilk kez 1995`da yayınlanmıştı. (Remzi Kalkan - İLKHA)